of 64120 LinkedIn

Informatieavonden niet geschikt voor heikele onderwerpen

Erik Visser 2 reacties

Bij de komst van vluchtelingen handelen gemeentebestuurders zoals het hoort. Ze nodigen hun inwoners uit voor een informatieavond. Om uit te leggen wat er gaat gebeuren. En waarom. En hoe het georganiseerd wordt. Politiek correct allemaal. Uiterst correct. In mijn ogen is het water naar de zee dragen en heeft deze aanpak slechts een averechtse werking in het debat over de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen.

Ik vraag mij in alle gemoede af waarom bestuurders het gewoon blijven doen. Het organiseren van massale informatieavonden. Zo’n uitnodiging hiervoor heeft bijna masochistische trekjes. Vooraf krijgen de bestuurders al een lawine aan verwensingen naar hun hoofd. Ze worden voor rotte vis uitgemaakt en zelfs bedreigd. En als de informatieavond eenmaal daar is, zitten diezelfde schreeuwlelijken  op de voorste rij en overstemmen bewoners. Bewoners die ook hun twijfels hebben maar eerst geïnformeerd willen worden om op basis daarvan een mening te vormen.
 

De monden van deze bewoners, die hun zorgen hebben over wat op hen afkomt en met vragen zitten, blijven gesloten. Geïntimideerd door diezelfde schreeuwlelijken die de show stelen voor de camera’s en bij het NOS Journaal, RTL Nieuws, Hart van Nederland en De Wereld Draait Door de publicitaire vloer krijgen. Voordat je het weet, overkomt je als bewoner hetzelfde als de bestuurders van je gemeente en vallen bedreigingen en intimidatie je ten deel. Het zou een slok op een borrel schelen als deze nieuwsrubrieken het aandeel van de schreeuwlelijken in hun reportages zouden terugschroeven.
 

Ik sta versteld als ik burgemeester Vos van Steenbergen afgelopen donderdag op Radio 1 hoor zeggen dat hij de indruk had dat niet alle mensen die daar de informatieavond verstoorden, uit zijn gemeente  kwamen. Dus bestuurders, als jullie dan toch zo nodig een informatieavond willen houden, vraag bij binnenkomst om ieders ID-pas. Wie niet uit de gemeente komt, stuur je gewoon weg. En wie wel, registreert zich. Dan is in elk geval bekend wie er schreeuwt.
 

Het kan ook anders. Het informeren van je bewoners. Buurtgesprekken bijvoorbeeld, te beginnen met de direct omwonenden. Op uitnodiging. Niet massaal dus, maar in kleinere kring. Met ruimte om inwoners hun zorgen en twijfels te laten uiten en vragen te stellen. Waar zij antwoorden krijgen die ze kunnen verstaan en informatie die misschien nieuw licht laat schijnen op hoe zij over de vluchtelingenstroom denken. Ruimte voor emotie, hoor en wederhoor, dialoog. De essentiële waarden van het in gesprek gaan.
 

Erik Visser, partner Van Luyken Communicatie Adviseurs

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
quote: Geïntimideerd door diezelfde schreeuwlelijken die de show stelen voor de camera’s en bij het NOS Journaal, RTL Nieuws, Hart van Nederland en De Wereld Draait Door de publicitaire vloer krijgen. Voordat je het weet, overkomt je als bewoner hetzelfde als de bestuurders van je gemeente en vallen bedreigingen en intimidatie je ten deel. Het zou een slok op een borrel schelen als deze nieuwsrubrieken het aandeel van de schreeuwlelijken in hun reportages zouden terugschroeven.einde quote.
Gek genoeg heeft de schrijver niet door c.q. wil hij niet zien waarom deze mensen schreeuwlelijk zijn geworden en lijdt hij daarnaast aan registratiewoede (Steenbergen) wat m.i. een enge gewoonte lijkt te gaan worden. Hij geeft de indruk voor beperking van het recht op vrije meningsuiting te zijn (MSM) terwijl je je mag afvragen of de MSM in Nederland (en daarbuiten) niet al lang een verlengstuk van de Overheid zijn. Die vrijheid van meningsuiting is in vele opzichten (en niet alleen op basis van ieders verantwoordelijkheid volgens de wet) al jaren ondergeschoven.Door o.a. miscommunicatie en soms bewuste misleiding van de burgers is de wet van oorzaak en gevolg verworden tot de wet van gevolg en oorzaak. Je wordt niet nat alvorens het regent.
Door Robert (Bestuurlijk beleidsmedewerker) op
De bijeenkomst in Wormerland afgelopen dinsdag zeker gemist, of paste dit niet in het betoog?
Hoe het ook zij, het kan dus wel, een 'normaal' verlopen informatieavond......