Overheid en ICT? Een lachertje!
Burgers en bedrijven die zaken doen met de overheid, kunnen dat vanaf 2017 alleen nog maar digitaal doen. De overheid schaft dan namelijk het contact met burgers en bedrijven af via brieven en papieren formulieren.
Dit geldt niet alleen voor de Rijksoverheid maar ook voor provincies, gemeenten en overheidsdiensten. Bezwaarschriften tegen beslissingen, het aanvragen van een vergunning of het doorgeven van informatie voor bijvoorbeeld belastingen en uitkeringen? Het kan straks alleen nog maar via mijn.overheid.nl Zoveel mogelijk digitaal en zo weinig mogelijk papier waarbij het uitgangspunt is dat het contact met de overheid, veilig moet zijn. Dat klinkt best aantrekkelijk. Toch? Niets is minder waar.
Jaarlijks dient elke inwoner in Nederland voor 1 april zijn aangifte te hebben gedaan. Van oudsher betekent dit een piekbelasting in de maand maart omdat iedereen zijn aangifte al decennialang op het laatste moment doet. Dat geldt zowel voor aangiftes op papier of, zoals dat tegenwoordig moet, digitaal. Op 1 maart, de eerste dag waarop er aangifte gedaan kon worden, had de website van de Belastingdienst te maken met grote technische problemen. En deze trend werd de gehele maand maart doorgezet: storingen, de website plat en een app die alles deed behalve waarvoor het was ontworpen. En de reactie van de Belastingdienst? Die gaf aan dat de storingen werden veroorzaakt doordat “teveel mensen tegelijkertijd aangifte probeerden te doen”.
Glazuur springt van mijn tanden
De afgelopen jaren zijn er ontelbaar veel storingen geweest bij de Belastingdienst. Je zou dus verwachten, met alle storingen in het achterhoofd van de afgelopen jaren, dat men er alles aan doet om problemen te voorkomen. Je wéét immers wat er aan zit te komen namelijk heel veel mensen, die allemaal aangifte willen doen. Op hetzelfde moment. Want dat moet van de Overheid. Van een excuus in de vorm van “te veel mensen willen tegelijkertijd aangifte doen” springt dus het glazuur van mijn tanden!
Verspilde miljoenen
Maar de Belastingdienst is niet uniek in haar blunders. De afgelopen jaren stapelden de ICT-blunders zich op bij de uitkeringsinstantie UWV, bij de Politie en dan hebben we verspilde miljoenen euro’s bij de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie nog niet eens genoemd. Een verklaring voor al die mislukkingen blijft consequent achterwege.
De bezem erdoor
Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd dat we hardop mogen zeggen, dat de verkeerde mensen op de ICT-plekken zitten bij de Overheid? Oplossing? Haal eens even flink de bezem door deze club. Ik denk dat heel Nederland ervan opknapt. En dan kunnen we in 2017 hopelijk wel met een gerust hart al onze zaken digitaal aan de overheid overlaten.
Reactie op dit bericht
De conclusie dat veel verkeerde mensen op de ICT-plekken leidt misschien wel tot de gedachte dat het ICT mensen of ICT is waar het probleem ligt. Uit ervaring kan ik meedelen dat het dikwijls met de kwaliteit van de ICT mensen wel in orde is (binnen de kaders van de overheid), maar dat de verandercontext (politiek, ministerie, vakbonden en gebruikersorganisatie) heel erg in de weg staat van fundamentele vernieuwing, waardoor problemen blijven bestaan of juist groter worden.
De politiek is veel te veel afgedaald in de uitvoering van ICT en zou juist moeten zorgen voor een goed kader. ICT en ook goeie ICT is eenvoudig te koop. Het is de transitie daar naar toe, waar het probleem ligt. Dus enerzijds wordt er niet fundamenteel bewogen in het ICT complex en anderzijds wordt er vanuit de politieke noodzaak wel gestapeld op een zwak fundament. Dan krijg je vreemde argumenten over de moeilijkheden bij de belastingdienst, maar datzelfde geldt voor veel meer overheden.
Kan het bij de overheid beter? Nou en of. Maar niet met de toon van dit artikel.
Om een compacte, efficiënte overheid te realiseren met hoogwaardige dienstverlening, is digitalisering een vereiste en is het digitale kanaal het voorkeurskanaal. Het uitgangspunt is: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.
Bron: http://www.digitaleoverheid.nl/digitaal-2017/inl …
Ik kan daar niet op tegen zijn en zie dat als een mooie ontwikkeling voor een groot deel van de bevolking. De constatering dat zaken met de overheid enkel nog digitaal kan, kan ik nergens terugvinden. Vandaar mijn vraag.