of 63966 LinkedIn

'Zonder e-skills kansloos op de arbeidsmarkt’

‘Zonder e skills ben je kansloos op de arbeidsmarkt. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Laaggeschoold werk bestaat straks niet meer. Bij iedere baan heb je internet en ICT nodig’ aldus Tineke Netelenbos.
Reageer

Bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid moeten intensief met elkaar samenwerken om de beroepsbevolking blijvend bij te scholen op het gebied van digitale vaardigheden. Daartoe roept ‘digital champion’ en oud-minister Tineke Netelenbos op.

‘Zonder e skills ben je kansloos op de arbeidsmarkt. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Laaggeschoold werk bestaat straks niet meer. Bij iedere baan heb je internet en ICT nodig’ aldus Netelenbos. Zij stelt dit vooruitlopend op de aftrap van de internationale Get Online Week 2016. Tijdens de 7e editie van deze actieweek, die plaatsvindt van 14 t/m 20 maart, zijn er in 24 Europese landen honderden activiteiten en campagnes om inwoners wakker te schudden en te ondersteunen bij het verkrijgen van meer digitale vaardigheden.


Ook in Nederland
Cijfers van de EU maken duidelijk dat minimaal 100 miljoen EU-inwoners onvoldoende digitaal vaardig zijn en daardoor buitengesloten worden van de digitale maatschappij en nauwelijks kans hebben op werk of een baan. Ook voor de Nederlandse economie is het noodzakelijk dat mensen de juiste digitale vaardigheden (eSkills) ontwikkelen. Tineke Netelenbos: ‘Digitale vaardigheden zijn essentieel voor werk, maar ook voor communicatie met de overheid die steeds digitaler communiceert. Kijk naar de belastingdienst, maar ook wanneer je iets wil van gemeentelijke of provinciale overheden moet je dat digitaal regelen en kennis hebben van ICT en internet.’

Met campagnes als de Get Online Week en e-Skills for Jobs, maar ook de nieuwe Digitale Hulplijnen slaan verschillende instanties onder leiding van oud-minister Netelenbos de handen ineen om zoveel mogelijk mensen te bereiken en concreet te helpen hun e-vaardigheden op niveau te houden.

Get Online Week 2016
De Get Online Week is een initiatief van Telecentre Europe, de Europese koepelorganisatie van trainingscentra voor digitale vaardigheden. In Nederland is ECP partner van de Get Online Week. Het Digitaal Hulpplein, een initiatief van diverse instanties en ministeries, biedt deze periode 500 oefenlocaties met gratis inloopspreekuren, cursussen en er is ook een gratis hulplijn (0800 023 4444). Om te toetsen hoe het staat met de digitale skills kunnen geïnteresseerden de digimeter invullen.

Bron: Ester Schop, Automatiseringgids

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners