of 59250 LinkedIn

The Crazy Ones

Bij het begin van het nieuwe jaar horen beste wensen en goede voornemens. Wensen vanuit een goed hart, vanuit betrokkenheid bij de samenleving, omdat je het beste wil voor iedereen. 

Ik wil de mijne geven: Mijn wensen voor een nieuwe wereld, een nieuwe realiteit die dringend noodzakelijk is. We leven immers in een maatschappelijke crisis van economisch ontwikkeling, van sociale verbondenheid, van ecologische duurzaamheid, van solidariteit op wereldschaal en van financiële stabiliteit.

Wat we nodig hebben, nu, zijn dromen en wensen voor grote en wezenlijke verandering. Maar we hebben niet alleen dromen en wensen nodig, maar ook mensen. Echte mensen, Gekke mensen. The Crazy Ones, zoals schrijver John Kerourac ze noemde.

“Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” 

Dat is mijn wens voor het nieuwe jaar: Dat er (ook) binnen de overheid meer mensen opstaan en hun eigen gekkigheid en eigenaardigheid gaan leven. Dat er meer mensen komen die buiten de lijntjes gaan kleuren en zelfs nieuwe lijntjes gaan trekken. Waar moet de transformatie van de samenleving anders vandaan komen? Kunnen we dit nieuwe jaar leven en werken vanuit het besef dat maatschappelijke vernieuwing niet gerealiseerd wordt door organisaties en systemen, maar door mensen? Kunnen we veel meer ruimte geven aan creativiteit en ondernemerschap binnen de overheid? Kunnen we persoonlijke passie gaan zien als de bron voor maatschappelijke ontwikkeling? Kunnen we ruimte geven aan mensen die vanuit eigen inspiratie een verschil willen maken in de samenleving?


Met meer ‘compliancy’ en meer controle komen we niet vooruit, met het bestaande perfectioneren ook niet. We hebben trendbreuk, kanteling, doorbraak, snijvlak, mannen op de maan en dynamiek nodig.

Dat vraagt om vertrouwen en loslaten, om geduld, om zeker weten dat creativiteit zich vanzelf ontvouwt als het ruimte krijgt. Dat is zo zeker als de lente die ook in 2016 weer eraan komt.

En iedereen die nu een ‘Ja, Maar’ voelt opkomen, wens ik toe dat hij of zij zichzelf kan bevrijden van de beteugeling van zijn eigen dromen. Persoonlijke passie is de bron voor maatschappelijke vernieuwing. Je kunt met ons meedoen in 2016?!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners