of 59185 LinkedIn

Het geheim van de retoriek van Donald Trump

Framingkenner Hans de Bruijn ontrafelt het geheim van de retoriek van The Donald.
Reageer

Framingkenner Hans de Bruijn ontrafelt het!

Welk probleem Trump ook bespreekt, hij heeft telkens dezelfde boodschap: anderen zijn slimmer dan de VS. Immigratie? De Mexicaanse overheid is much smarter dan de Amerikaanse. Economie? De Chinezen zijn 'veel slimmer'. Het nucleaire akkoord met Iran? Een van de 'stomste deals' in de historie; de Russen verdienen er miljarden aan, die zijn namelijk 'slim'.

Aan het slimmer-frame zit altijd de geur van oneerlijkheid. De VS hebben de Taliban uit Afghanistan verjaagd. En wat doet China? Dat gaat er met de grondstoffen van Afghanistan vandoor. China houdt zijn munt kunstmatig laag en wint zo de concurrentieslag met Amerikaanse bedrijven. Mexico stuurt met opzet 'slechte mensen' naar Amerika.

Waarom landt deze framing bij zoveel mensen? Voor het volledige artikel klik hier.

 


Nadere informatie

Prof. mr. dr. Hans de Bruijn spreekt en publiceert over framing. Hij schreef 'Framing. Over de macht van taal in de politiek' (7e druk in 2015) en heeft een column over framing in de zaterdageditie van het dagblad Trouw. Verder publiceerde hij onder andere over het geheim van de toespraken van Barack Obama.

 

Wat is framing en reframing?

Erasmus Academie organiseert op 10 november de Masterclass Framing, voor meer informatie zie onze website.