of 59185 LinkedIn

Gaat leren ooit vervelen?

Reageer

Gaat leren ooit vervelen? Die vraag is eigenlijk hetzelfde als vragen of eten ooit gaat vervelen, of drinken, ademen, slapen en, vooruit, of seks ooit gaat vervelen. Deze activiteiten behoren tot de primaire levensbehoeften.

Ze vormen de basis van de piramide van Maslow, een hiërarchische ordening van basisbehoeften. Pas als de lager geplaatste behoeften bevredigd zijn, streven wij mensen naar hogere behoeften.

 

Onderwijs komt niet voor in de piramide van Maslow. Wel de behoefte aan veiligheid en zekerheid, saamhorigheid, waardering en zelfrespect, zelfverwezenlijking en tenslotte zelftranscendentie. Misschien dat zelfverwezenlijking in de buurt van leren komt, de behoefte aan mentale zelfontwikkeling. Dat zou betekenen dat leren bijna aan de top van de behoeftepiramide staat.

 

Hoewel Maslow te pas en ongepast erbij wordt gesleept als het gaat om menselijke behoeften, is het nooit bewezen dat zoiets bestaat als een piramidale, hiërarchische behoeftebevrediging bij ons mensen. Zoiets past natuurlijk mooi in een Darwinistisch ontwikkelingsperspectief, met ons als moderne, westerse mens fier aan de top, maar bewezen is het nooit. Het zal eerder zo zijn dat mensen gelijktijdig verschillende behoeften nastreven, los van elke ordening.

 

Dat past ook wel in mijn visie van leren. Leren gebeurt op verschillende niveaus, op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden. Soms leer je om te overleven, soms om jezelf te verwezenlijken. Het kind dat leert oversteken, maar dat ook leert lezen en schrijven. De adolescent die leert zich te handhaven in een groep, maar die ook een vak leert. De volwassene die leert hoe je gezond ouder wordt, maar ook hoe je moet leidinggeven. Of dat nu formeel of informeel is, met behulp van YouTube of een boek, via trial and error of gerichte instructie.

 

Wat wel in alle gevallen geldt, is dat je er tijd voor moet nemen. En dat leren uiteindelijk leidt tot een transformatie. Wie iets heeft geleerd is daarna nooit meer dezelfde persoon. Leren voegt iets toe aan je leven, hoe klein dan ook. Voor Erasmus Academie is dat juist de kern van Tijd voor verdieping, onze slogan. Het leven is als panta rei, alles stroomt. Je bent nooit wie je gisteren was. Zelfs de kleinste nieuwsgierigheid is in de kiem een bron van verandering. In die zin verveelt leren nooit. Leren hoort bij leven. Net zoals eten en ademhalen.

 

@adhofstede