of 64231 LinkedIn

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

Nederland gaat op 19 maart naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar de verkiezingen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen. 

  Nieuws  Nieuws

  • De oververtegenwoordiging van wethouders van de zogeheten regentenpartijen neemt overigens wel af. Na de jongste verkiezingen zou het volgens de onderzoekers ‘zomaar kunnen’ dat het gedaan is met de scheve verhouding.

   ‘Regenten’ lastig van pluche te krijgen

   Ondanks de afbrokkelende machtsbasis van de traditionele partijen in de gemeenteraden, is nog steeds sprake van een oververtegenwoordiging wat betreft het aantal wethoudersposities. De drie grote traditionele partijen leveren historisch gezien meer wethouders dan op basis van hun raadszetels zou mogen worden verwacht.

  • De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kennen een historisch lage opkomst. Nog geen 53 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Vier jaar geleden stemde 54 procent.

   Minder kiezers dan ooit

   De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gaan de boeken in als die met de laagste opkomst ooit. Het verschil met vier jaar geleden is klein, maar de daling zet zich nog voort. Slechts 53,8 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Vier jaar geleden stemde 53,9 procent. Schiedam lijkt met een opkomst van 42,6 procent de laagste opkomst van het land te hebben behaald.

  • Groninger D66-ers horen zojuist dat hun partij van 4 naar 9 zetels gaat

   Aardverschuiving in rood Groningen: D66 grootste

   In de stad Groningen is gisteravond geschiedenis geschreven.  Na 85 jaar dominantie van de PvdA heeft D66 daar in één avond korte metten mee gemaakt. En niet zo’n beetje ook. De Groninger D66 ging van 4 zetels naar maar liefst 9, meer dan een verdubbeling. De PvdA ging van 9 naar 6 zetels. En dat is net zoveel als de SP nu heeft, die ging van 4 naar 6.

  • Burgemeester Janny Vlietstra van Haren (links) groet Harenaars die zojuist hun stem hebben uitgebracht

   Verkiezingen Haren extra gespannen door burgerraadpleging

   In de gemeente Haren (Gn) waren de verkiezingen net wat spannender dan in de rest van Nederland. Tegelijk met het stemmen op een lokale politicus, kozen Harenaars ook voor of tegen een herindelingsplan. En dat ligt nogal gevoelig in het welgestelde dorp onder de rook van de stad Groningen. De gemeenteraad en de bevolking is verdeeld, tot op gezinsniveau, over de vraag: aansluiten bij de stad Groningen en de gemeente Ten Boer of niet.

  • Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad. De partij heeft 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010.

   Leefbaar Rotterdam grootste partij

   Reageer

   Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad. De partij heeft 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010.

  • D66 is de grootste partij geworden in Den Haag. De PVV verloor tegen de verwachtingen in een zetel.

   D66 ook de grootste in Den Haag

   3 reacties

   D66 is de PvdA voorbijgestreefd als grootste partij van Den Haag. De PVV eindigde als tweede, de PvdA als derde. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die donderdag bekend werden gemaakt in het stadhuis van Den Haag.

  • D66 en SP zijn de grootste winnaars bij gemeenteraadsverkiezingen, blijkt uit een prognose van de NOS.

   Prognose: D66, SP grote winnaars

   1 reactie

   D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een 'voorlopige prognose' van de NOS.

  • het CDA raakt van alle partijen de meeste raadszetels kwijt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

   'CDA raakt 561 raadszetels kwijt'

   1 reactie

   Het CDA verliest landelijk 561 raadszetels en houdt er ongeveer 1000 over. Ruim een op de drie CDA-gemeenteraadszetels verdwijnt. Dat blijkt uit de definitieve prognose van de NOS.

  • De kiezers in Eindhoven laten nog vaker dan vier jaar geleden het stemhokje links liggen. Om half zes had nog geen 30 procent zijn stem uitgebracht, in 2010 was dat rond die tijd 33,8 procent. Het ziet er naar uit dat Eindhoven dit keer niet boven de 40 procent uitkomt. De definitieve opkomst in de lichtstad was in 2010 met 43,6 procent de laagste in het land.

   Eindhovenaren weer niet te porren voor verkiezingen

   Eindhoven stevent af op de laagste verkiezingsopkomst ooit. In 2010 nam al slechts 43,6 procent van de kiezers de moeite om naar de stembus te gaan. Dat was toen de laagste opkomst in het land. Het ziet er naar uit dat Eindhoven dit keer niet boven de 40 procent uitkomt.

  • Het CDA blijft veel stemmen trekken in kleine en middelgrote gemeenten. Kiezers zijn loyaal.

   CDA blijft sterk in kleine en middelgrote gemeenten

   Reageer

   Het CDA mag de laatste jaren dan zijn gekrompen in de landelijke politiek, lokaal blijven de christendemocraten erg sterk. Dat heeft de partij te danken aan mensen die in kleine en middelgrote gemeenten wonen. Zij zijn ,,loyaal en tevreden'' en blijven daarom op de partij stemmen, blijkt uit onderzoek van Kieskompas.

  • De selfie rukt op in het stemlokaal, een man in Amsterdam-West probeert met sluier te stemmen, een wethouder van de VVD stemt op het CDA, een man overlijdt in het stemlokaal.

   Verkiezingen 2014: Selfie, sluier en stemmenswitch

   3 reacties

   De stemfie verovert het stemlokaal, een man probeert gesluierd te stemmen, een VVD-wethouder besluit zijn stem aan het CDA te schenken. Enkele bijzondere gebeurtenissen in het stemlokaal tijdens deze verkiezingen. 

  • Nergens in Europa is er zo veel onzekerheid onder kiezers als in Nederland. De twijfelaars zitten vooral in de grote steden, en daar zijn het vooral mensen in het midden die nog geen keuze hebben gemaakt.

   Twijfelaars verdelen 1600 zetels gemeenteraad

   Reageer

   Vlak voor de verkiezingen wist een op de vijf Nederlanders nog altijd niet waar ze op zouden stemmen. Zij zijn bij elkaar goed voor ongeveer 1600 van de ruim 8000 zetels in de gemeenteraden. De einduitslag kan daarom nog flink afwijken van de peilingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

  • In Eindhoven hebben tot nu toe minder kiezers hun stem uitgebracht dan 4 jaar geleden. Toen noteerde de stad met 43,6 procent de allerlaagste opkomst. In Schiermonnikoog (koploper in 2010) had om 11 uur al een op de drie kiezers gestemd. Landelijk is nog geen duidelijke trend zichtbaar.

   Met angst en beven wachten op de stemmers

   De vrees is dat vandaag minder dan 50 procent van de kiezers gaat stemmen. Binnenlands Bestuur houdt de opkomst nauwlettend in de gaten in met name de gemeenten die vier jaar geleden de laagste en de hoogste opkomst noteerden. De sleutel tot een hoge opkomst lijkt te liggen in een continue zichtbaarheid van lokale politici en maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners.

  • De gemeenten Sittard-Geleen, Kampen, Raalte, Hardenberg en Ouder-Amstel gaan meedoen aan een experiment met het centraal tellen van stembiljetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil kijken of het stemmen tellen hierdoor uniformer en efficiënter verloopt.

   Vijf gemeenten tellen vanavond centraal

   De gemeenten Sittard-Geleen, Kampen, Raalte, Hardenberg en Ouder-Amstel gaan meedoen aan een experiment met het centraal tellen van stembiljetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil kijken of het stemmen tellen hierdoor uniformer en efficiënter verloopt.

  • De opkomst in Rotterdam is tot nu toe fors minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. GRV2014

   Opkomst Rotterdam tot nu toe flink lager dan 2010

   1 reactie

   In Rotterdam zijn in de eerste verkiezingsuren aanzienlijk minder mensen naar de stembus gegaan dan in de vroege ochtend van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden had rond 10.00 uur al zo'n 10 procent van de stemgerechtigde bevolking gestemd, tegenover 6,11 procent nu.

  • Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zijn 8400 raadszetels over 380 gemeenten te verdelen. In 23 gemeenten vinden geen verkiezingen plaats.

   8400 raadszetels te verdelen

   In 380 van de 403 gemeenten kan vandaag worden gestemd; in een aantal gemeenten zelfs dubbel.

   Er zijn 8.400 gemeenteraadszetels te verdelen. In 16 gemeenten wordt pas op 19 november gestemd en in 7 gemeenten pas in 2018.

  • Hoewel de inwoners van Leeuwarden, De Friese Meren en Heerenveen vorig jaar november al hadden gestemd, missen ze toch hun stempas voor de verkiezingen morgen.

   Honderden 'fusie-Friezen' missen stempas

   1 reactie

    Vele honderden Friese burgers hebben zich de afgelopen dagen bezorgd gemeld bij hun gemeente omdat ze geen stempas hebben ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Leeuwarden, De Friese Meren en Heerenveen kregen meer dan duizend verontruste mensen aan de lijn, zo meldden de gemeenten dinsdag.

  • Kiezers kunnen vaak geen enkel raadslid in zijn gemeente opnoemen. De VNG verwacht dat dit door de decentralisaties in de toekomst zal veranderen.

   Kiezers hebben geen idee wie raadsleden zijn

   2 reacties

   Bijna de helft van de kiesgerechtigden (46 procent) kan geen raadslid in zijn gemeente noemen. Van de kiezers jonger dan 35 jaar kent zelfs 60 procent niemand die in de raad zitting heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het AD is gehouden. De uitkomsten staan dinsdag in de krant.

  • Ancilla Tilia, kandidaat voor de Piratenpartij Amsterdam

   De Kandidaat: 'Ik zie foute zaken en wil er wat aan doen'

   Ze is een opvallende verschijning onder de verkiezingskandidaten. Inderdaad, om haar uiterlijk. Daar kun je niet omheen, ze was niet voor niets tien jaar lang model. Maar opvallender is haar debuterende partij en de standpunten waarmee ze in de Amsterdamse gemeenteraad wil komen. 'Privacy en een steeds digitaler wordende wereld is een nieuw onderwerp in de politiek, de Piratenpartij is daarom hard nodig,' vindt kandidaat-raadslid Ancilla Tilia (28).

  • Erik Koerts, een geschorste ambtenaar van de afdeling Wegen en Kanalen op het provinciehuis in Assen, staat op de PvdA-kieslijst van Midden Drenthe.

   Geschorste ambtenaar op PvdA-lijst Midden-Drenthe

   1 reactie

   Eén van de vier ambtenaren die eind februari door de provincie Drenthe zijn geschorst wegens 'het vermoeden van ernstig plichtsverzuim', is vicefractievoorzitter Erik Koerts van de PvdA in de gemeente Midden-Drenthe.

  • Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.

   Vermeende ronselpraktijken Het Bildt en Bergen

   4 reacties

   Mogelijk worden er in de Friese kustgemeente Het Bildt stemmen geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA biedt in een folder via een volmacht aan te stemmen voor degenen die hier niet toe in staat zijn.

  • In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijken verschillende partijen in folders en advertenties kiezers op te roepen hun stempas met volmacht af te geven aan partijleden.

   Gemeenten en Kiesraad alert op ronselpraktijken

   1 reactie

   In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijken verschillende partijen in folders en advertenties kiezers op te roepen  hun stempas met volmacht af te geven aan partijleden. 

  • In Roermond zijn meerdere meldingen binnengekomen van het ronselen van stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zegt burgemeester Peter Cammaert.

   Meerdere meldingen van ronselen in Roermond

   2 reacties

   Voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag komt er geen helderheid over wie er stemvolmachten heeft geronseld in Roermond en over de mate waarin dit is gebeurd. Dat zei burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond vrijdag.

  • Burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond zegt berichten gekregen te hebben over het actief benaderen van kiezers om hun stempas. Dat is strafbaar.

   Burgemeester van Roermond dreigt met aangifte om ronselen

   1 reactie

   Burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond dreigt met het doen van aangifte als politieke partijen persoonlijk mensen benaderen om hun stempas over te dragen. Dat heeft Cammaert in een brief aan de partijen in de gemeenteraad laten weten.

  • Er blijken zich veel meer potentiële raadsleden kandidaat hebben gesteld dan gedacht. Onderzoeksbureau Necker van Naem ontdekten dat er meer kandidaten op de lijsten staan dan in 2010.

   ‘Lekenbestuur is alive and kicking’

   En iedereen maar denken dat er veel te weinig kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen waren. Burgers zouden niet meer betrokken zijn bij het lokale bestuur, zo was het deprimerende beeld na een onderzoek onder raadsgriffiers in aanloop naar de verkiezingen. Gelukkig blijkt niets minder waar te zijn, sterker nog: er zijn zelfs veel meer kandidaten dan de vorige verkiezingen. Dat concludeert onderzoeksbureau Necker van Naem.

  • De honderden wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe baan moeten zoeken krijgen de deksel op hun neus. Ze denken dat ze via hun netwerk wel aan de bak zullen komen, maar dat gebeurt vaak niet.

   Wethouders overschatten eigen marktwaarde bij vertrek

   Met nog een week tot de verkiezingen hebben voor zo’n 600 wethouders de laatste politieke uren geslagen. Er komt vervolgens wel een mooi bestuursbaantje of een hoge functie bij een bekend bedrijf voorbij. Denken ze. Want als ex-wethouder liggen de banen voor het oprapen, toch? ‘Dat is een hardnekkig misverstand,’ zegt Rendert Algra van ’LoopbaanNaPolitiek’. ‘Zodra je geen wethouder meer bent, ben je voor een hoop contacten ook niet interessant meer.’

  • Stemmen ronselen gebeurt maar zelden. In de afgelopen tien jaar hebben zich maar een viertal incidenten voorgedaan.

   Stemmen ronselen gebeurt zelden

   2 reacties

   Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen komt in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.

  • De burgemeester van het Brabantse Heusden doet aangifte bij de politie omdat er stemmen geronseld worden.

   Aangifte om ronselen stemmen Heusden

   2 reacties

   Burgemeester Jan Hamming van de Brabantse gemeente Heusden gaat aangifte doen bij de politie omdat er diverse signalen zijn dat er stemmen worden geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt.

    

  • Lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest trekt zich terug als lijsttrekker. Hij wordt ervan verdacht dat hij stembiljetten bij een moskee wilde inzamelen om met een machtiging op de PvdA te stemmen. Ronselen is verboden en strafbaar.

   'Ronselende' lijsttrekker trekt zich terug

   10 reacties
   Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij heeft dinsdagmiddag besloten dat hij ,,niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker namens de PvdA Soest''. Suna nam dat besluit omdat hij de indruk heeft gewekt dat hij stemmen heeft geronseld onder moslims in zijn gemeente.
  • Uit onderzoek van Kieskompas blijkt dat mensen die bij de Tweedekamerverkiezingen op de VVD of de PvdA hebben gestemd ontevreden zijn over hun partij. Ze gaan bij de gemeenteraadsverkiezingen ergen anders op stemmen.

   'Coalitiestemmers' kiezen nu voor een andere partij

   2 reacties

   Veel mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op VVD en PvdA hebben gestemd, hebben daar nu spijt van. Daardoor weet een flink aantal kiezers even niet op welke partij ze zullen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Anderen hebben al de knoop doorgehakt; zij stappen over naar een andere partij. Het berouw bij de landelijke coalitie is aanzienlijk groter dan bij de oppositie.

  • Bijna 80% van de kiezers geeft aan dat samenwerken de beste maatregel is om het hoofd boven water te houden nu gemeenten meer taken moeten gaan uitvoeren, maar daarvoor minder geld krijgen. Een kwart van kiezers (28%) vindt dat zijn gemeente beter kan fuseren met andere gemeenten. Dat blijkt uit verkiezingsonderzoek van I&O Research.

   Kiezers zien herindeling niet zitten

   Samenwerking tussen gemeenten geniet bij kiezers veruit de voorkeur boven herindeling. Bijna 80% van de kiezers geeft aan dat samenwerken de beste maatregel is om het hoofd boven water te houden nu gemeenten meer taken moeten gaan uitvoeren, maar daarvoor minder geld krijgen. Slechts een op de drie kiezers geeft zijn gemeentebestuur een voldoende.

  • Veel kandidaat-raadsleden voeren verkeerd hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zetten zichzelf neer als popsterren op verkiezingsposters en dat werkt niet aldus deskundigen.

   Verkiezingsposters: kandidaten wanen zich popster

   ‘Het behoeft geen studie, kies Rudi’, ‘Koen moet je doen!’, ‘Da’s Auke’. Een kleine greep uit de honderden slogans die dit verkiezingsjaar weer uit de lokale kokers komen. De een duidelijk wat beter gelukt dan de ander. Ook in het uiterlijk van de verkiezingsposters zijn er vele variaties in creativiteit en vooral in kwaliteit. Een veelgemaakte fout: totaal onbekende kandidaten die doen alsof ze popster zijn.

  • De meest begrijpelijke lijsttrekker krijgt een prijs van de jury van de Stichting Lezen & Schrijven en het Nederlands Debat Instituut

   Lijsttrekkers gaan 'begrijpelijk' met elkaar in debat

   3 reacties

   Verkiezingsdebatten zijn niet voor iedereen even gemakkelijk te volgen. Door de moeilijke woorden en lange zinnen die de politici vaak gebruiken, is het voor de 1,3 miljoen laaggeletterden in ons land lastig te begrijpen waar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen over gaan. Daarom voeren op 14 maart in Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zes Amsterdamse lijsttrekkers het debat met elkaar in begrijpelijke taal.

  • Hans Dulfer, lijstduwer voor de partij 'Red Amsterdam'

   De Kandidaat: ‘Ik stem nooit. Behalve mijn saxofoon’

   Of de partij daadwerkelijk blij zou zijn als hij met voorkeursstemmen in de raad zou komen betwijfelt hij, maar lijstduwer Hans Dulfer van de partij 'Red Amsterdam' loopt er ook niet voor weg. ‘Ik zou graag een verlicht despoot willen worden,’ aldus de wereldberoemde muzikant en tevens aspirant-politicus voor de gemeente Amsterdam.

  • Maar liefst 35% van de kiezers weet nog niet op welke partij ze op 19 maart gaan stemmen. Dat is veel meer dan vier jaar geleden, toen 16% van de kiezers in dubio zat. Dat blijkt uit verkiezingsonderzoek van BMC.

   Steeds meer twijfelende kiezers

   Meer dan een op de drie kiezers (35%) weet nog niet op welke partij ze op 19 maart gaat stemmen. Dat is veel meer dan vier jaar geleden, toen 16% van de kiezers in dubio zat.

  • Volgens onderzoeksinstituut Mulier, dat in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau peilde, geeft 17 procent aan de sportstandpunten van politieke partijen bij het stemmen mee te wegen

   Scoren met sport tijdens verkiezingen

   Reageer

   Met de verkiezingen voor de deur worden ook ‘politiek kleurloze’ onderwerpen als sport en bewegen onderdeel van verkiezingsretoriek. Uit recente cijfers blijkt dat een op de zes kiezers standpunten over sportzaken meeneemt in het stemhokje. Voor politieke partijen is het echter lastig om daarin onderscheidend te zijn, omdat niemand eigenlijk tegen bewegen is.

  • Een op de drie allochtonen weet nog niet wat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. D66 zou 10 tot 15 procent van de stemmen krijgen.

   PvdA krijgt minder stemmen van allochtonen

   1 reactie

   De PvdA krijgt steeds minder stemmen van allochtone kiezers. Een grote groep twijfelt nog op wie ze moeten stemmen, en wie het wel weet stemt liever op D66. Dat is momenteel de grootste partij voor allochtonen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse kiezers.

  • B en W betreuren het dat de vragenlijst zonder enige aankondiging vooraf aan Utrechters is verzonden. ,,Dat hadden we beter moeten checken.''

   Utrecht trekt enquête verkiezingen in

   Reageer

   Utrecht heeft dinsdag een enquête rond de komende gemeenteraadsverkiezingen ingetrokken. De onlinevragenlijst was maandag namens het college van burgemeester en wethouders aan inwoners van Utrecht verzonden. De oppositie, maar ook de collegepartijen D66 en GroenLinks waren zeer ontstemd over een aantal vragen en stellingen, die onder meer betrekking hadden op politieke voorkeur of politiek gevoelige onderwerpen.

  • Bewustwording is in Den Haag, Utrecht en Rotterdam het belangrijkste doel van de gemeentelijke verkiezingscampagnes. Behalve in Amsterdam; daar moeten echt meer mensen naar de stembus worden gelokt.

   Bewustwording centraal bij verkiezingscampagnes

   De vier grote steden gooien met hun campagnes voor de raadsverkiezingen alles in de strijd om zoveel mogelijk kiezers erop te wijzen dat er op 19 maart kan worden gestemd. Bewustwording is bij drie van de vier steden het belangrijkste doel. Behalve in Amsterdam; daar moeten echt meer mensen naar de stembus worden gelokt.

  • In de onderzoeken werd duidelijk dat op het sociaal domein de ‘oude’ ideologische verschillen tussen links en rechts weer flink naar voren komen.

   Partijen weten nog weinig concreet hoe ze zorg willen aanpakken

   Met de verkiezingen én de decentralisaties in zicht zijn politieke partijen nog weinig concreet over hoe de zorg moeten worden georganiseerd. Voor zover ze wel weten welke kant ze op willen, zijn de verschillen ‘gigantisch’. Dat zegt onderzoeker André Krouwel van Kieskompas dat voor kenniscentrum Calibris onderzoek deed naar de vraag hoe partijen in hun programma aandacht besteden aan het sociaal domein.

  • Minder dan 50 procent van de kiesgerechtigden zegt te gaan stemmen. Zij die dat wel doen, stemmen voornamelijk op lokale partijen.

   Historisch lage opkomst verkiezingen verwacht

   6 reacties

   De kans bestaat dat op 19 maart minder dan 50 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemlokaal gaat maken. Dat blijkt uit een steekproef van TNS Nipo. Van de ondervraagden heeft 42 procent aangegeven zeker te gaan stemmen. 4 jaar geleden bedroeg die zogeheten opkomstintentie 49 procent en ging uiteindelijk 54 procent naar de stembus.

  • Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, heeft zich kandidaat gesteld als raadslid voor de Piratenpartij Nijmegen.

   De Kandidaat: Waxinelichthoudergooier gaat voor zetel

   Erwin Lensink, lijsttrekker voor de Piratenpartij Nijmegen is een omstreden kandidaat voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen ‘kaapte’ hij volgens het landelijke bestuur van de Piratenpartij de Nijmeegse afdeling, hij is vooral bekend om iets anders. Erwin Lensink gooide op Koninginnedag 2010 een waxinelichthouder tegen de gouden koets en zat vervolgens twee jaar vast.

  • De 'oerpolfie' van grondlegger Erik Stegink, raadslid Gemeentebelang in Deventer

   Schiet een 'polfie' als je trots bent op je partij

   Het is nog geen hype, maar het bevat wel degelijk alle ingrediënten om het de komende dagen te worden: de zogenoemde ‘Polfie’. Dit alledaagse zelfportretje is een selfie, maar dan met een politiek randje. ‘Ik ben er trots op om politicus te zijn, en dit is er een uiting van,’ zegt Erik Stegink, raadslid te Deventer en tevens grondlegger van de ‘Polfie.'

  • Mariet van Klinken (l) en Nellie van Dijk (r), kandidaat-raadsleden voor de SGP in Vlissingen

   De Kandidaat: SGP-vrouwen schrijven geschiedenis

   Samen met hun lijsttrekker Lilian Janse behoren ze tot de eerste vrouwelijke kandidaat-raadsleden van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ooit, en de enige in Nederland. Niet vreemd dat ze als voorvechters van de vrouwenzaak worden gezien, heldinnen worden genoemd en feministen. Zelf willen ze daar niets echter over horen. ‘Er was nood, en we hebben geholpen,’ zeggen Nellie van Dijk en Mariet van Klinken, kandidaten op de lijst voor de SGP in Vlissingen.

  • Frans Benders (L) en raadslid Kim Schmitz bij het verkiezingsbord op Duits grondgebied. Foto: L1

   Verkiezingscampagne stopt niet bij Nederlandse grens

   Sommige campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen overschrijden grenzen. In Sittard-Geleen doet GroenLinks dit letterlijk door hun partij in Duitsland te promoten. Een groot verkiezingsbord dat in het Duitse Tüddern was neergezet is op last van de burgermeister echter weer ontmanteld. ‘Hij zag er de grap wel van in, maar we moesten toch echt eerst officieel een vergunning aanvragen,’ vertelt Frans Benders, fractievoorzitter van GroenLinks. De partij besloot de grens over te gaan omdat veel potentiële kiezers er hun dagelijkse boodschappen doen. Maar het is ook een politiek statement.

  • Het regionale bestuur van de VVD heeft besloten niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen in Heemskerk wegens ernstige bedreigingen.

   VVD Heemskerk trekt zich terug na bedreigingen

   8 reacties

   De VVD in Heemskerk (Noord-Holland) doet op 19 maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het hoofdbestuur heeft hiertoe besloten na een reeks heftige bedreigingen aan onder meer een kandidaat-raadslid, dat zijn naam als gevolg daarvan van de kieslijst heeft laten schrappen.

  • Vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen zei dat er drie vrouwen op de lijst staan, omdat er te weinig mannelijke kandidaten waren.

   Drie vrouwen op SGP-lijst in Vlissingen

   1 reactie

   Drie vrouwen zijn kandidaat voor de SGP in Vlissingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Behalve lijsttrekker Lilian Janse gaat het om Mariet van Klinken op plek 7 en Nellie van Dijk op plek 9. De lijst telt 12 kandidaten.

  • Willem Bos, raadslid voor D66 in Zoetermeer is overdonderd door alle media-aandacht maar is er positief over. Hij is een hype op twitter met zijn gephotoshopte selfies op verschillende locaties in Zoetermeer.

   De Kandidaat: raadslid gaat viral met gephotoshopte selfies

   Hij is wat overdonderd en zijn telefoon gaat continu. Veel journalisten willen graag een interview met hem. Hij kan er gelukkig wel om lachen. D66-raadslid Willem Bos uit Zoetermeer is momenteel de meest besproken politicus op internet en staat bovenaan de trending topics, nog boven Marco van Basten. #willembos is een hit met zijn gephotoshopte ‘selfies’ op verschillende locaties in zijn gemeente Zoetermeer. De grap op twitter is om Willems ‘selfie’ op de meest onwaarschijnlijke plekken te plaatsen. Zoals internetondernemer Alexander Klöpping die hem in een maanlandschap plaatste.

  • Een bekende naam, een bekend gezicht. Haitske van de Linde, zus van, dochter van, werd 11 jaar geleden op 22-jarige leeftijd lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Nu staat ze op nummer 8 van de VVD in Hilversum.

   De Kandidaat: Van landelijke lijsttrekker naar plaats 8 in Hilversum

   In deze aflevering van De Kandidaat een oude bekende. Of liever gezegd, een jonge. Haitske van de Linde (33) heeft namelijk nog steeds het record van jongste lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen ooit op haar naam. Op 22-jarige leeftijd deed zij mee voor Leefbaar Nederland. 11 jaar later zet ze opnieuw voorzichtige schreden richting politiek. Dit keer voor de lokale VVD in Hilversum. Op nummer 8 van de lijst.

  • De bedreigingen werden de afgelopen tijd vooral via Twitter geuit. Bij zijn kandidaatstelling had El Bachiri van de Partij van de Eenheid in Zwijndrecht nog laten weten graag iets terug te willen doen voor Nederland.

   De Partij van de Eenheid trekt zich terug na bedreigingen

   4 reacties

   De Partij van de Eenheid (PvdE) in Zwijndrecht doet niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen na aanhoudende bedreigingen aan het adres van de lijsttrekker Mohamed el Bachiri. Dat heeft de lokale partij in een persbericht laten weten.

  • Bettie en Rita van Plateringen van Amersfoort Anders

   De Kandidaat: Bettie en Rita veroveren Amersfoort

   Honderden betrokken Nederlanders staan deze gemeenteraadsverkiezingen weer op de kieslijst als kandidaat-raadslid. In 'De Kandidaat' zoekt Binnenlands Bestuur naar interessante debutanten en opvallende oude bekenden. We trappen de verkiezingsserie af met nieuwelingen Bettie en Rita.

    

   Je hebt Wim en Hans Anker, Michel en Ronald Mulder en Amersfoort heeft sinds kort Bettie en Rita van Plateringen. Een opvallend eeneiig politiek duo dat met hun partij Amersfoort Anders in de gemeenteraad wil komen. 'We willen het "wij-gevoel" uitdragen, want we hebben al vroeg geleerd om te delen.'

  • Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers.

   'Inwoner kleine gemeente wil niet in raad'

   Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers zondag. Minister Plasterk (BZK) noemt de uitkomsten 'zorgelijk'.

  • De stemhulpen StemWijzer, Kieskompasen De StemVan vechten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 om de gunst van de gemeenten.

   Felle strijd tussen stemhulpen

   Reageer

   Drie stemhulpen vechten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 om de gunst van de gemeenten. StemWijzer en Kieskompas hebben concurrentie gekregen van De StemVan. Zo’n honderd gemeenten hebben één van de instrumenten inmiddels aangeschaft.

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Strijd tussen stemhulpen

   Reageer

   Ton Melgers

   Drie stemhulpen vechten inmiddels om de gunst van de gemeenten. Die zijn echter terughoudend bij het afnemen van het instrument. Een stemhulp kost al gauw 10.000 euro. Maar er zijn gemeenten die er twee laten maken.

  • Het lijkt een rituele dans te worden dat voetbalclub NAC Breda steun vraagt aan de gemeente, niet financieel solide wordt en vervolgens weer steun vraagt aan de gemeente. En ook nog een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. 'Het is mateloos irritant.'

   En weer vraagt NAC Breda om hulp

   Een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is het weer raak: voetbalclub NAC Breda klopt bij de gemeente aan voor financiële hulp, want anders gaat de club failliet. Politieke partijen hebben schoon genoeg van dit ritueel.

  • Kandidaat-wethouders moeten geen opportunisten en gelukszoekers zijn, meent
voorzitter Edo Haan, voorzitter van de Wethoudersvereniging, tijdens de jaarlijkse landelijke Wethoudersconferentie.

   'Wethoudersvak niet voor gelukszoekers of opportunisten'

   We moeten voorkomen dat inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog maar kunnen kiezen uit gelukszoekers en opportunisten als kandidaat-wethouder. Dit zei voorzitter Edo Haan, voorzitter van  de Wethoudersvereniging, woensdag tijdens de jaarlijkse landelijke Wethoudersconferentie.

  • De nieuwe politieke partij Ouderen Politiek Actief loopt de partij Ouderen Partij Alkmaar niet voor de voeten. Dat heeft de raad van State beslist. De nieuwe partij mag zichzelf OPA blijven noemen.

   Politiek partij mag 'OPA' blijven heten

   Reageer

   De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief mag zichzelf OPA blijven noemen. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Onafhankelijke Partij Alkmaar, een lokale Alkmaarse partij die al 12 jaar onder de naam OPA opereert.

  • Lijstduwer Lutz Jacobi (PvdA) heeft bedankt voor een zetel in de gemeenteraad van Leeuwarden. Ze is blij met de persoonlijke steun, maar blijft de belangen van de Friezen in de Tweede Kamer vertegenwoordigen.

   Lijstduwer Lutz Jacobi niet in raad Leeuwarden

   9 reacties

   Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de PvdA neemt niet plaats in de gemeenteraad van Leeuwarden. Dat maakte de Friezin vrijdag bekend. Jacobi heeft genoeg voorkeurstemmen gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden om een plekje in de raad te bemachtigen.

    

  • VVD levert in bij lokale verkiezingen. Vooral in Alphen verloor de partij veel stemmen.

