of 59179 LinkedIn

Digitale transformatie: meedoen aan Mini-playbackshow of toch Holland’s got talent winnen?

Uit de Digital Society and Economy Index van de Europese Commissie blijkt dat de Nederlandse overheid, na Estland en Finland, de meest gedigitaliseerde overheid van Europa heeft. Nou is natuurlijk alleen bij de Mini-playbackshow een tweede of derde plaats voldoende. Dus, wat kan de Nederlandse overheid nog doen om door te stoten naar de eerste plek?

Iedereen die het nieuws volgt, weet dat ICT-projecten binnen de overheid moeizaam lopen. Uit onze persoonlijke ervaring met digitaliseringsprojecten binnen de overheid weten we dat digitaal werken mensenwerk is. Zelfs als het ICT-systeem vlekkeloos werkt, op tijd geïmplementeerd is en doet wat vooraf is afgesproken. Zonder draagvlak bij leiders en medewerkers staat zelfs het beste ICT-systeem binnen no-time digitaal stof te vergaren en komt digitalisering tot stilstand.


Uit de index blijkt dat Nederland bijvoorbeeld nog beter burgers kan verleiden om gebruik te maken van digitale overheidsdiensten. En bovendien er voor moet zorgen dat digitale interacties ook afgerond worden. Uit ons onderzoek naar succesvolle digitale transformaties binnen de Nederlandse overheid blijkt het volgende:

Zet de burger centraal. Verleid de burger door dienstverlening sneller en toegankelijker te maken;

  1. Bepaal een digitale stip op de horizon. Zonder inspirerend verhaal blijven burgers stil zitten.
  2. Zorg voor commitment van de top: leiders dragen de visie actief uit. Dus: weg met papieren vergaderstukken!
  3. Geef de medewerkers een leidende rol. Zij weten het best waar digitaliseren helpt om de burger beter te bedienen.
  4. Investeer in de implementatie. Help burgers en medewerkers digitaal werken.


Meedoen aan de wedstrijd is natuurlijk leuk. Maar liever winnen we Holland’s got talent! Dat kan alleen als de overheid de bovenstaande succesfactoren hanteert om gebruik van digitale diensten en het afronden van digitale interactie te verhogen.

Bob Willemsen en Peter Keur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners