of 59250 LinkedIn

Opruimen voor participatie

Schoonmaken beschouw ik bepaald niet als kerntaak. Ik overweeg dan ook met enige regelmaat om een schoonmaker in te schakelen. Waarom het er niet van komt: zo’n schoonmaker kan natuurlijk pas goed aan de slag in een opgeruimd huis. Om het werk met een gerust hart aan een ander te kunnen overlaten, zal ik vooral eerst zelf moeten opruimen.

De terugtredende overheid rekent erop dat burgers en ondernemers taken overnemen. Ook daarvoor moet eerst nog wat geregeld worden: waar kunnen mensen straks terecht met hun ideeën? Hoe worden ongepolijste initiatieven gecoördineerd en omgezet naar werkbare plannen? Het verzinnen van creatieve oplossingen (‘hoe krijgen we dit samen voor elkaar?’) vraagt ander gedrag en andere competenties dan het toetsen aan beleidskaders en regelgeving (‘computer says no’).

Wat is precies de speelruimte: mogen bewoners bijvoorbeeld alleen meedenken over de kleur van de speeltoestellen op het pleintje, of mogen ze ook bepalen of er meer speelplekken komen in de buurt of liever meer horeca? Participatie zorgt voor rolverwisseling: nu is de gemeente nog vaak initiatiefnemer, straks zullen inwoners die rol ook gaan invullen waarbij de gemeente adviseur en geldschieter wordt. Dit vraagt om een duidelijke afbakening van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden.

Meer samenwerking en regelruimte, goed verwachtingsmanagement en duidelijke rolverdeling: allemaal zaken die ook nu al bij veel ambtenaren hoog op de wensenlijst staan. Onduidelijkheid over verwachtingen, afspraken en definities zorgt nu voor 90% van de problemen binnen gemeentelijke processen. Extra spelers zorgen dan gemakkelijk voor meer gedoe en extra werk.

Ik wil niet verplicht hoeven opruimen en doe het dan maar zonder schoonmaker. Participatie is voor gemeenten geen keuze maar noodzaak – onder de Omgevingswet straks een plicht. Eerst flink opruimen dus om intern de zaken op orde te krijgen, zodat burgers en ondernemers straks ook echt een bijdrage kunnen leveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners