of 59162 LinkedIn

Tegendraads

Als puber kocht ik ‘Het lichaam liegt nooit’, een boek van Ted Troost aan wiens inzichten Oranje volgens sommigen de glorieuze overwinning tijdens het EK van 1988 te danken heeft. Ik kocht het boek omdat ik korte tijd geloofde dat verstand superieur is aan het gevoel. Het boek beweerde precies het tegenovergestelde. Mijn idee: ‘Als ik een echte vent ben dan moet ik juist dát boek lezen. Vervolgens ben ik óf overtuigd van mijn eigen gelijk óf dat van Ted Troost’.

Na lezing? Mijn verstand en gevoel waren meer in balans. Best fijn voor een puber trouwens. Mijn liefde voor tegendraads lezen was gewekt.

Recent kocht ik ‘Het geheim van de laatste staat; kritiek van de transparantie’, een boek van Paul Frissen, een hoogleraar met  een indrukwekkend oeuvre met tegendraadse boeken op zijn naam. In mijn werk belicht ik vaak de voordelen van een transparantere overheid. Mijn idee: ‘Als ik een echte vent ben dan moet ik mijn angstige gevoel overwinnen en juist dát boek lezen. Vervolgens ben ik óf overtuigd van mijn eigen gelijk óf dat van Paul Frissen’.

Na lezing? Frissen maakt vakkundig gehakt van het streven naar absolute en alomtegenwoordige transparantie. Toch is één van zijn kernthesen dat de burger geheim én transparantie wil. Deze en andere van Frissen’s uitingen kan ik voor mijzelf overigens prima in balans te brengen met mijn streven naar een transparantere overheid.  

En ja - eerlijk is eerlijk – ik vind het best fijn dat er nu eindelijk een boek is waarnaar ik kan verwijzen als ik voor de zoveelste keer hoor: ‘Wie kan er nu tegen transparantie zijn?’.

Note to self: vaker tegendraads lezen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners