of 59185 LinkedIn

Templates, Aretha Franklin en zombies

Reageer

AfbeeldingIk ben geen groot fan van templates. Op de een of andere manier verworden alleszins intelligente mensen tot hersenloze zombies als je ze een template geeft. Ik heb niks tegen zombies, daar niet van, maar ik zie ze liever op televisie dan als collega op de werkvloer.

Enkele jaren geleden hielp ik een klant om hun architectuurfunctie te verbeteren. Tegelijkertijd liep daar al tijden een groot procesverbeterprogramma dat een imposante hoeveelheid papier had opgeleverd: procesmodellen, RACI-matrices, taakbeschrijvingen... noem maar op.

De eerste maanden lukte het ons om het programma te ontwijken, maar op zeker moment merkte de programmamanager ons bestaan op. Dat gebeurt altijd.

‘Jullie schrijven architectuurdocumenten, toch?’ vroeg hij mij. ‘Daar is nog geen template voor in onze repository. Kun je daar voor zorgen?’

Ik vertelde hem dat het prima ging zonder template. Hij zei dat hij toch een template wilde. Ik weigerde. Toen liep hij weg en kwam terug met een hoge manager.

‘Schrijf dat ding nou maar,’ zei hij. ‘Wat is er zo erg aan een template?’

Afleveringen van The Walking Dead spookten door mijn hoofd, maar ik knikte braaf en schreef een checklijst. Checklijsten zijn prima omdat ze de gebruiker verplichten om zelf na te blijven denken. De programmamanager bedankte me voor de checklijst en zei dat hij uitkeek naar het template, dat hij aanstaande dinsdag verwachtte.

Toen werd ik overmoedig en ik schreef de moeder aller templates.

Zo begon het eerste hoofdstuk.

"1. You better think!

Dit template is geen excuus om met nadenken te stoppen. Zo gebruik je het.

Bepaal eerst je publiek.
Welke informatie hebben ze van je nodig? Welke vorm is het meest handig voor hen?

Schrijf dan jouw doelen op. Wat wil je bereiken? Wat moeten je lezers weten, vinden, voelen of doen als ze klaar zijn met dit document?

Pas dit template dan aan jouw behoeften aan. Haal alles eruit dat in de weg zit. Voeg toe wat je nodig hebt. Verander wat je wil en deel je resultaten met anderen voor wie ze nuttig kunnen zijn."


De rest was een standaard template met een structuur in hoofdstukken en paragrafen en zo, gebaseerd op de checklijst die ik eerder had gemaakt. Tevreden zette ik het ding in de repository. Ik dacht oprecht dat ik de vloek had verbroken die templategebruikers in zombies verandert.

Mooi niet.

Ongeveer en week later zat ik in een vergadering met een paar architecten met wie ik nog niet eerder had samengewerkt. Tijdens het inleidende gebabbel begon een van hen te klagen.

‘Ik moest zo’n stom nieuw template gebruiken en nu zit er gigantische overlap tussen mijn architectuurdocument en de requirements specificatie. Als er iets wijzigt, moet ik het op twee plaatsen veranderen. Het is de hel.’

Ik was even uit het veld geslagen. Daarna vroeg ik: ‘Waarom heb je het overlappende deel niet gewoon weggelaten?’

‘Onmogelijk,’ zei hij. ‘Dat mag niet van het template.’

 

Op dat moment begreep ik dat ik een virus had losgelaten. Waar is Rick Grimes (The Walking Dead) als je hem nodig hebt?

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl