of 63966 LinkedIn

Oudere kan digitalisering niet meer bijbenen

Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder 1350 Nederlandse senioren. De KBO wijst hierbij op de trend dat veel dienstverlenende instanties er bijna als vanzelfsprekend vanuit gaan dat alle burgers digitale dienstverlening wensen en dat ook makkelijk aan kunnen.
1 reactie

Een ruime meerderheid van de senioren die nu online is, denkt de toenemende digitale dienstverlening op den duur niet te kunnen bijbenen. Ze verwachten grote problemen als diensten alleen nog maar via internet en e-mail worden aangeboden.

Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder 1350 Nederlandse senioren. De KBO wijst hierbij op de trend dat veel dienstverlenende instanties er bijna als vanzelfsprekend vanuit gaan dat alle burgers digitale dienstverlening wensen en dat ook makkelijk aan kunnen. 'Dit beleid staat haaks op de realiteit', zegt Manon Vanderkaa, directeur bij KBO. 47 procent van de digivaardige senioren denkt echt in serieuze problemen te komen. Bovendien bleek al uit eerder onderzoek van KBO dat 1,2 miljoen ouderen in het geheel niet met internet werkt.

De KBO pleit ervoor dat alternatieven voor digitale dienstverlening blijven bestaan.'Het moet mogelijk blijven om gewoon te bellen of langs te komen met een vraag', vindt Vanderkaa. Zij wijst er op dat haar vereniging ouderen stimuleert en ondersteunt bij digitalisering maar dat daar een grens aan zit.

Slechts 28 procent van de ouderen die nu online zijn, denkt in de toekomst probleemloos om te kunnen gaan met de steeds verder gaande digitale dienstverlening. 

Bron: Tanja de Vrede, Automatiseringgids

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Bouman (Adviseur) op
Dat senioren, of andere groepen in onze samenleving, denken dat ze in de toekomst de digitale dienstverlening niet kunnen bijbenen is kennelijk een gegeven. Belangrijk hierbij is de vraag waarom ze dat denken. Waarom maakt digitalisering voor hen zaken ingewikkelder in plaats van eenvoudiger en gemakkelijker?
Zelf ben ik een IT professional en werk ik mee aan digitalisering. In toenemende mate (en vooral ook vanwege druk vanuit de politiek) moet er nadruk gelegd worden op efficiency ten koste van gemak voor het publiek. Dit leidt tot oplossingen die - in het meest gunstige geval - de ingevoerde gegevens correct verwerken maar die geen aandacht besteden aan het correct invoeren van gegevens door het publiek.
Digitalisering is bij uitstek het middel waarin zaken gemakkelijker, toegankelijker en begrijpelijker gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan het publiek beschermd worden tegen veel (on)bedoelde fouten bij het invullen. Gebruikersvriendelijk noemen we dat. De persoon die geconfronteerd wordt met digitalisering moet als het ware bij de hand genomen worden en als vanzelf in 99,99% van de gevallen de dingen goed doen.
Echter, in de praktijk is gebruikersvriendelijkheid het stiefkindje van nieuwe digitalisering. Veel van de fouten die bij het invullen digitale formulieren worden gemaakt liggen niet aan de techniek, maar aan het formulier. Ze zijn multi-interpretabel, onduidelijk, onvolledig, onlogisch, rommelig en vaak ook fout.
Ik durf te stellen dat, als er voldoende aandacht (en geld) wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling van goede logische digitale formulieren, senioren gaan denken dat het alleen maar beter en gemakkelijker voor ze wordt.

Vacatures

Van onze partners