of 59162 LinkedIn

Duidelijke taal

Zaterdag 3 juni organiseerde de stichting ABC en de stichting Lezen en Schrijven een dag die in het teken stond van het thema laaggeletterdheid en digitalisering. Behalve cursisten en zogenaamde taalambassadeurs, waren er vertegenwoordigers van verschillende overheidsorganisaties aanwezig om verhalen uit de praktijk te horen. Ook de ombudsman, Reinier van Zutphen, was aanwezig om te luisteren naar de adviezen van deze doelgroep.

1,3 miljoen mensen tussen de 16-65 in Nederland zijn laaggeletterd (bron: Stichting Lezen en Schrijven). Daarvan is tweederde autochtoon. Volwassen mensen die soms vele jaren lang hun geheim verborgen weten te houden. De schaamte is groot, vandaar dat voormalig laaggeletterden (taalambassadeurs) worden ingezet om hen op te sporen en te overtuigen om een taaltraining te doen.

Wist u dat 40% van de Nederlanders leest op B1-niveau? Ter illustratie daarvan: de volgende alinea is op dat niveau geschreven. U kunt uw eigen teksten checken via de site van accessibility.nl.

Veel mensen in Nederland vinden lezen moeilijk. De regering wil dat zij steeds meer met de computer werken. Maar ook daar hebben deze mensen moeite mee. Want als je moeite hebt met lezen, is een website lezen ook moeilijk. Laaggeletterden willen graag makkelijke woorden. In grote letters. Zodat zij de letter goed kunnen zien. Een voorleesfunctie is ook fijn, want dat helpt als je niet makkelijk kan lezen.

Tijdens de rondetafelgesprekken kwamen schrijnende voorbeelden voorbij. Problemen bij de boodschappen, een bezoek aan het gemeentehuis of het lezen van de bijsluiter van het medicijn dat is voorgeschreven. En wat als je alleen maar via een digitaal formulier een klacht kan indienen.

De toenemende digitalisering maakt het voor een grote groep laaggeletterden dubbel lastig. Door hun laaggeletterdheid, hebben zij vaak geen digitale vaardigheden. En als ze dat wel kunnen stuiten ze op websites met teksten die vaak veel te moeilijk zijn.

Door trots en schaamte heen kiezen laaggeletterden gelukkig steeds vaker voor het volgen van taaltrainingen. Wat ze daarmee vooral winnen is zelfredzaamheid.

Er werd gepleit voor een nationaal symbool van laaggeletterheid. Dat symbool zou als knop op elke website van de overheid moeten staan. En als je op dat symbool drukt kom je in de eenvoudig leesbare versie van dezelfde website. Met makkelijke woorden, grotere letters, beelden in plaats van woorden en filmpjes ter verheldering. Een goed idee, wat mij betreft. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners