of 59250 LinkedIn

Miljoenenstrop gemeenten dreigt bij te laat aansluiten op brk

VNG waarschuwt gemeenten voor de gevolgen als zij niet op tijd een contract afsluiten voor Basisregistratie Kadaster (BRK). Als gemeenten niet voor 1 januari 2016 zijn overgestapt kan de financiële schade in de miljoenen lopen.  Overstappen naar Basisregistratie Kadaster Kadaster ruilt over twee maanden de levering van Massale Output (MO) in voor BRK . Het product bestaat uit de kadastrale registratie van onroerende zaken en zakelijke rechten en de kadastrale kaart. Op deze kaart is de ligging van de kadastrale percelen te zien. De BRK maakt deel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Overheden zijn verplicht gebruik te maken van de gegevens uit de Basisregistraties.  174 gemeenten nog niet klaar Van de 393 gemeenten hebben er 219 een contract getekend, zo blijkt uit de aanmeldgegevens van Kadaster op 20 oktober. Een woordvoerder laat weten dat de verwachting is dat de meeste afnemers in het laatste kwartaal zullen overstappen en dat er 'diverse aanvragen in behandeling zijn'. Wanneer gemeenten niet tijdig zijn overgestapt, lopen ze het risico dat administraties stil komen te liggen, er niet aan leveringsplichten voldaan kan worden en dat inkomsten worden misgelopen omdat tijdvakbelastingen en WOZ-beschikkingen niet op tijd kunnen worden uitgebracht. VNG adviseert gemeenten daarom voor 1 januari 2016 een abonnement te nemen op BRK Levering en hun software daar op aan te passen.  Financiële schade Uit een indicatie die VNG en Gebruikersvereniging Centric geven aan Binnenlands Bestuur wordt duidelijk dat het financiële risico voor gemeenten bestaat uit twee componenten; renteverlies als gevolg van latere oplegging van belastingaanslagen en extra personale kosten voor het verwerken van achterstanden en het op orde brengen van de juiste kwaliteit. 'De totale omvang van het financiële risico is afhankelijk van het aantal maanden vertraging en het aantal gemeenten', aldus een VNG-woordvoerder.  Indicatie per honderd vertraagde gemeenten De door VNG en Gebruikersvereniging Centric geschatte financiële schade door renteverlies op de belastingopbrengst bij honderd gemeenten die te laat overstappen, bedraagt ongeveer 600.000 euro per maand vertraging. 'De extra personele kosten per maand vertraging schatten we op 3 uur per duizend WOZ- objecten. Voor de honderd gemeenten uit de veronderstelling zou dit uit kunnen komen op 300.000 euro extra kosten per maand vertraging', aldus een woordvoerder van VNG.  De indicatie komt uiteindelijk neer op 900.000 euro per maand vertraging per honderd gemeenten. Dat komt neer op 0,50 euro per WOZ-object.  Bron: Binnenlands Bestuur

VNG waarschuwt gemeenten voor de gevolgen als zij niet op tijd een contract afsluiten voor Basisregistratie Kadaster (BRK). Als gemeenten niet voor 1 januari 2016 zijn overgestapt kan de financiële schade in de miljoenen lopen.


Overstappen naar Basisregistratie Kadaster
Kadaster ruilt over twee maanden de levering van Massale Output (MO) in voor
BRK. Het product bestaat uit de kadastrale registratie van onroerende zaken en zakelijke rechten en de kadastrale kaart. Op deze kaart is de ligging van de kadastrale percelen te zien. De BRK maakt deel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Overheden zijn verplicht gebruik te maken van de gegevens uit de Basisregistraties.

174 gemeenten nog niet klaar
Van de 393 gemeenten hebben er 219 een contract getekend, zo blijkt uit de aanmeldgegevens van Kadaster op 20 oktober. Een woordvoerder laat weten dat de verwachting is dat de meeste afnemers in het laatste kwartaal zullen overstappen en dat er 'diverse aanvragen in behandeling zijn'. Wanneer gemeenten niet tijdig zijn overgestapt, lopen ze het risico dat administraties stil komen te liggen, er niet aan leveringsplichten voldaan kan worden en dat inkomsten worden misgelopen omdat tijdvakbelastingen en WOZ-beschikkingen niet op tijd kunnen worden uitgebracht. VNG adviseert gemeenten daarom voor 1 januari 2016 een abonnement te nemen op BRK Levering en hun software daar op aan te passen.

Financiële schade
Uit een indicatie die VNG en Gebruikersvereniging Centric geven aan Binnenlands Bestuur wordt duidelijk dat het financiële risico voor gemeenten bestaat uit twee componenten; renteverlies als gevolg van latere oplegging van belastingaanslagen en extra personale kosten voor het verwerken van achterstanden en het op orde brengen van de juiste kwaliteit. 'De totale omvang van het financiële risico is afhankelijk van het aantal maanden vertraging en het aantal gemeenten', aldus een VNG-woordvoerder.

Indicatie per honderd vertraagde gemeenten
De door VNG en Gebruikersvereniging Centric geschatte financiële schade door renteverlies op de belastingopbrengst bij honderd gemeenten die te laat overstappen, bedraagt ongeveer 600.000 euro per maand vertraging. 'De extra personele kosten per maand vertraging schatten we op 3 uur per duizend WOZ- objecten. Voor de honderd gemeenten uit de veronderstelling zou dit uit kunnen komen op 300.000 euro extra kosten per maand vertraging', aldus een woordvoerder van VNG.

De indicatie komt uiteindelijk neer op 900.000 euro per maand vertraging per honderd gemeenten. Dat komt neer op 0,50 euro per WOZ-object.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners