of 59250 LinkedIn

Linksom of rechtsom

Robijn Niemöller Reageer

Hoe goed het ook is, een nieuw idee wordt zelden met alleen maar enthousiasme begroet. Als de bezwaren en problemen zich blijven opstapelen en resultaat uitblijft, wordt het verleidelijk om het gewoon maar op te geven. Maar: je kunt meer beïnvloeden dan je denkt. Niet door harder te werken, maar door het anders aan te pakken.

Op het juiste moment hulp inschakelen vergroot de kans op succes, dus laat het idee los dat je het alleen moet doen. Vraag je directe collega’s naar hun mening en ideeën. Schiet niet bij voorbaat in de verdediging, maar geef ze de kans om het niet met je eens zijn: pas als je hun bezwaren begrijpt, kun je er een oplossing voor vinden. Zoek bondgenoten bij andere afdelingen en projecten: misschien kunnen jullie samen optrekken of kun je handig gebruik maken van elkaars ervaring. Schroom ook niet om leidinggevenden in te schakelen: mensen nemen van hun eigen leidinggevende meestal makkelijker iets aan, maak er gebruik van.

Houd in je presentatie rekening met verschillende persoonlijke voorkeuren. De een wil een wervende visie en de ander een strak projectplan, de één wil hoofdlijnen en de ander details. Door te variëren krijg je meer mensen mee. 

Durf jezelf de vraag stellen of je eigen voorkeursstijl nog wel fris genoeg is, zeker als je lang met dezelfde collega’s werkt. Probeer eens wat nieuws:  een omweg in plaats van recht op het doel af, een informeel telefoontje in plaats van de formele route, begrip tonen in plaats van boos worden... Hoe groter je repertoire, hoe groter de kans op succes.

Verandering realiseren kost moeite en weerstand is normaal. Neem dan ook regelmatig afstand om je aanpak en aannames te checken. Diep ademhalen en dan weer doorgaan. Opgeven kan altijd nog.

Verandervermogen vergroten?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners