of 59162 LinkedIn

Vertel een verhaal

In mijn carrière heb ik talloze presentaties gezien. Bedrijfspresentaties, productpresentaties, presentaties over verandertrajecten, projecten, werkzaamheden, marketingmodellen en nog veel meer. U waarschijnlijk ook. Maar welke presentaties kan u zich nog het beste herinneren?

Ik kan mij herinneren dat ik tijdens mij studie een presentatie bijwoonde over een software-product. In de zaal zaten tweehonderd informatica-studenten. De presentator was een accountmanager die omstandig vertelde over het prachtige product dat hij maar wat graag wilde laten zien. Op een bepaald moment zette hij zit achter zijn laptop, koppelde deze aan de beamer en startte zijn demonstratie. Hij liet zijn muis over het scherm bewegen en vertelde over het verslepen van elementen. Hij keek de zaal in: hebben jullie dat wel eens gezien, vroeg hij. Er ging een lichte beroering door de zaal. Toen pakte hij met zijn muis een element op en versleepte dat over zijn scherm. Direct ging er een enorm gejuich op en de man kreeg een staande ovatie van de 200 studenten.

Welk product het was weet ik niet meer en verder kan ik mij van de presentatie niet herinneren. Maar de vernedering weet ik nog wel. Die arme man. En sindsdien geldt : als ik zou willen uitleggen dat je bij een presentatie vooraf moet afvragen wie je publiek is, dan vertel ik dit verhaal.

Wilt u dat de kern van uw boodschap blijft hangen? Presenteer geen feiten, maar ‘verpak’ uw feiten in een verhaal. Geen sprookje, maar een persoonlijke ervaring. Iets wat u heeft meegemaakt. Je kan iemand vertellen dat hij zich aan de regels moet houden; de boodschap is krachtiger als je vertelt wat jou ooit is overkomen toen jij je niet aan de regels hield.

Het koppelen van een verhaal aan de kern van uw boodschap is een buitengewoon krachtige manier om ervoor te zorgen dat de boodschap beklijft. Het is de basis van wat tegenwoordig story-telling heet en ontzettend hip is. Niet alleen als krachtig marketingmiddel voor producten en bedrijven, maar ook om veranderingen te onderbouwen en keuzes toe te lichten.

Over hoe de relatie tussen de bewonersinitiatieven en overheid kan groeien is een mooi rapport geschreven door het ministerie van BZK. ‘Storytelling voor de buurt’ is een  lezenswaardig rapport dat bol staat van de verhalen. Een aanrader. Te vinden op: www.rijksoverheid.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners