of 59130 LinkedIn

#de #ergste #jeukwoorden #van #2016 #?

Op mijn kantoor hangt een ‘verboden-woorden-lijstje’ zichtbaar in beeld. Niet om mezelf er dagelijks aan te helpen herinneren waar ik lichtelijk #scrum van krijg. Het is voornamelijk bedoeld om passanten een informatievoorsprong te geven zodat zij weten wanneer mijn energielek wordt aangeboord. Recentelijk heb ik een nieuw woord aan de lijst toegevoegd die, ondanks dat dit enkele jaren geleden een stille dood was gestorven, ineens overal (weer) opduikt: #inregelen. Niet gewoon regelen. Nee. BAM! I.N.R.E.G.E.L.E.N.

Na jarenlang ‘#op van alles en nog wat te kauwen terwijl ik naar hartenlust #dingen plat moest slaan om met #laaghangend fruit, de #stippen op de horizon #in te schieten’, is de tijd aangebroken voor de volgende generatie (ambtelijke) #jeukwoorden. Nu hou ik echt van woordgrappen en zou ik met zelfbedachte ‘wijsheden’ menig tegeltje kunnen vullen. Sterker nog: ik maakte er met mijn zussen vroeger een sport van om nieuwe gezegdes te fabriceren en te introduceren in ons dagelijks taalgebruik. Je zou mij bijvoorbeeld vol overtuiging kunnen horen zeggen: “wie de vis vangt moet hem eten”. En wanneer iemand mij dan aankijkt met een ‘wat-is-dat-voor-spreekwoordenbaksel-blik’, schakel ik direct over op mijn ‘wie-het-eerst-met-zijn-ogen-knippert-heeft-het-niet-begrepen-#modus’. Want hé, kom niet aan mijn familie!

Theatrale finale met naderend hoogtepunt
Af en toe gebeurt het dat er woorden voorbij komen, waar mijn houten vloer van krom trekt. Zo zoefde ik recentelijk langs een vacature die direct mijn aandacht trok wegens een overschot aan bullshitbingo-woorden. Maar dat niet alleen: het was een aaneenschakeling van onlogische tautologieën en ongeordende oxymorons. 

Mocht je de weg inmiddels zijn kwijtgeraakt, wacht maar tot je de oproep leest:
Gezocht: ‘een ondernemende #creërende professional, die #acteert aan de randen van organisaties’, die daarnaast ‘een #doener is die stuurt op operationele resultaten binnen een #strategisch #tactisch #multistakeholder #krachtenveld waarbij meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht gehouden moeten worden.’ What the f*ck? Een dergelijke omschrijving heeft meer weg van een theatrale finale met naderend hoogtepunt van Cirque du Solei, dan van een baan.

Opsomming van #jeukwoorden
Nog met het circus in mijn achterhoofd, heb ik wel beeld bij hoe een passende kandidaat ‘eruit’ zou moeten zien. Ik denk alleen niet dat dit matcht met het beeld dat de organisatie voor ogen heeft: ‘De voor ons ideale kandidaat ziet het communicatiepotentieel van alle onderdelen van ons bedrijf en heeft de #drive deze te ontsluiten en om te zetten in aansprekende en effectieve communicatie voor verschillende doelgroepen.’ Ben toch wel benieuwd wie zich uiteindelijk herkent in deze opsomming van #jeukwoorden en daarbij het toetsenbord ter hand neemt en dit afregelt, bijregelt, doorregelt of gewoon heel simpel… #inregelt

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Olivier van Haaften (KNO-arts) op
@Louise Bos: voel je je soms aangesproken? Dit zijn vast woorden die jij regelmatig gebruikt gezien jouw reactie?
Door Louise Bos (Uitgever) op
Mijn energie lekt weg bij het woord "jeukwoord".
Door Andries Paerdekoper (Consultant) op
Inregelen? Echt wat is dat? Er zijn dus hordes mensen op deze aardkloot achter elkaar aan het rennen om het een en ander in te regelen. Daar krijg ik zelfs #scrum van. Man. O. Man!
Door Benjamin Rijckmann op
Prachtig epistel! Wat een woordenkunstenaar.

Vacatures

Van onze partners