of 59185 LinkedIn

Veiligheid, natuurlijk. Maar hoe dan?

Reageer

AfbeeldingIk weet niet hoe het u vergaat, maar mij wordt vaker dan me lief is gevraagd of ik ‘akkoord ga met de voorwaarden’. Als ik online iets bestel, als er een update nodig is van een programma en eigenlijk als ik met wie dan ook een overeenkomst sluit over wat dat ook.

Mag ik eens raden wat er bij u thuis gebeurt als u zo’n berichtje op uw scherm ziet oppoppen? Het zou kunnen dat u er eens goed voor gaat zitten, de betreffende voorwaarden downloadt, deze uitprint en van vragen en opmerkingen voorziet, om vervolgens een uitvoerige mail op te stellen aan de leverancier waarin u vragen stelt en suggesties doet voor verbetering.

Dat kan. Het zou natuurlijk ook kunnen dat u het hokje bij ‘Voorwaarden Akkoord’ zo snel mogelijk aanvinkt om verder te kunnen gaan. Dat laatste lijkt me eigenlijk een stuk waarschijnlijker.

 

Wachtwoorden

Een andere kwestie die betrekking heeft op de digitale veiligheid: het wachtwoord. De tijd dat zo’n wachtwoord eenvoudig te onthouden was – ‘trein’ bijvoorbeeld, of de naam van een van uw kinderen – is al lang voorbij. Terecht, want dat werkte niet.

Maar tegenwoordig heb je voor elke community waarvan je deel uitmaakt, hoe onschuldig en weinig wereldschokkend ook – een wachtwoord nodig dat tenminste drie hoofdletters, vier cijfers, twaalf leestekens en een trefwoord uit een Russische roman in Cyrillisch schrift bevat.
En ook dat werkt niet. Je kunt al die ingewikkelde wachtwoorden niet onthouden, dus je moet ze ergens opslaan. Maar waar? En hoe voorkom je dat iemand met kwade bedoelingen erbij komt?

Wacht, ik weet het al! Door beveiliging met een wachtwoord natuurlijk.

 

Zwakste schakel

Als het om privacy gaat, zeggen de beveiligingsgoeroes vaak, is de mens de zwakste schakel. Dat geloof ik direct. Maar mensen moeten nu eenmaal met systemen werken, anders hebben die systemen geen zin. En als u en ik nooit de voorwaarden lezen en alleen maar proberen om onder ingewikkelde wachtwoorden uit te komen, dan is dat blijkbaar normaal gedrag, en moet je dat de beveiliging dus anders worden aangepakt.

Ik geef het meteen toe, het is niet eenvoudig. Maar kiezen voor oplossingen die niet werken, dat kan de bedoeling niet zijn.

 
Ik stel voor het gesprek hierover aan te gaan. Als ervaringsdeskundige praat ik graag mee. Dus als u beveiligingsgoeroe bent: laat van u horen!

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl