of 59212 LinkedIn

Gouden lessen voor herbestemming gemeentehuis

Kasper Gutter Reageer

Het is altijd de vraag als er een gemeentelijke fusie speelt: wat doen we met al die vrijkomende  gemeentehuizen? Op een – vaak – gedateerd en incourant gebouw zit doorgaans niemand te wachten. In de afgelopen dertig jaar waren er meerdere grote fusies in West-Friesland waarbij gemeentehuizen hun functie verloren. En toch is er in de hele regio bijna geen in onbruik geraakt gemeentehuis te vinden. Wat is het ‘Geheim van West-Friesland’ bij deze specifieke panden?

De verkoop van zo’n voormalig pand met een maatschappelijke bestemming is in een fusietraject vaak emotioneel beladen. Les 1: maak een gemeentehuis los van de emoties. Les 2: laat het gemeentehuis geen bepalend onderdeel zijn van een fusie. Les 3: kijk goed welke vragen de markt kent en speel daar creatief op in.

 

Bij de eerste grote fusie in 1979 fuseerden Twisk, Opperdoes, Midwoud/Oostwoud en Benningbroek-Sijbekarspel tot de gemeente Noorder-Koggerland. Om alle medewerkers snel gezamenlijk te huisvesten realiseerden we een tijdelijke noodlocatie en een compleet nieuw gemeentehuis in Midwoud. In één keer brachten we vijf gemeentehuizen op de markt. Heel vaak wordt een gemeentehuis gezien als een statisch object. En wordt gedacht dat een nieuwe eigenaar zich in de loop van de tijd wel een keer meldt. Dat werkt natuurlijk niet: wij gaan zelf de markt op en onderzoeken welke vragen er zijn. Een gemeentehuis heeft een maatschappelijke bestemming en is daarmee beperkt. In het bestemmingsplan maken we inpasbaar dat een gemeentehuis een wat bredere functie krijgt. Deze vijf vrijkomende gemeentehuizen werden verbouwd tot woning en/of huisvesting voor starters. Aan de karakteristieke schil hoefde niets veranderd te worden.

 

In 2007 gingen Noorder-Koggenland, Medemblik en Wognum samen in de nieuwe gemeente Medemblik. De ambtenaren bleven vanuit drie locaties werken, maar in de praktijk viel dat behoorlijk tegen. Vrij kort daarop diende zich de volgende fusiedatum van 1 januari 2011 aan tussen Medemblik, Andijk en Wervershoof. Vanwege de slechte ervaringen van het decentraal werken werd besloten de werkorganisatie dit keer wel op één locatie te huisvesten. Daartoe werd een plan ontwikkeld voor zowel een noodlocatie en werd gestart met de verwerving van gronden voor nieuwbouw langs de randweg in Medemblik. Tijdens de voorbereidingen diende zich het voormalige DSB-pand in Wognum aan. Die transactie lukte waardoor er een streep kan worden gehaald door de verdere uitwerking van de noodlocatie.

 

De inmiddels verworven gronden voor nieuwbouw konden we allemaal afstoten. Het betekende bovendien dat we wederom vijf gemeentehuizen konden verkopen: Medemblik, Wognum, Noorder-Koggerland, Andijk en Wervershoof. Die verkoop is intussen aardig op streek: in Midwoud (het voormalige gemeentehuis van Noorder-Koggenland) zit nu een bedrijfshulpverleningsorganisatie. Het kreeg hiervoor de bestemming woning en bedrijfsdoeleinden, passend in de omgeving. Het gemeentehuis van Wervershoof kreeg een bredere bestemming in het kader van winkels, kantoor, wonen en ook de historische vereniging krijgt er een ruimte.

 

In het voormalige gemeentehuis in Wognum, dat een bedrijfsbestemming kreeg, vestigen zich meerdere bedrijven, passend in de omgeving. Hier is sprake van een tweesnijdend zwaard: een van de bedrijven laat in het hart van Wognum een pand achter voor de gemeente waardoor het centrum kan worden herontwikkeld zodat ook hier weer nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. En het voormalige gemeentehuis van Medemblik wordt meegenomen in de ontwikkeling van deze kern: samen met de bevolking, de ondernemers en andere belanghouders zijn we actief bezig over een nieuwe bestemming voor complete gebied. Over het voormalige gemeentehuis van Andijk zijn we in onderhandeling.

 

De conclusie is dat we de afgelopen dertig jaren overziende relatief gemakkelijk een nieuwe bestemming vonden voor de vrijkomende gemeentehuizen. Geluk moet je soms afdwingen, maar soms vliegen de gebraden duiven je in de mond.

 

Kasper Gutter, wethouder gemeente Medemblik en al dertig jaar bestuurlijk betrokken bij de gemeentelijke fusies in West-Friesland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.