of 59179 LinkedIn

‘Hefted’

Ik lees een prachtig boek over een schapenherder in het Lake District. Nog geen wolf gezien. De herder brengt een persoonlijke ode aan zijn geboortegrond, waar zijn familie al generaties lang in weer en wind… je kent dat wel. Zijn schapen, vertelt hij, zijn ‘hefted’. Ze zijn instinctief gehecht aan hun weidegrond, waar zij van lams af aan rondlopen. Zij weten waar te grazen en waar hun gebied eindigt. Bij de buren komen ze niet, gewoon omdat ze dat niet willen.

Bordercollies helpen de herder om de kudde jaarlijks naar het dal te drijven uit de hoog gelegen en rotsige heuvels. Enkele matriarch-schapen bezitten leiderschapskwaliteiten, de rest van de kudde volgt hen blindelings. De herder zet ze in als hij de kudde in een bepaalde richting wil krijgen. Gefluit, trappelende hoeven, geblaat… De herder denkt voor de schapen, de collie wordt verlengstuk van de herder, de schapen met gezag gaan de overige schapen voor. Dit is al eeuwenlang in balans.

Kunnen moderne organisaties hier wellicht iets van leren? In onze tijd van ‘bottum-up’ en zelfsturende teams zijn medewerkers toch allesbehalve schapen? Interessant vind ik vooral de balans. Want is er in jouw organisatie een directie die stuurt op het door iedereen gedeelde belang? Zijn er managers die vanuit die sturing richting geven en randvoorwaarden scheppen? Zijn de medewerkers gehecht aan hun werkgebied, vinden ze de aangewezen richting helder en vertrouwen ze bepaalde collega’s die voorop lopen?

De praktijk is vaak weerbarstiger. In veel organisaties weet of vertelt de herder niet precies waar het heen moet gaan, lopen er eigenwijze bordercollies (of andere dieren) verschillende richtingen uit, zijn veel schapen niet gehecht en grazen in andere weiden, en voelen de matriarch-schapen zich niet gehoord. Gevolg: een wolf van een probleem.

Ter inspiratie dus toch dit leesvoer voor de manager? De schrijver beschrijft de intense regenbuien in het Lake District zó levendig dat je na het lezen zeker niet ontslag neemt ten gunste van een herdersleven. Het toont simpelweg waar veel kantoorgemekker vandaan komt.

James Rebanks, Het herdersleven, Amsterdam, 2016
SCHERP:
www.processpecialisten.nl/de-processpecialisten/scherp-onze-kijk

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners