of 59162 LinkedIn

Fryslan wil snel van 'witte vlekken' af

De provincie Friesland wil tempo maken met glasvezelcommunicatie door de gehele provincie. Komende maand wordt mogelijk al een knoop doorgehakt.
Reageer

De provincie Friesland wil tempo maken met glasvezelcommunicatie door de gehele provincie. Komende maand wordt mogelijk al een knoop doorgehakt.

De provincie Friesland overweegt het faciliteren van een marktpartij die op eigen initiatief de buitengebieden van glasvezel wil voorzien. De andere optie is Publiek Private Samenwerking, waarbij de provincie en gemeenten via een aanbesteding een of meer marktpartijen aan het werk zetten.

Haalbaarheid, kosten, snelheid en kwaliteit
De afgelopen weken zijn beide mogelijkheden nader onderzocht. In dat kader sprak de provincie met zes marktpartijen. De provincie beoordeelde de voorstellen die in  de gesprekken naar voren kwamen op haalbaarheid, kosten, snelheid en kwaliteit. Dat zou hebben geresulteerd in twee opties die worden aangeduid als 'kansrijk'. Deze worden de komende weken verder uitgewerkt, zodat in juli een definitief besluit kan worden genomen.

In de opmaat naar dit besluit zal frequente afstemming met de Friese gemeenten plaatsvinden. Ook neemt de provincie lopende lokale initiatieven in Friesland mee in de afstemming en uitwerking. "Binnen nu en drie jaar moeten nagenoeg alle witte gebieden in Friesland beschikken over glasvezel", vindt gedeputeerde Sietske Poepjes. "We houden de vaart erin. Met de stappen die wij dit jaar hebben gezet, vertrouw ik erop dat uiterlijk voorjaar 2017 de schep in de grond kan."

Miljoeneninvestering
Van één van de nu in onderzoek genomen varianten vergt de uitvoering een investering van de provincie van maximaal 35 miljoen euro. De omvang van deze investering is mede afhankelijk van het financiële belang van marktpartijen in een nieuw netwerkbedrijf. Ook is dit afhankelijk van de financiële participatie van de Friese gemeenten. Het bedrag wordt vrijgemaakt uit een pot van 60 miljoen euro die Provinciale Staten in 2014 beschikbaar stelde.

Bron: Rolf Zaal, Automatisringgids 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners