of 59250 LinkedIn

Big Data in de zorg

Reageer

De gezondheidszorg in Nederland kent een periode van ongekende dynamiek. Met een groot geloof in financiële prikkels en regels worden tal van ingrijpende veranderingen in gang gezet. Het managen van een zorgorganisatie vraagt daardoor steeds meer om een fundamenteel begrip van tal van relevante zaken, zoals: vraagstukken die samenhangen met de kwaliteit en effectiviteit van zorg voor verschillende (kwetsbare) groepen. Het gebruik van e-health en andere medische innovaties. Een andere ontwikkeling heeft ook verstrekkende gevolgen: Big data in de zorg.

De afgelopen tijd is het gebruik van big data in de zorg in een stroomversnelling geraakt. Eerder schreven we al over de vraag: “Wat is Big Data?” Maar wat betekent Big Data eigenlijk voor patiënten en gebruikers?

 

Doeleinden van Big Data in de zorg

Door de grote veranderingen van het ziekenhuiswezen en de noodzaak om zelf geld te verdienen, wordt het steeds belangrijker om goed, snel en gedetailleerd inzicht te krijgen. Inmiddels wordt big data dan ook voor veel meer doeleinden in de zorg ingezet en is de hoeveelheid te gebruiken data explosief gegroeid.

 

Big Data kan onder andere in huisartsenpraktijken op verschillende manieren worden ingezet om de zorg effectiever en efficiënter te maken. Big Data kan huisartsen ondersteunen met taylormade adviezen op basis van analyse van routine zorggegevens. Ook kan inzet van Big Data in de zorg leiden tot een betere of goedkopere patient journey. Insight based and data-driven ontwikkelen is in de zorg in vergelijking met andere sectoren zoals de reisbranche en financiële dienstverlening nog zeldzaam maar wordt ook binnen de zorg steeds vaker ingezet. De inzet van Big Data draagt onder andere bij aan de ontwikkeling van diverse diensten waarmee ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.

 

Data privacy

Van wie is die big data in de zorg? Is die van de patiënt, het ziekenhuis, of het bedrijf dat die data opslaat en analyseert? Waar die grenzen liggen is niet zo makkelijk vast te leggen; sommige gegevens zijn logischerwijze van de patiënt, andere gegevens behoren, zoals nu ook al het geval is, toe aan de zorginstellingen.


Met big data is ook veel geld te verdienen. En juist daar komt de privacy in het geding.  Bij het verkopen van patiëntendata wordt veronderstelt dat dat zonder risico’s is omdat die data anoniem zijn. Critici zeggen dat door combinatie van verschillende databanken toch te achterhalen is om wie het gaat.

De bedrijven die de informatie analyseren en opslaan hebben die gegevens nodig om hun systemen goed in te kunnen richten. Er moet ook voor hen duidelijkheid komen over die grenzen zodat zij in staat worden gesteld correct te handelen. De discussie over big data in de zorg moet met zeer veel urgentie worden gevoerd.

 

Opleiding Big Data

Waarom zijn data zo belangrijk? Wat komt er kijken bij een goede analyse? Met welke integriteitsvraagstukken krijgt een data analist in de zorg te maken?

 

Deze vragen zijn voor Erasmus Academie aanleiding geweest in 2014 een nieuwe masterclass op het gebied van Data Analyse – Grip op Big Data te ontwikkelen. In deze masterclass leren we de deelnemers hoe zij via diverse, geavanceerde methoden van data-analyse ook echt vat krijgen op verzamelde gegevens. Je leert de juiste vragen te stellen en via diverse analysemethoden bruikbare informatie te oogsten om betere voorspellingen te kunnen doen. Ook binnen de zorg!

 

Wanneer u meer wilt weten over het analyseren van big data in de zorg neem dan vrijblijvend contact op met Erasmus Academie: Andreas Markus, opleidingsmanager zakelijke markt, t. 010-408 1819 of markus@erasmusacademie.nl