of 59179 LinkedIn

Als Google failliet gaat

Reageer

Organisaties zijn vaak niet goed voorbereid voor onverwachte gebeurtenissen. In veel organisaties is er een 'officiële toekomst', een visie op waar het met de wereld naar toe gaat en wat dat betekent voor de organisatie. Failliet gaan hoort daar meestal niet bij.

Wet van Moore
Deels komt dat omdat het moeilijk is om je een gebeurtenis voor te stellen waar je niet echt in gelooft. We gaan er gemakkelijk vanuit dat bestaande trends doorzetten en dat veranderingen geleidelijk plaats vinden, niet plotseling. In veel gevallen werkt die manier van kijken prima, denk aan de Wet van Moore, bijvoorbeeld. In andere gevallen werkt het tegen ons. Trends keren vroeg of laat en de wereld verandert soms drastisch.

Terug uit de toekomst
Een leuke oefening om tunnelvisie te verminderen, is 'Terug uit de toekomst'. Daarin stel je je een toekomst voor waarin het ondenkbare is gebeurd.

Neem bijvoorbeeld Google. Dit gigantische bedrijf is een van de dominante krachten in de digitale wereld. Miljarden mensen hebben dagelijks op een of andere manier met dit bedrijf te maken. Het is moeilijk voorstelbaar dat Google failliet gaat.

Toch gaan we het proberen.

Stap in de Delorean en reis naar het jaar 2020. Pak een krant, digitaal of op papier en lees de kop op de voorpagina: ‘Het einde van Google.’ Het artikel beschrijft hoe het zover heeft kunnen komen. Wat is er gebeurd?

De uitdaging is om een plausibel scenario te vinden dat leidt van vandaag naar een failliet Google in 2020. Dat scenario is geen voorspelling en het hoeft ook niet overtuigend te zijn. Maar het moet wel geloofwaardig zijn: zo zou het kunnen gebeuren, hoe klein de kans ook is.

Dit zijn wat voorbeelden van gebeurtenissen die je zou kunnen gebruiken in een scenario waarin Google failliet gaat:

  Interne fraude door medewerkers op sleutelposities.
    Overheid dwingt de splitsing van het bedrijf af.
  Een defect in een Google mobieltje leidt tot een explosie in een vliegtuig gedurende een vlucht.
  Google onderschat een belangrijke consumententrend en verliest zijn marktaandeel aan de concurrentie.


Als geen van deze gebeurtenissen plausibel genoeg klinkt, neem dan vijf minuten de tijd om te googlen op ‘Enron’, ‘Bell breakup’, ‘Samsung Galaxy Note 7’ en ‘Nokia’. Let op, we willen niet voorspellen, we proberen alleen een mogelijk pad te vinden naar een toekomst waarin Google verdwijnt.

Deze oefening helpt om kritisch te kijken naar allerlei ander aannames. Veel zaken die we als vanzelfsprekend beschouwen kunnen onverwacht veranderen. Door te proberen je het onvoorstelbare voor te stellen, geef je jezelf toestemming om anders te denken. Het onmogelijke beschouwen helpt om de muren te slechten die we om onze fantasie bouwen.

Het hoeft natuurlijk niet over Google te gaan, of over faillissementen. Deze oefening werkt net zo goed met andere toekomstige gebeurtenissen, zolang ze maar groots zijn en lastig voor te stellen. Ik heb groepen de toekomst laten bedenken waarin mensen het eeuwige leven hebben, waar snelwegen niet meer bestaan en waar een je films kijkt en op het internet surft met een bril (die laatste oefening was niet leuk meer nadat Google Glass was aangekondigd).

Deze oefening is leuker in een groep of team. Hij werkt goed aan het begin van een groot project, als je een visie moet opstellen of als opwarmertje als mensen buiten gebaande paden moeten treden.

Nodig ze uit in de toekomst, geef ze een onverwachte krantenkop, daag ze uit om de tijdlijn te reconstrueren die van vandaag naar die toekomst leidt. Geef ze een stapel flipovers, stiften in alle kleuren en post-its. Laat ze daarna een minuut of twintig met rust.

Je zult versteld staan.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl