Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een 'virtuele creatie van een persoon' kreeg dinsdag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele 'lokmeisje' Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen. Ondanks de meerderheid is de hackwet (officiële naam Computercriminaliteit III) ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen.

Achterdeurtjes

De vrees bestaat dat politie en justitie zwakke plekken in de software die nog niet bekend zijn bij de fabrikant zullen gebruiken om binnen te komen, maar die in het belang van het onderzoek niet meteen zullen melden. Met als gevolg dat deze achterdeurtjes ook voor criminelen langer open blijven staan.


Noodzakelijk wapen
De Tweede Kamer wil dat dit een uitzondering blijft. De rechter-commissaris moet daarom het laatste woord krijgen of een beveiligingslek meteen gemeld moet geworden, of in het belang van het onderzoek pas later.

Hans Guijt, projectleider van Terre des Hommes is tevreden. 'Deze beslissing van de Tweede Kamer is meer dan terecht , een grote stap vooruit en levert een nieuw, noodzakelijk wapen in de strijd tegen de schrikbarende toename van seksueel misbruik van kinderen op het internet.' (ANP)