of 58952 LinkedIn

Vraagtekens bij belang van glasvezel

De populariteit van glasvezel is tanende: Wat betreft bestelde gemiddelde snelheid is de techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Deze conclusie wordt getrokken door Breedbandwinkel.nl dat een inventarisatie heeft gemaakt van de afgelopen twee jaar. De snelheid van kabel steeg in die periode van 40 naar 100 Mb/sec, terwijl de gemiddelde snelheid van glasvezel rond 60 Mb/sec bleef hangen.
2 reacties

De populariteit van glasvezel is tanende: Wat betreft bestelde gemiddelde snelheid is de techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Deze conclusie wordt getrokken door Breedbandwinkel.nl dat een inventarisatie heeft gemaakt van de afgelopen twee jaar. De snelheid van kabel steeg in die periode van 40 naar 100 Mb/sec, terwijl de gemiddelde snelheid van glasvezel rond 60 Mb/sec bleef hangen.

Glasvezel werd een aantal jaar geleden nog een grootse toekomst toegedicht. De techniek zou binnen vijf jaar groeien tot 3,5 miljoen aangesloten huishoudens in 2017. “Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald”, zegt Peter van Wezel, directeur van Breedbandwinkel.nl. We zitten nu op zo’n 2,5 miljoen huishoudens, waarvan er bijna 1 miljoen actief in gebruik zijn.

In plaats van glasvezel gebruikt de consument kabel of VDSL, ofwel Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Dat is de opvolger van ADSL. Het aandeel dat VDSL heeft op Breedbandwinkel.nl steeg sinds 2014 van 30 naar 50 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel van ADSL van 50 naar 20 procent.

Trouw aan techniek
Het blijkt wel dat glasvezel-gebruikers trouw zijn. Bijna 70 procent van de mensen met glasvezel blijft bij deze techniek en stapt niet over naar een van de andere mogelijkheden. "Bij kabel zie je dat ruim 60 procent van de overstappers kiest voor een DSL-abonnement. Ook DSL-gebruikers zijn trouw: ruim driekwart van de overstappers blijft bij deze techniek", zegt Van Wezel.

Bron: Richard Keijzer, AG connect

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eric Dingemanse (consultant) op
Het artikel wekt de indruk dat coax en koper betere prestaties leveren dan glasvezel, maar het gaat feitelijjk over de keuzes die consumenten maken. Vaak is de portemonnee dan leidend. De in de markt aangeboden maximale breedbandcapaciteit over bestaande coax- en kopernetwerken kan alleen worden gerealiseerd door ze te combineren met glasvezel (HFC, VVDSL). Marktpartijen bieden overigens niet de maximaal haalbare snelheden aan; de capaciteit van een voor consumenten bedoelde glasvezelaansluiting wordt doorgaans begrensd op 500 Mb/s.
Door Marcel Driessen (Informatiemanager.) op
De door consumenten afgenomen data snelheid over glasvezel is misschien niet toegenomen, maar de vraag is of dit noodzakelijk is ? Waarom zou je de data snelheid verhogen als dit geen toegevoegde waarde heeft en alleen maar meer kosten met zich meebrengt ?

Technisch gezien zal er nooit een andere techniek de snelheid van glasvezel kunnen overtreffen, dus heeft glasvezel zeker de toekomst. De benodigde snelheid is afhankelijk van de achterliggende systemen en zolang deze niet meer snelheid vereisen is er geen noodzaak een hogere snelheden af te nemen. Bandbreedte is overigens een betere term in deze context.

Op de vraagstelling in de titel wordt geen antwoord gegeven in dit artikel. Sterker nog, het artikel gaat over de snelheden die consumenten afnemen en niet over het belang van glasvezelverbindingen.

Dat het aantal beschikbare glasvezel aansluitingen een willekeurige prognose niet heeft gehaald, zegt ook niets over het belang van glasvezel. Als het er niet is kun je het ook niet afnemen. Zolang bestaande alternatieve technieken zoals koper (wel overal aanwezig) voldoen zal de behoefte aan glasvezel niet sterk gaan toenemen. Maar dit is enkel een kwestie van tijd... ooit zal glasvezel noodzakelijk zijn binnen elk huishouden, maar wanneer... wie het weet mag het zeggen.

Groet Marcel.

Vacatures

Van onze partners