of 60220 LinkedIn

Overheid adviseert VPN bij open wifi-netwerken

Wie gebruik wil maken van openbaar draadloos internet kan zich goed beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag.  Niet nieuw De Correspondent meldde donderdag dat wifi-netwerken in de treinen van NS onveilig zijn en makkelijk kunnen worden afgetapt. Volgens de NS is dat bepaald niet nieuw: ‘Het is al vier jaar lang een onbeveiligde, gratis dienst die voor iedereen toegankelijk is’, aldus een woordvoerder.  Virtueel privé-netwerk Het NCSC van het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt bezorgde gebruikers in een vernieuwde factsheet aan om een VPN te maken. Een VPN is een virtueel privé-netwerk waarmee een beveiligde verbinding tussen telefoon, laptop of tablet en de server gemaakt wordt. Doordat de verbinding daarbij is versleuteld kunnen anderen niet meekijken. Een VPN is eenvoudig aan te maken via een account bij een VPN-aanbieder. Het nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn, aldus het NCSC. Arriva, een van de ov-bedrijven die openbaar wifi aanbieden, geeft dezelfde tip. Ook raadt Arriva gebruikers aan persoonlijke gegevens alleen te versturen naar beveiligde websites en via 'secure e-mail'.  Gemeenten Bij gemeenten komt de onveiligheid van open wifi-netwerken langzaam op de kaart. Verschillende gemeenten en overheden hebben inmiddels een gesloten wifi-netwerk . Tijdens een FAMO-congres in april werden ambtenaren middels een live hackdemonstratie van KPN moeiteloos gehackt, zo constateerde Binnenlands Bestuur. De congresdeelnemers werd uitgelegd dat ze te maken hadden met een zogeheten Man-in-the-Middle-aanval , waarbij er een open Wifi-verbinding wordt nagemaakt en de hacker inzicht krijgt in de ontvangen bestanden. Bron: Binnenlands Bestuur

Wie gebruik wil maken van openbaar draadloos internet kan zich goed beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag.

Niet nieuw
De Correspondent meldde donderdag dat wifi-netwerken in de treinen van NS onveilig zijn en makkelijk kunnen worden afgetapt. Volgens de NS is dat bepaald niet nieuw: ‘Het is al vier jaar lang een onbeveiligde, gratis dienst die voor iedereen toegankelijk is’, aldus een woordvoerder.

Virtueel privé-netwerk
Het NCSC van het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt bezorgde gebruikers in een vernieuwde factsheet aan om een VPN te maken. Een VPN is een virtueel privé-netwerk waarmee een beveiligde verbinding tussen telefoon, laptop of tablet en de server gemaakt wordt. Doordat de verbinding daarbij is versleuteld kunnen anderen niet meekijken. Een VPN is eenvoudig aan te maken via een account bij een VPN-aanbieder. Het nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn, aldus het NCSC. Arriva, een van de ov-bedrijven die openbaar wifi aanbieden, geeft dezelfde tip. Ook raadt Arriva gebruikers aan persoonlijke gegevens alleen te versturen naar beveiligde websites en via 'secure e-mail'.

Gemeenten
Bij gemeenten komt de onveiligheid van open wifi-netwerken langzaam op de kaart. Verschillende gemeenten en overheden hebben inmiddels een gesloten wifi-netwerk. Tijdens een FAMO-congres in april werden ambtenaren middels een live hackdemonstratie van KPN moeiteloos gehackt, zo constateerde Binnenlands Bestuur. De congresdeelnemers werd uitgelegd dat ze te maken hadden met een zogeheten Man-in-the-Middle-aanval, waarbij er een open Wifi-verbinding wordt nagemaakt en de hacker inzicht krijgt in de ontvangen bestanden.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners