of 59179 LinkedIn

Heerenveen sportgemeente van het jaar

Heerenveen is bij de verkiezing ‘sportgemeente van het jaar’ als beste uit de bus gekomen. Den Bosch sleepte de prijs voor ‘beste sportinitiatief’ in de wacht.

Heerenveen is bij de verkiezing ‘sportgemeente van het jaar’ als beste uit de bus gekomen. Den Bosch sleepte de prijs voor het beste sportinitiatief in de wacht.

Bescheiden

De vakjury schrijft gecharmeerd te zijn door het complete sportbeleid van de ‘bescheiden’ gemeente (ongeveer 50.000 inwoners). ‘Heerenveen kent een goed voorzieningenniveau, een gevarieerd sportaanbod, een hoog deelnamecijfer aan sport en goed gefundeerde beleidsplannen’, aldus het oordeel. De Friese gemeente krijgt met name complimenten voor het toegankelijk en betaalbaar maken van het sportaanbod en voor de accommodaties. Daarnaast houdt Heerenveen nauwkeurig een database bij met alle zwemdiploma’s en sportclublidmaatschappen van kinderen. Ook zorgt Heerenveen voor ruime gelegenheid voor kinderen om buiten te spelen. Vierentwintig andere gemeenten dongen mee om de prijs. De jury baseert zich op vragenlijsten die door de deelnemers zijn ingevuld.

 

Griepprik

Gemeenten konden behalve een vragenlijst ook hun beste initiatief inzenden. Het Bossche project ‘Griepprik-actie Prik een datum’ werd in deze categorie door de publieksjury, bemand door gemeentelijke beleidsmakers op sportgebied, bekroond. In het kader van dat project worden burgers bij het halen van de jaarlijkse griepprik door het gemeentelijk team sport uitgenodigd om een afspraak te maken om te gaan bewegen. Het initiatief wordt geroemd om haar laagdrempeligheid, eenvoud en uitvoerbaarheid.

 

Congres

De verkiezing sportgemeente van het jaar vond plaats op het congres van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in Arnhem. De vakjury is samengesteld uit vertegenwoordigers van het Kenniscentrum sport, het Mulier instituut, NOC*NSF, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de VSG. 

Verstuur dit artikel naar Google+