of 59250 LinkedIn

Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het boek ‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ uitgereikt aan Ronald Plasterk, de “minister van ambtenaren”.  Historicus Maarten van Rossem pleitte op de bijeenkomst voor meer waardering voor onze overheid. In het boek worden honderd ambtenaren geportretteerd die een cruciale rol vervulden in de geschiedenis van ons koninkrijk. “We associëren de historische momenten in onze geschiedenis meestal met politici”, zo begint minister Plasterk zijn toespraak, “maar het is vaak de ambtenaar achter de minister die een oplossing verzonnen heeft en tot stand gebracht.” In ‘Ambtenaren!’ wordt de rol van ambtenaren bij die momenten zichtbaar gemaakt. Hij hoopt dan ook dat dit boek het beeld van de ambtenaar kan laten kantelen.‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ is samengesteld door Davied van Berlo, zelf ook ambtenaar, en Jeroen Pepers, directeur van het A+O fonds Gemeenten. In totaal hebben zo’n honderd mensen meegewerkt aan de totstandkoming van het boek, onder wie de 65 auteurs die de portretten hebben geschreven. “Een mooi voorbeeld van cocreatie”, zo meent Van Berlo. 200 jaar Nederlandse geschiedenis In het boek worden cruciale momenten uit 200 jaar Nederlandse geschiedenis besproken. Van het ontstaan van het koninkrijk in 1815 tot de recente decentralisaties in de zorg. In de tussentijd worden spoorwegen en kanalen aangelegd, worden slavernij en doodstraf afgeschaft, komt de verzorgingsstaat tot stand en worden grote stappen gezet in onderwijs, gezondheidszorg en economie. Historicus Maarten van Rossem, die na Plasterk het spreekgestoelte betreedt, benadrukt de belangrijke rol die ambtenaren hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Bij allerlei vernieuwingen en voorzieningen stonden zij aan de basis. Telkens weer blijkt uit onderzoek dat de landen met een grote overheid het hoogste scoren in welvaart en geluk. “Een goed werkende overheid is een zegen op aarde”, zo besluit hij. Inspiratie voor ambtenaren Vanaf vandaag is ‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ beschikbaar in de boekhandel. Volgens minister Plasterk is het een inspirerend boek geworden: “Mooi dat voor ambtenaren een serie voorbeelden op een rij is gezet die inspiratie geven." Meer informatie over het boek is te vinden op de speciale site over ambtenarengeschiedenis. Lees meer over Ambtenaar 2.0
Reageer

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het boek ‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ uitgereikt aan Ronald Plasterk, de “minister van ambtenaren”. Historicus Maarten van Rossem pleitte op de bijeenkomst voor meer waardering voor onze overheid. In het boek worden honderd ambtenaren geportretteerd die een cruciale rol vervulden in de geschiedenis van ons koninkrijk.

“We associëren de historische momenten in onze geschiedenis meestal met politici”, zo begint minister Plasterk zijn toespraak, “maar het is vaak de ambtenaar achter de minister die een oplossing verzonnen heeft en tot stand gebracht.” In ‘Ambtenaren!’ wordt de rol van ambtenaren bij die momenten zichtbaar gemaakt. Hij hoopt dan ook dat dit boek het beeld van de ambtenaar kan laten kantelen.‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ is samengesteld door Davied van Berlo, zelf ook ambtenaar, en Jeroen Pepers, directeur van het A+O fonds Gemeenten. In totaal hebben zo’n honderd mensen meegewerkt aan de totstandkoming van het boek, onder wie de 65 auteurs die de portretten hebben geschreven. “Een mooi voorbeeld van cocreatie”, zo meent Van Berlo.

200 jaar Nederlandse geschiedenis
In het boek worden cruciale momenten uit 200 jaar Nederlandse geschiedenis besproken. Van het ontstaan van het koninkrijk in 1815 tot de recente decentralisaties in de zorg. In de tussentijd worden spoorwegen en kanalen aangelegd, worden slavernij en doodstraf afgeschaft, komt de verzorgingsstaat tot stand en worden grote stappen gezet in onderwijs, gezondheidszorg en economie.
Historicus Maarten van Rossem, die na Plasterk het spreekgestoelte betreedt, benadrukt de belangrijke rol die ambtenaren hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Bij allerlei vernieuwingen en voorzieningen stonden zij aan de basis. Telkens weer blijkt uit onderzoek dat de landen met een grote overheid het hoogste scoren in welvaart en geluk. “Een goed werkende overheid is een zegen op aarde”, zo besluit hij.

Inspiratie voor ambtenaren
Vanaf vandaag is ‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ beschikbaar in de boekhandel. Volgens minister Plasterk is het een inspirerend boek geworden: “Mooi dat voor ambtenaren een serie voorbeelden op een rij is gezet die inspiratie geven." Meer informatie over het boek is te vinden op de speciale site over ambtenarengeschiedenis.

Lees meer over Ambtenaar 2.0

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners