of 59250 LinkedIn

Inkoopinformatie Rijk in november openbaar

De Rijksoverheid voegt in november inkoopinformatie toe als open data op data.overheid.nl. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief weten aan de Tweede Kamer.  Tien miljard aan uitgaven openbaar De nog toe te voegen datasets geven inzicht in de inkoopinformatie over 2014, waaronder bijvoorbeeld de inkoop van elektronica. In totaal wordt er voor zo’n tien miljard euro aan uitgaven bekendgemaakt aan vele tienduizenden leveranciers. Naast de inkoopdata komen ook verkiezingsuitslagen op stembusniveau online.  Hergebruik van data De datasets van data.overheid.nl zijn opengesteld zodat burgers en bedrijven deze kunnen hergebruiken. 'Hergebruik dient vaak een maatschappelijk doel, waardoor de data extra benut wordt. Denk daarbij aan Buienradar, diverse reisplanners en Scholenkeuze.nl. Ook is toegang tot overheidsinformatie een beginsel van goed openbaar bestuur', zo luidt de begeleidende tekst op de officiële website van Rijksoverheid.  Groei open data Plasterk schrijft dat het aanbod van open data gestaag groeit. 'Er zijn volop aansprekende voorbeelden van het hergebruik van overheidsinformatie. Zo biedt de Verkiezingskaart inzicht in de uitslagen van de afgelopen landelijke verkiezingen en kunnen met de website 10.000scholen.nl scholen onderling worden vergeleken.'  Open State Foundation heeft onlangs  de financiële data van alle Nederlandse gemeenten gepubliceerd.  Bron: Binnenlands Bestuur

De Rijksoverheid voegt in november inkoopinformatie toe als open data op data.overheid.nl. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief weten aan de Tweede Kamer.

Tien miljard aan uitgaven openbaar
De nog toe te voegen datasets geven inzicht in de inkoopinformatie over 2014, waaronder bijvoorbeeld de inkoop van elektronica. In totaal wordt er voor zo’n tien miljard euro aan uitgaven bekendgemaakt aan vele tienduizenden leveranciers. Naast de inkoopdata komen ook verkiezingsuitslagen op stembusniveau online.

Hergebruik van data
De datasets van data.overheid.nl zijn opengesteld zodat burgers en bedrijven deze kunnen hergebruiken. 'Hergebruik dient vaak een maatschappelijk doel, waardoor de data extra benut wordt. Denk daarbij aan Buienradar, diverse reisplanners en Scholenkeuze.nl. Ook is toegang tot overheidsinformatie een beginsel van goed openbaar bestuur', zo luidt de begeleidende tekst op de officiële website van Rijksoverheid.

Groei open data
Plasterk schrijft dat het aanbod van open data gestaag groeit. 'Er zijn volop aansprekende voorbeelden van het hergebruik van overheidsinformatie. Zo biedt de Verkiezingskaart inzicht in de uitslagen van de afgelopen landelijke verkiezingen en kunnen met de website 10.000scholen.nl scholen onderling worden vergeleken.'

Open State Foundation heeft onlangs  de financiële data van alle Nederlandse gemeenten gepubliceerd.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners