of 59162 LinkedIn

‘Olifantenpaadjes’

Ik hou erg van wandelen. Op de bonnefooi of volgens een route. En al wandelend door bossen, langs akkers, over hei en weer terug bij een treinstation, kom ik ze dan vanzelf tegen: olifantenpaadjes. Stukjes van de route die zijn afgesneden door de vele wandelaars voor me: gewoon omdat het korter is. Of omdat je daarmee die omgevallen boom of modderpoel omzeilt. Natuurlijk neem ook ik dat paadje. Het scheelt toch!

In organisaties is het niet anders. Er wordt door ons voortdurend afgesneden. Enveloppen bestellen? Dat moet eigenlijk via de afdeling Facilitair. Maar als je het via die aardige collega van communicatie regelt, zijn ze er sneller en mag je zelf de opdruk kiezen. Roken in de speciaal geklimatiseerde rookkamer in de andere vleugel van het pand? Aan het einde van de gang is een kamer met een balkonnetje, daar staat een (altijd volle) asbak en het is er nog gezellig ook. Projectvoorstel goedgekeurd krijgen? Als je er meteen mee naar de hoge baas gaat, die altijd zo positief reageert, durft de managementlaag eronder geen nee meer te zeggen…?

Leidinggevenden hebben niet altijd de olifantenpaadjes in beeld of proberen medewerkers tot ander gedrag te verleiden. Maar verzet is zinloos, weet ik als wandelaar. Want als het paadje helpt een obstakel te omzeilen, en het is ook nog eens korter, dan nemen we nu eenmaal graag dat paadje. Maarten ’t Hart, die het fenomeen al jaren onderzoekt, zei: ‘korter, dat wint altijd!’.

Ze zijn dus leerzaam. Die paadjes wijzen ons op iets wat er niet klopt aan de officiële - en langere - weg en toont ons waar medewerkers obstakels ervaren waar ze omheen willen. Het olifantenpaadje, inmiddels aardig uitgesleten, geeft zelfs aan waar het nieuwe officiële pad zou kunnen komen. Dat kan je ‘lean’ noemen... Maar het hoeft niet.

Zie ook: www.olifantenpaadjes.nl en boek ‘Olifantenpaadjes’ van Jan-Dirk van den Burg (gaat in op ruimtelijke ordening, noemt ook Engelse term ‘desire line’ voor het fenomeen)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners