of 59130 LinkedIn

Meer intuïtie svp!

Na een fikse aanvaring met mijn opdrachtgever is de lucht weer geklaard. Na afloop weten we allebei niet meer wat nu precies de aanleiding was. Wel is de botsing nuttig geweest voor de werkafspraken en verstandhouding. Bij het afscheid tipt mijn opdrachtgever "dit was goed, blijf je intuïtie volgen!" Mijn intuïtie?

Ik ben verrast: de competentie 'intuïtie' lees je zelden -om niet te zeggen nooit- in een opdrachtomschrijving. Wel "sturen op harde meetbare resultaten en voorspelbare bedrijfsvoering", te realiseren via een "planmatige aanpak". Zet daar de definitie van intuïtie naast: "uitingen van direct weten, zonder eerst te beredeneren". En: "intuïtieve ingevingen leiden niet altijd tot juiste beslissingen, zeker wanneer het gevoel overheerst". Niet bepaald aansporingen om intuïtief te handelen in blauwe omgevingen, toch?

Deze aarzeling zie ik ook bij anderen, bijvoorbeeld:

  • Een facilitator van een bijeenkomst staat ongemakkelijk voor de flipover. Het gesprek gaat niet over de goede punten, maar de rest van de groep lijkt daar geen last van te hebben. In de nazit blijkt dat zij niet direct onder woorden kon brengen wat er 'mis' is. Wachten op 'bewijs' lijkt dan een betere strategie dan uiting geven aan 'een vaag gevoel'. Stel dat niemand het punt begrijpt!?
  • De cursist worstelt met een opdracht. Op papier lijkt de oefening logisch maar toepassing op de eigen situatie is schier onmogelijk. Tijdens de plenaire bespreking merkt de docent op dat de casus ongeschikt is voor toepassing van het geleerde. De cursist bekent dat hij eerder aan zichzelf twijfelt dan aan de expertise van de docent. Hoort 'doormodderen' niet gewoon bij het leerproces?
  • Een nieuwe collega loopt een dag mee en heeft geen kennis van het onderwerp. Achteraf blijkt hij veel nuttige observaties te hebben gedaan. Maar niets gezegd. Want: "ik kom net kijken, wie ben ik dan om een opmerking te maken dat het concreter moet?". Lastige afweging: zorgt mijn bijdrage voor het realiseren van het doel of leidt ik de boel juist af?


Bij verdieping in de materie vind ik de volgende tekst: "Intuïtie berust op inzichten die een mens opdoet via ervaring. In deze zin heeft intuïtie een nuttige functie in het sturen van gedrag in complexe situaties, of bij complexe vaardigheden".

Ha! Nieuw inzicht! Intuïtie als scherpe blik, gevormd door kennis en ervaring. Dat herken ik ook. Mijn intuïtie werkt inderdaad op volle kracht als ik te maken heb met heel dynamische groepen, of als ik hard moet werken om overzicht te houden. Het is mijn belangrijkste kompas. Door mijn ingevingen te volgen, vraag ik mijn gesprekspartners na te denken waar ze mee bezig zijn, of wat het nut is van hun acties. Ik haal hen uit hun comfortzone, waardoor doorbraken mogelijk worden. Dat is precies wat je verwacht van mensen in een werksituatie. En juist daardoor worden ook die harde resultaten haalbaar.

'Scherpe analyse, of 'ervaring met complexe omgevingen' staat juist wel in alle opdrachtomschrijvingen. En ik blijk er goed in. Toch laat ik het woord intuïtie lekker staan op mijn CV. Zonder beredeneren: kwestie van inzicht!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners