of 59250 LinkedIn

Waar is de flipover gebleven?

Digitalisering in de modern werkomgeving is een zegen. Je kunt overal werken, ongeacht plaats en tijd. Van afstand inloggen is de normaalste zaak van de wereld. Smartboards en tablets maken het leven gemakkelijker en papier ouderwets. Toch kan ik me niet voorstellen dat ik volledig papierloos word. Ik zal maar meteen bekennen: ik kan niet zonder flipover.

Als gast in een MT-vergadering heb ik 5 minuten om mijn punt te maken en omwille van die beperkte tijd heb ik vooraf een memo moeten indienen. Tijdens de behandeling kijk ik naar de achterkant van 6 tablets waarachter de managers hopelijk meelezen. Timide lees ik mijn memo voor in de hoop een ‘ja’ te scoren. Hoe anders pak ik dat aan als er een flipover in de zaal staat! Met een wit vel en stiften heb ik de regie in de korte tijd die beschikbaar is. Ik schets, maak contact, schrijf de reacties mee, licht onduidelijkheden toe en zorg dat de beslissers een bewust besluit nemen. Zo, dat is commitment!

Andere situatie: een groep medewerkers discussieert over een bepaald proces dat is geprojecteerd op het smartboard. De opmerkingen vliegen rijp en groen door elkaar heen en na een paar switches tussen Powerpoint en Word is de groep zelf ook de draad kwijt. Ik laat het scherm voor wat het is. Ik bel facilitair, laat een flipover aanrukken en begin te schrijven en te ordenen. Eerst alleen, later met meerderen als we in kleine groepjes opsplitsen. Na afloop hangen de volgeschreven vellen op de muur. Trots verlaten de deelnemers de zaal: er is hard gewerkt, dat zie je meteen!

U begrijpt: voor mij is een flipover meer dan gebundeld papier. Met die ouderwetse flipover als instrument komen mensen fysiek in beweging, waardoor beweging in denkbeelden en de organisatie ontstaat. Ik zweer erbij! Maar misschien is dat ook wel ouderwets…

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners