of 59185 LinkedIn

Falend systeem haven Rotterdam raakt drugscontrole

Storingen in het aangiftesysteem voor containers in de Rotterdamse haven geven drugscriminelen veel grotere kansen op succes.
Reageer

Storingen in het aangiftesysteem voor containers in de Rotterdamse haven geven drugscriminelen veel grotere kansen op succes.

Door storingen in het elektronisch aangiftesysteem laat de douane in de haven van Rotterdam containers door zonder die te controleren. Dat geeft drugscriminelen een zeer grote kans op succes als ze drugs in de containers binnen smokkelen.

Het elektronisch aangiftesysteem zou al een paar weken niet goed werken, meldt het AD. Met het systeem moeten containers die zijn binnen gekomen in de Rotterdamse haven aangemeld worden bij de douane. Op basis van de herkomst en de ontvanger van de lading wordt een risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van die analyse wordt besloten of de inhoud van een container gecontroleerd moet worden.

Al weken kapot
Het AD beroept zich op medewerkers van logistieke bedrijven in de haven die melden dat het systeem al weken niet goed werkt. Daardoor wordt nu volgens een noodprocedure gewerkt. De aangifte van containers wordt nu via e-mail gedaan. De bronnen van het AD melden dat zij nu binnen enkele minuten al toestemming krijgen om containers door te laten gaan. Die tijd is veel te kort om een echte controle in uit te voeren, zeggen zij.

De douane bevestigt dat het aangiftesysteem niet goed werkt, maar ontkent dat ladingen ongecontroleerd worden doorgelaten. De risico-selecties worden wel degelijk gedaan, maar dat gebeurt nu met de hand , waardoor het iets langer duurt, laat een woordvoerster van de douane weten. De logistieke medewerkers houden echter vol dat hun goederen onmiddellijk worden vrijgegeven als ze volgens de noodprocedure containers aanmelden.

Bron: Tanja de Vrede, AG Connect

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners