of 59761 LinkedIn

VVD pleit voor invoering stemcomputer

De VVD wil een stemcomputer invoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.
Reageer

De VVD wil een stemcomputer invoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 en zal daarvoor een initiatiefwet indienen bij de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS. Indiener van de initiatiefwet is Joost Taverne. 

Het nieuwe systeem moet eind 2017 klaar zijn voor gebruik. Het gaat om een stemprinter, waarbij de gebruiker zijn stem elektronisch vastlegt, waarna deze op een biljet wordt geprint. Dat biljet gaat vervolgens in een stembus. Aan het eind van de dag worden die stembiljetten weer gescand en vervolgens elektronisch geteld. Voordelen zouden zijn dat het tellen sneller gaat en er bespaard kan worden omdat er minder mensen nodig zijn voor het tellen en er geen papieren biljetten meer verspreid hoeven te worden.

Het systeem is bovendien veiliger dan zijn voorgangers omdat de stemmen niet elektronisch worden opgeslagen.

Het systeem dat de VVD voorstelt heeft veel weg van de voorstellen van de commissie Van Beek uit 2013. Die pleitte toen ook voor een stemprinter in combinatie met een scanner. Die becijferde ook dat de invoering van elektronisch stemmen tussen de 150 en 250 miljoen zal kosten, plus 6 à 10 miljoen euro per verkiezing.

Bron: Tanja de Vrede, Automatiseringgids

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners