of 59190 LinkedIn

Niet in priemgetallen praten

Reageer

AfbeeldingNeuroloog Oliver Sacks ontmoette eens twee tweelingbroers die op een eigenaardige manier met elkaar communiceerden. Ze zaten samen in een hoekje en wisselden priemgetallen uit van zes cijfers. De volgende keer dat hij hen bezocht, nam Sacks een boek mee dat vol stond met grote priemgetallen. De tweeling vond het prachtig dat hij mee kon praten, maar toen ze steeds grotere priemgetallen begonnen op te noemen, hield het boek op en kon Sacks niet langer meespelen.

Ik moest onlangs aan dit verhaal denken omdat ik voor het TOGAF-examen studeerde. TOGAF is een raamwerk voor enterprise architecten - een bepaald type IT-nerd. Het is voor enterprise architecten wat PRINCE2 is voor projectleiders, of de Terrestrial Animal Health Code voor hondenvangers.

Hoewel er goede dingen inzitten, erkent TOGAF ook 'de behoefte aan een gezamenlijke taal voor gebruikers van het raamwerk.' Met andere woorden: het introduceert jargon. Karrevrachten vol.

Een beetje jargon kan heel nuttig zijn. Het maakt het makkelijker om met elkaar te spreken en het laat zien dat we bij elkaar horen. Dat is prima. Maar TOGAF, en vele andere professionele raamwerken, probeert het communicatieprobleem op te lossen door tientallen abstracte termen te introduceren met ingewikkelde definities die ook nog eens naar elkaar verwijzen. Het zit vol met begrippen als boundaryless information flow, enterprise continuum en business transformation readiness assessments.

Zo creëert het een exclusieve taal: het sluit anderen buiten. Slechts de kleine groep mensen die tijd, energie en geld hebben besteed om TOGAF te leren, kan aan het gesprek deelnemen. Alle anderen kunnen alleen verbaasd toehoren. Door zulke taal te gebruiken, beperken we de denkkracht die we kunnen inzetten om de complexe problemen op te lossen waarvoor het raamwerk nu juist bedoeld is.

 

Enterprise architecten, evenals projectleiders en waarschijnlijk ook hondenvangers, moeten met allerlei mensen communiceren om hun werk effectief te kunnen doen. Als wij in priemgetallen met elkaar gaan praten, negeren we juist diegenen met wie we het gesprek moeten aangaan.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl