of 59250 LinkedIn

Feestelijke afsluiting driejarige pilot Zelfvoorzienende zoetwaterberging

Feestelijke afsluiting driejarige pilot Zelfvoorzienende zoetwaterberging
Reageer

Op 2 december 2015 heeft op Texel een feestelijke eindbijeenkomst plaatsgevonden van de driejarige pilot Zelfvoorzienende zoetwaterberging. De resultaten van dit innovatieve zoetwaterproject zijn positief en de reacties enthousiast.

De komende decennia neemt de vraag naar zoetwater toe. Tegelijkertijd wordt de aanvoer minder regelmatig doordat regenpatronen veranderen: in korte periodes valt meer regen en periodes van droogte duren langer. Op Texel hebben agrariërs tijdens droge jaren al last van droogteschade en verziltingsschade. Om agrariërs in Noord-Holland te helpen bij de veranderende beschikbaarheid van zoetwater, heeft in de periode 2012 - 2015 de innovatieve pilot Zelfvoorzienende zoetwaterberging plaatsgevonden bij bollenteler Hans Smit op Texel. De provincie Noord-Holland was initiatiefnemer en financier van deze pilot.

 

De bijeenkomst werd geopend door Gedeputeerde Water Cees Loggen van de provincie Noord-Holland. Daarna presenteerde Jouke Velstra van Acacia Water de belangrijkste conclusies uit het onderzoek. Hans Smit, op wiens perceel het onderzoek heeft plaatsgevonden, vertelde over zijn ervaringen gedurende de onderzoeksperiode en vertelde zelf door te gaan met het zelfvoorzienende zoetwatersysteem. Na het beantwoorden van vragen door het projectteam startte de kennismarkt en werd een rondleiding over het proefperceel gegeven.

 

De uitvoering van de pilot was in handen van een consortium onder leiding van Antea Group en Acacia Water. Bezoek ook de projectwebsite.

 

 

Contact

AfbeeldingRowena Kuijper,

projectleider provincie Noord-Holland

Email: info@proefzoetwaterberging.nl

Telefoon: 023-514 4272

 

Wendalin kolkman,

projectleider uitvoerend consortium

M: +31 (0)6 30 04 86 04
E: wendalin.kolkman@anteagroup.com