of 59250 LinkedIn

Digicommissaris Eenhoorn wil 150 miljoen per jaar extra

Een jaar inventariseren van de stand van zaken heeft Eenhoorn niet blij gemaakt. De overheid heeft veel zaken bedacht waarvan je nu zegt: 'Goh, dat was toen een leuke vondst, maar is dat nog steeds zo?', aldus Eenhoorn.
Reageer

Voor de ontwikkeling van een digitale infrastructuur die de overheid bij de tijd brengt, is 150 miljoen euro extra nodig. Per jaar. Dat stelt digicommissaris Bas Eenhoorn in een interview met Het Financieele Dagblad.

Een jaar inventariseren van de stand van zaken heeft Eenhoorn niet blij gemaakt. De overheid heeft veel zaken bedacht waarvan je nu zegt: 'Goh, dat was toen een leuke vondst, maar is dat nog steeds zo?', aldus Eenhoorn. Hij noemt het voorbeeld van de berichtenbox, waar de burger geen reactiemogelijkheid wordt geboden, die mobiel niet makkelijk te gebruiken is en waar je ook steeds opnieuw moet inloggen. Dat inloggen moet met DigiD, ook zo'n systeem dat simpeler kan. Ter onderbouwing van die stelling verwijst Eenhoorn naar de laagdrempelige toegang tot de handtekeningenactie van GeenStijl bij de oproep om een referendum over het assocatieverdrag met de Oekraïne af te dwingen.

De overheid zou volgens Eenhoorn onder meer moeten investeren in het hanteerbaar maken van het BSN-nummer voor identificatie van kopers bij onlinetransacties; dat kan volgens hem heel goed op een manier waarbij die BSN's niet op straat komen te liggen. De komende jaren moet de overheid ook echt werk maken van het met elkaar in verband brengen van basisinformatie, zodat burger en ambtenaar dezelfde informatie kunnen inzien. En dat betekent dus ook meer geld. Volgens Eenhoorn spenderen de verschillende departementen aan de digitale infrastructuur nu 650 miljoen euro. Dat moet omhoog naar 800 miljoen, vindt Eenhoorn.

Minister van ICT
Eenhoorn toont zich in principe ook voorstander van een minister van ICT. Maar op korte termijn zal zo'n minister in de Nederlandse verhoudingen niet de bevoegdheden en het budget krijgen dat hem of haar in staat stelt zijn taak naar behoren uit te voeren, denkt Eenhoorn. Hij pleit er daarom voor de verantwoordelijkheid voor ICT nu eerst bij de minister van Binnenlandse Zaken te leggen. Als men binnen de overheid gewend is geraakt aan centrale sturing op dit punt, zou een minister van ICT het stokje over kunnen nemen; dan kan meteen ook de functie van digicommissaris die Eenhoorn vervult, komen te vervallen.

Bron: Jelle Wijkstra, Automatiseringgids

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners