of 59185 LinkedIn

Geen inspiratie is geen excuus

Reageer

Als bijbaan schrijf ik fictie. Elke donderdag is mijn schrijfdag. Ik houd van schrijven, dus ik bescherm die tijd fel. Als de kinderen naar school zijn zet ik een paar liter Earl Grey, zet mijn koptelefoon op en ga aan de keukentafel zitten schrijven.

Als ik mensen hierover vertel, zijn ze vaak verbaasd. ‘Maar,’ zeggen ze dan, ‘wat doe je dan als je geen inspiratie hebt?’

Hoewel ik niet doof ben voor de lokroep van uitstelgedrag, lukt het me meestal wel om een behoorlijke hoeveelheid woorden te produceren op een schrijfdag. Tijd is schaars, wachten op inspiratie kan ik me simpelweg niet veroorloven. Dus wacht ik niet. Ik schrijf.

Het lijkt erop dat veel mensen creativiteit zien als een vreemd talent dat je kwijtraakt door het te gebruiken. Ze zien creativiteit als een soort bron. Als de bron gevuld is, kun je ervan drinken, maar als de bron droog staat, is daar niks aan te doen. Als je geen inspiratie hebt, kun je niet anders dan wachten tot hij weer gevuld raakt. Als je te snel te veel put, raakt hij snel leeg.

Het interessante is dat maar niemand op deze manier kijkt naar talent voor voetballen, of spreken of zingen. Nog nooit rende een Messifan tijdens de wedstrijd het veld op om hem te tackelen omdat hij al veel te lang speelde en zijn talent op dreigde te drogen.

De meeste mensen geloven dat voetballen, spreken en zingen talenten zijn die je moet ontwikkelen door ze uit te oefenen. We zien zulke talenten als een spier die sterker wordt als je hem meer gebruikt. Zo kijk ik naar creativiteit: hoe meer je oefent in creatief zijn, hoe beter je erin wordt. Inspiratie raakt niet op, zolang je blijft oefenen.

Je kiest je eigen metaforen. Kies verstandig.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl