of 59130 LinkedIn

Internationale cyberstrategie van Nederland? Opeenstapeling van nietszeggendheid!

Op 12 februari bood minister Koenders (Buitenlandse Zaken), mede namens een hele hoop anderen bewindspersonen, dan eindelijk het langverwachte Internationale Cyberstrategie aan de Kamer aan. 

Diverse internationale verstoringen in het digitale domein, maken duidelijk dat dit onderwerp de nodige aandacht zou moeten krijgen dat het verdient. Na alle ferme kreten en harde toezeggingen van diverse politici, belooft dat een strategie te zijn die de boodschap ‘Digitaal bruggen slaan”, met ferme kracht moet bijstaan. Het rapport ‘Internationale Cyberstrategie, naar een geïntegreerd internationaal cyberbeleid’ zag mede daardoor het levenslicht. Was, na lang wachten, hier het verlossende Nederlandse antwoord op alle digitale verstoringen en dreigementen uit binnen- en buitenland?

Met het cliché “je hebt maar een keer voor een goede eerste indruk”, in gedachten, opende de Cyberstrategie haar pleidooi als volgt: Nederland zet in op een open, veilig en vrij cyberdomein… Dreigingen worden het hoofd geboden en fundamentele rechten en waarden worden beschermd. Gezien het grensoverschrijdende karakter van het cyberdomein vergt het waarborgen van deze belangen ook internationale inspanning.” Hoe kan je een grensoverschrijdend karakter waarborgen van het internet? Het internet is namelijk van N.I.E.M.A.N.D. Dus ook niet van Koenders en zijn ministerkornuiten Kamp (Economische Zaken), Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Hennis (Defensie) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die dit gezamenlijk aanboden aan de Kamer. De toon was daarmee in ieder geval gezet voor deze  “strategie”…

Ik zweer trouw aan de vlag van de Volksrepubliek
Met de oneliner “Hoe Nederland zich internationaal inzet is van directe invloed op de positionering van Nederland als gidsland, vestigingsland en partnerland” werd het eerste hoofdstuk ingeluid dat niet geheel zou misstaan in de sprookjesboeken van Hans Christian Andersen.


Want daar ineens dook de eerste “belofte” op:
“Het kabinet zet zich daarom zowel bilateraal, regionaal als multilateraal actief in voor de bevordering en versterking van cybersecurity; zo worden Nederland en het cyberdomein veilig gemaakt.” Alsof een land zoals bijvoorbeeld China - die van oudsher bekend staat om haar cyberaanvallen  -  zich door Nederland de digitale wet laat voorschrijven? De digitale wereld in China, is een dictatuur op zich. Wie ooit in China is geweest, herinnert zich vast wat daar allemaal wordt geëist voordat je überhaupt naar een computer mag kijken! Bezoek aan een internetcafé? Geen probleem maar graag wel eerst even jouw paspoort inleveren en een overeenkomst tekenen met de strekking “ik hou van China en haar leider en zweer trouw aan de vlag van de Volksrepubliek”. En dit zelfde land, dat prat gaat op de overgereguleerde digitale wereld (lees: censuur), waar websites zoals Facebook en Gmail verboden zijn, zou zich door Nederland “even laten vertellen” wat ze moeten doen voor het bevorderen en versterken van cybersecurity en cyberpeace? Yeah, right!


Een opeenstapeling van nietszeggendheid

Zou het spreekwoordelijke venijn hem dit keer ook in de staart zitten? Een ‘Internationale Strategie’ wekt de indruk dat er een heus strategisch plan is, dat groots en meeslepend wordt ingezet, om zodoende de wereld daadwerkelijk digitaal veiliger te maken. Dus blijft het tot de laatste zin op pagina zestien, spannend. Waarom? Er is geen (aanzet tot een) strategie en er is geen plan. Zestien pagina’s lang lees je een samenvatting van alles wat zich de afgelopen jaren heeft afgespeeld binnen het cyberdomein op Nederlandse bodem zoals de Global Conference on Cyberspace uit 2015 en de gelieerde oprichting van de Global Forum on Cyber Expertise. En voor hen die het Cyber Security Beeld Nederland 2016 nog niet hebben gelezen, is een opsomming van dreigingsbeelden overgenomen of gekopieerd, zo u wilt.

Ze leefden nog lang en…?

En dan laten we voor het gemak de opeenstapeling van nietszeggendheid links liggen zoals “de samenhang tussen veiligheid, vrijheid en maatschappelijke groei is een dynamische balans” en de roep om “technologie neutrale Europese wetgeving die up-to-date is”. Volgt u het nog? Waar is de actie? Wat is het plan? Als dit het langverwachte actieplan is dat de wereld digitaal veiliger moet krijgen, dan raad ik u aan om het sprookjesboek van Andersen, ter hand te nemen. Het enige verschil is dat er in die sprookjes wel actie zit en de strategie? Die is altijd hetzelfde: ze leefden nog lang en cybergelukkig…  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Verkiezingstijd op
Gelukkig is het bijna verkiezingstijd... Dan kan de bezem er doorheen. Nieuwe mensen. Frisse ideeen. Het zou tijd worden. En al dat gewauwel van ambtenaren? Wegwezen ermee.
Door Bram de Jaeger op
Ze leefden nog lang en cybergelukkig… LOL!
Door Marieke Bakker (Boardmember) op
Dat krijg je er van als je alleen maar oude (mannen) op dit soort posities zet. Dan kom je niet verder dan een samenvatting van alles wat al is geweest. Meer weten ze ook niet.

Vacatures

Van onze partners