of 59190 LinkedIn

Overheid, wie ben je?

Reageer

Hij was een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw, maar echt vrolijk word je niet als je zijn werk leest. Franz Kafka wist als geen ander te verwoorden hoe je als burger hopeloos verdwaald kunt raken in een bureaucratie waaruit geen ontsnappen mogelijk is. De overheid was voor Franz Kafka niet zozeer een boosaardige als wel een onverschillige tegenstander. In beroemde boeken als Het Proces wordt daarvan op een indrukwekkende manier getuigenis afgelegd.

Soms moet ik denken aan Franz Kafka als ik met de overheid als opdrachtgever te maken heb. Niet altijd natuurlijk, vaak is de overheid een aangename en deskundige partner, en er werken heel plezierige mensen. Maar soms…

 

Zzp’ers

Een van de problemen waarmee we als adviesbureau kampen, is het toenemende aantal zzp’ers bij de overheid. Eenpitters uit diverse gelederen, die via een relatie of een bemiddelingsbureau aan de slag gaan om de overheid te helpen.

Op zich is dat natuurlijk geen bezwaar, maar het lastige is dat deze zzp’ers geen echte band hebben met die overheid. Dus spreken ze soms meer voor zichzelf dan voor de organisatie die ze inhuurt. Niet zo handig als je als adviseur een andere mening hebt dan deze zzp’er, en dat is natuurlijk nog wel eens het geval.

Kom je er niet uit, dan zoek je het hogerop. Maar vaak kom je dan voor een rare verrassing te staan, want dan blijkt ook de leidinggevende een zzp’er. Dan is de vicieuze cirkel rond. Want ook deze leidinggevende kent de organisatie die hem inhuurt niet echt. Bovendien kan een helder standpunt hem straks hinderen bij een eventuele vervolgopdracht. Alles blijft dus op zijn best in het vage.

 

Gepokt en gemazeld

Flexibiliteit is een voorwaarde voor geslaagde veranderingsprocessen, daarvan ben ik overtuigd. Maar niet alles moet flexibel zijn. Een dienstverband heeft veel voordelen. Dat geldt voor onze eigen mensen, van wie de meesten een vaste aanstelling hebben. Niet alleen omdat dat prettig is voor hen, maar ook omdat het voordelen biedt voor ons. Het bevordert kennis, betrokkenheid en inzetbaarheid.

Hetzelfde geldt mijns inziens voor de overheid. Ambtenaren die gepokt en gemazeld zijn in hun organisatie, daaraan is behoefte. Professionals die weten waarover ze het hebben en die weten waar ze moeten zijn. Die, kortom, een zinvolle bijdrage leveren aan een geslaagd project. In vaste dienst.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl