of 59162 LinkedIn

Kamer stelt exta eisen aan gewijzigde netneutraliteit

De Tweede Kamer geeft de minister extra bevoegdheden om de gewijzigde wet Netneutraliteit in de praktijk strenger te maken.
Reageer

De Tweede Kamer geeft de minister extra bevoegdheden om de gewijzigde wet Netneutraliteit in de praktijk strenger te maken.

Sinds 30 april van dit jaar geldt er een nieuwe, Europese versie van netneutraliteit in ons land en daar kwam meteen forse kritiek, aangezien de Nederlandse wet als strenger wordt gezien dan de nieuwe Europese regels. De Nederlandse wet was sinds 2012 van kracht.

Nu de Tweede Kamer voor een amendement ingediend door SP-Kamerlid Gersthuizen heeft gestemd, zal er in de praktijk weinig veranderen. Het amendement regelt dat minister Kamp van Economische Zaken algemeen verbindende voorschriften rond netneutraliteit mag opstellen. Providers zullen zich aan die voorschriften moeten houden. De autoriteit Consument & Markt gaat erop toezien of de gewijzigde regels door providers worden nageleefd.

Europese regels minder streng
In die voorschriften staat onder meer dat providers verplicht zijn om klanten altijd dezelfde internetverbinding te leveren, ongeacht waar die voor gebruikt wordt. De Europese versie van de netneutraliteit hanteerde op dit vlak minder strenge regels.

Over de nieuwe regels voor netneutraliteit is de afgelopen jaren hevig gedebatteerd. Toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) deed in 2013 een eerste voorstel. Het Europees Parlement is in april 2014 na een hevig debat akkoord gegaan met de telecomhervormingen. Oorspronkelijk was het plan dat er eind 2015 al een einde zou komen aan extra kosten voor bellen en internetten in EU-landen, maar dat liep vertraging op en werd uiteindelijk 30 april 2016.


Netneutraliteit
Net neutraliteit regelt dat providers internetverkeer gelijk moeten behandelen (geen content blokkeren, of online diensten vertragen, beperken of discrimineren). Verder mogen providers niet meer geld vragen voor bepaalde diensten zoals het bekijken van video's, en tot slot moet internet op alle apparaten en alle diensten even snel aan worden geboden. Providers mogen eigen diensten dus geen voorrang geven.


Bron: Ester Schop, Automatiseringgids

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners