of 65378 LinkedIn

Rijksambtenaren digitaal alerter dan lokale ambtenaren

Rijksambtenaren handelen digitaal op veel vlakken alerter dan ambtenaren van provincies, gemeenten en waterschappen. Dat wordt duidelijk uit een rapport in opdracht van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).   Rijksambtenaren handelen veiliger In het rapport Cybersecurity 2015 Awareness, gedrag & digitaal verantwoord ondernemen worden onder meer gedrag en alertheid omtrent digitale veiligheid tussen verschillende doelgroepen met elkaar vergeleken. Uit de vergelijkingen tussen 301 rijksambtenaren en 301 ambtenaren van lokale overheden wordt duidelijk dat rijksambtenaren op veel vlakken alerter en veiliger handelen dan hun collega’s. Lokale ambtenaren maken zich bovendien vaker zorgen over de eigen digitale veiligheid dan rijksambtenaren.  Veilige digitale werkomgeving  Ambtenaren van de Rijksoverheid geven vaker dan lokale ambtenaren aan dat de organisatie een beleid heeft omtrent de digitale werkomgeving en dat nieuwe medewerkers worden ingewerkt in de maatregelen rondom veilig digitaal werken. Daarnaast geven ze zichzelf hogere scores op hun eigen digitale veiligheid , die van de organisatie en van medewerkers. Ambtenaren van de Rijksoverheid herkennen vaker phishingmails en achten de mogelijke gevolgen van ongewenste inbreuk op digitaal vlak als ernstiger in. Ook laten ze veiliger gedrag zien met het gebruik van zakelijke desktopts en laptops, externe USB-sticks en het vergrendelen van zakelijke apparaten.  Instructies werkgever Uit het rapport blijkt ook dat Ambtenaren van Rijksoverheid beter weten wat cryptoware, social engineering en phishing mails zijn dan de Ambtenaren buiten de Rijksoverheid. Rijksambtenaren geven ook vaker aan dat ze instructies hebben ontvangen van de werkgever voor het veilig gebruik van een laptop, tablet of smartphone.  Het volledige rapport Cybersecurity 2015 Awareness, gedrag & digitaal verantwoord ondernemen is hier te lezen.  Bron: Binnenlands Bestuur  

Rijksambtenaren handelen digitaal op veel vlakken alerter dan ambtenaren van provincies, gemeenten en waterschappen. Dat wordt duidelijk uit een rapport in opdracht van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).


Rijksambtenaren handelen veiliger
In het rapport Cybersecurity 2015 Awareness, gedrag & digitaal verantwoord ondernemen worden onder meer gedrag en alertheid omtrent digitale veiligheid tussen verschillende doelgroepen met elkaar vergeleken. Uit de vergelijkingen tussen 301 rijksambtenaren en 301 ambtenaren van lokale overheden wordt duidelijk dat rijksambtenaren op veel vlakken alerter en veiliger handelen dan hun collega’s. Lokale ambtenaren maken zich bovendien vaker zorgen over de eigen digitale veiligheid dan rijksambtenaren.

Veilige digitale werkomgeving
Ambtenaren van de Rijksoverheid geven vaker dan lokale ambtenaren aan dat de organisatie een beleid heeft omtrent de digitale werkomgeving en dat nieuwe medewerkers worden ingewerkt in de maatregelen rondom veilig digitaal werken. Daarnaast geven ze zichzelf hogere scores op hun eigen digitale veiligheid , die van de organisatie en van medewerkers. Ambtenaren van de Rijksoverheid herkennen vaker phishingmails en achten de mogelijke gevolgen van ongewenste inbreuk op digitaal vlak als ernstiger in. Ook laten ze veiliger gedrag zien met het gebruik van zakelijke desktopts en laptops, externe USB-sticks en het vergrendelen van zakelijke apparaten.

Instructies werkgever
Uit het rapport blijkt ook dat Ambtenaren van Rijksoverheid beter weten wat cryptoware, social engineering en phishing mails zijn dan de Ambtenaren buiten de Rijksoverheid. Rijksambtenaren geven ook vaker aan dat ze instructies hebben ontvangen van de werkgever voor het veilig gebruik van een laptop, tablet of smartphone.

Het volledige rapport Cybersecurity 2015 Awareness, gedrag & digitaal verantwoord ondernemen is hier te lezen.

Bron: Binnenlands Bestuur

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners