of 59206 LinkedIn

Gemeenten van 200 naar 150 ICT-leveranciers

De 393 verschillende gemeenten hebben hun gezamenlijk aantal leveranciers van softwareproducten teruggebracht van tweehonderd naar honderdvijftig. Toch verloopt de implementatie van software die voldoet aan de overeengekomen standaarden traag, zo blijkt uit de Compliancy Monitor.   Meer producten geanalyseerd De Compliancy Monitor houdt ieder kwartaal bij in hoeverre de ICT-inrichting van de gemeenten voldoen aan vooraf overeengekomen architectuur en standaarden. Er zijn voor de monitor van augustus zeshonderd programma’s geanalyseerd, dat is een uitbreiding van bijna 30 procent in het aantal onderzochte producten. De VNG wil met standaardisatie bijdragen aan vermindering van uitvoeringskosten, vergroting van de effectiviteit en een open en toegankelijke markt. Standaardiseren is een van de peilers van de Digitale Agenda 2020.  Wisselend beeld De door de monitor gepresenteerde feiten laten een wisselend beeld zien. Er is over het algemeen een geleidelijke toename in standaardisatie, maar het tempo is traag. De softwareapplicaties in het sociaal domein hebben een aanzienlijk hogere graad dan compliancy dan die bij de andere afdelingen. Bij ‘Betalen en invorderen’ voldoet slechts 7 procent en aan de standaard voor Wabo-BAG services voldoet nog steeds geen enkel product. De producten van StUF Jeugdzorgonderzoek (CORV) zijn met 75 procent compliancy koploper.  Werk voor de boeg Het standaardisatieproces van alle producten heeft nog een lange weg te gaan. Van alle gemeentelijke softwareprogramma’s voldoet 35 procent aan één of meer belangrijke softwarestandaarden van VNG/KING. 65 procent van de producten voldoet aan geen enkele standaard. Uit de Monitor blijkt bovendien dat 13  procent van de gemeenten werkt met een of meer softwareprogramma’s, die niet meer worden ondersteund door de leverancier.  Bron: Binnenlands Bestuur

De 393 verschillende gemeenten hebben hun gezamenlijk aantal leveranciers van softwareproducten teruggebracht van tweehonderd naar honderdvijftig. Toch verloopt de implementatie van software die voldoet aan de overeengekomen standaarden traag, zo blijkt uit de Compliancy Monitor.

Meer producten geanalyseerd
De Compliancy Monitor houdt ieder kwartaal bij in hoeverre de ICT-inrichting van de gemeenten voldoen aan vooraf overeengekomen architectuur en standaarden. Er zijn voor de monitor van augustus zeshonderd programma’s geanalyseerd, dat is een uitbreiding van bijna 30 procent in het aantal onderzochte producten. De VNG wil met standaardisatie bijdragen aan vermindering van uitvoeringskosten, vergroting van de effectiviteit en een open en toegankelijke markt. Standaardiseren is een van de peilers van de Digitale Agenda 2020.

Wisselend beeld
De door de monitor gepresenteerde feiten laten een wisselend beeld zien. Er is over het algemeen een geleidelijke toename in standaardisatie, maar het tempo is traag. De softwareapplicaties in het sociaal domein hebben een aanzienlijk hogere graad dan compliancy dan die bij de andere afdelingen. Bij ‘Betalen en invorderen’ voldoet slechts 7 procent en aan de standaard voor Wabo-BAG services voldoet nog steeds geen enkel product. De producten van StUF Jeugdzorgonderzoek (CORV) zijn met 75 procent compliancy koploper.

Werk voor de boeg
Het standaardisatieproces van alle producten heeft nog een lange weg te gaan. Van alle gemeentelijke softwareprogramma’s voldoet 35 procent aan één of meer belangrijke softwarestandaarden van VNG/KING. 65 procent van de producten voldoet aan geen enkele standaard. Uit de Monitor blijkt bovendien dat 13  procent van de gemeenten werkt met een of meer softwareprogramma’s, die niet meer worden ondersteund door de leverancier.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners