of 63428 LinkedIn

Helmondse wethouder Smeulders is de beste lokale bestuurder

Hij is slechts dertig jaar oud. Maar ondanks zijn leeftijd is de Helmondse wethouder Paul Smeulders door de bestuurders van Nederland en de lezers van Binnenlands Bestuur gekozen tot Beste Lokale Bestuurder van het jaar 2017.

Hij is slechts dertig jaar oud. Maar ondanks zijn leeftijd is de Helmondse wethouder Paul Smeulders door de bestuurders van Nederland en de lezers van Binnenlands Bestuur gekozen tot Beste Lokale Bestuurder van het jaar 2017. 

Kompas
De prijsuitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst Kompas 2018 in het provinciehuis van Den Bosch. Het was de negende keer dat de verkiezing Beste Lokale Bestuurder werd georganiseerd door het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur. De afgelopen vier jaar werd het onderzoek onder alle lokale bestuurders en politici van Nederland uitgevoerd door Necker van Naem.


Bestuurlijk cv
Een geboren netwerker, communicatief, daadkrachtig en vernieuwend. Dat zijn enkele eigenschappen die de bestuurders die hun stem op Smeulders uitbrachten hem toedichten. Smeulders mag dan jong zijn, hij heeft inmiddels wel een indrukwekkend bestuurlijk cv opgebouwd. Sinds 2014 is hij wethouder voor GroenLinks in Helmond. Daarvoor was hij fractievoorzitter van deze partij in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond Smeulders – toen 18 jaar oud – tweede op de lijst van GroenLinks in Helmond. Hij werd toen niet gekozen, maar werd wel commissielid in de commissie Ruimtelijk-Fysiek. In 2014 werd hij – 26 jaar oud – wethouder in Helmond, met de portefeuille Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken.

 

Geschiedenis

Afgelopen jaar schreef Smeulders in Helmond geschiedenis toen hij de gemeentebegroting unaniem door de raad kreeg in Helmond, iets wat geen van zijn voorgangers ooit lukte. Daarnaast wist hij de afgelopen bestuursperiode ook tot een ambitieuze duurzaamheidsaanpak te komen; Smeulders maakte afspraken om Helmond onder andere aardgasvrij te maken. Hij wordt gewaardeerd vanwege de wijze waarop hij ondernemers, bewoners en het maatschappelijk middenveld weet samen te brengen én om zijn gebruik van sociale media. Dit maakt hem tot een toegankelijke wethouder voor burgers.

 

Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 werd Smeulders door de kandidatencommissie op de 12e plaats van de kieslijst van GroenLinks gezet. De commissie omschreef Smeulders als ‘debattijger en ervaren coalitiesmeder’. De leden plaatsten Smeulders echter op plek 13. Weliswaar haalde GroenLinks 14 zetels, maar omdat door voorkeursstemmen enkele lager geplaatste kandidaten in de Kamer kwamen, liep Smeulders de zetel net mis.

 

Prijs

Paul Smeulders kreeg de prijs, een beeltenis van de godin van de wijsheid Athena, uitgereikt door Wim van de Donk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. Van de Donk werd vorig jaar uitgeroepen tot Beste Bestuurder. Dit jaar eindigde Ahmed Aboutaleb, die twee keer eerder de titel Beste Lokale Bestuurder kreeg, op de tweede plaats. Derde werd commissaris van de Koning Clemens Cornielje van de provincie Gelderland.

 

Noord-Brabant

Als winnaar in de categorie best bestuurde decentrale overheidsorganisatie rolde de provincie Noord-Brabant uit de bus. De gemeente Utrecht werd tweede, Zwolle derde. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk prolongeert de titel Beste Jonge Bestuurder, die zij ook vorig jaar won. In deze categorie eindigde gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland als tweede, op de voet gevolgd door wethouder Robbert-Jan van Duijn van Aalsmeer.

Kleine gemeente
Burgemeester Petra Dassen-Housen van de Limburgse gemeente Beesel kreeg de meeste stemmen in de categorie beste bestuurder kleine gemeenten (minder dan 35.000 inwoners). Zij werd eerder door de bestuurders van Nederland uitgeroepen tot beste bestuurder van een kleine gemeente in 2014. Zij liet de nummer twee, wethouder Floris Schoonderwoerd van Kaag en Braassem, en de nummer drie, wethouder Odile Rasch van Bergen, achter zich.

 

Stemmen

Onderzoeksbureau Necker van Naem benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met de vraag collega’s te nomineren. Dat leverde 809 nominaties op. Om voor alle bestuurders, ongeacht gemeentegrootte of functie, gelijke kansen te creëren, werden in de nominatiefase diverse correctiefactoren toegepast. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon een week lang worden gestemd. In totaal werden in deze tweede stemronde 9.200 stemmen uitgebracht.

 

Vrouwen

In de top 50 staan 12 vrouwen (24 procent).Daarmee vormt het aantal vrouwen in de top 50 een goede afspiegeling van het totale aantal vrouwen die als lokale bestuurder actief zijn. In de top tien van kandidaten voor de Beste Lokale Bestuurder was dat dit jaar niet het geval. Alle tien genomineerden waren mannen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.