   VVD levert in bij lokale verkiezingen

   2 reacties

   De VVD heeft woensdag een tik gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Friesland en Zuid-Holland. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren woensdagavond laat naar buiten hebben gebracht.

  • Minder stemmers hebben de gang naar de stembus gemaakt bij de gemeenteraadsverkiezingen voor herindelingsgemeenten.

   Minder stemmers bij gemeenteraadsverkiezingen

   Reageer

   Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag zijn minders kiezers komen opdagen dan in 2010. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren naar buiten hebben gebracht.

  • De Eerste Kamer stelt de behandeling van de Jeugdwet niet uit, maar schuift het ietsje op in verband met de algemene politieke beschouwingen. Wel gaat de commissie VWS er vanuit dat het tot 1 maart kan duren.

   Verkiezingen deadline voor Jeugdwet

   Het wetsvoorstel waarin de transitie van jeugdzorg is opgenomen, gaat 1 januari niet meer halen. Daar gaat Tineke Slagter-Roukema, voorzitter van de Eerste Kamer-commissie VWS van uit. Maar de behandeling van de Jeugdwet is zeker niet uitgesteld, benadrukt Slagter-Roukema, ‘we zijn namelijk al aan het traject begonnen.’

  • Na de verkiezingen keert een derde van de gemeenteraad niet meer terug. Daarmee gaat veel kennis en ervaring verloren.

   ‘Veel domme vragen van onervaren raad’

   Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar keert een derde tot de helft van de huidige volksvertegenwoordigers niet terug. Het verlies aan kennis en ervaring leidt volgens deskundigen tot een marginalisering van de raad.

  • Eerdmans is sinds ruim 4 jaar wethouder in Capelle aan de IJssel voor de partij Leefbaar Capelle. Eerder zat hij voor de LPF in de Tweede Kamer.

   Eerdmans lijsttrekker Leefbaar Rotterdam

   1 reactie

   Joost Eerdmans is in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. De 42-jarige geboren Harderwijker werd zondag voor die positie benoemd tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering.

  • De Amsterdamse wethouder Caroline Gehrels stopt volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. Ze wil het bedrijfsleven in.

   Wethouder Gehrels Amsterdam vertrekt

   5 reacties

   De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) verlaat de lokale politiek. Dat zei Gehrels zaterdag in een interview in Het Parool.

  • De 33 Limburgse burgemeesters willen de maatregel nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen invoeren.

   Integriteitstoets voor alle nieuwe wethouders Limburg

   Nieuwe wethouders in Limburg worden voortaan onderworpen aan een integriteitsonderzoek. De burgemeesters van de 33 gemeenten in Limburg hebben vorige week ingestemd met een voorstel van de Stuurgroep Integriteit, die onder leiding staat van de Limburgse Commissaris van de Koning Theo Bovens.

  • De Onafhankelijke Partij Alkmaar vreest voor verwarring.

   Ouderen Politiek Actief in 20 gemeenten

   Reageer

   Een nieuwe politieke partij voor ouderen hoopt volgend jaar maart in zeker 20 gemeenten deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ouderen Politiek Actief (OPA) staat sinds 9 september ingeschreven bij de Kiesraad. De reeds langer bestaande Onafhankelijke Partij Alkmaaer (OPA) is er niet blij mee.

  • Lilian Janse wordt lijsttrekker van de SGP in Vlissingen. Hiermee is ze de eerste vrouwelijke politica voor de SGP ooit.

   Janse gekozen tot eerste vrouwelijke lijsttrekker SGP

   2 reacties
   Voor het eerst in haar 95-jarige bestaan heeft de SGP in verkiezingen een vrouwelijke kandidaat.

   De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering.

  • Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen.

   SGP Vlissingen draagt vrouw voor als lijsttrekker

   6 reacties
   Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen. Het SGP-bestuur in Vlissingen heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar, zo bevestigt de partij woensdag.
  • Zowel de Onafhankelijk Partij Alkmaar (OPA) als de Ouderenpartij Amsterdam (OPA) claimen de naam. OPA Alkmaar wil geen geen afstand doen van de naam, OPA Amsterdam zegt de naam al te hebben geregistreerd.

   Politieke partijen ruziën om naam OPA

   4 reacties
   De Onafhankelijke Partij Alkmaar gaat op de barricaden om te voorkomen dat de Ouderen Partij Amsterdam ook onder de naam OPA meedoet aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. ,,We gaan snel met die mensen om tafel'', zegt fractieleider Ben Bijl van de Alkmaarse coalitiepartij dinsdag.

   Volgens Bijl heeft de Onafhankelijke Partij Alkmaar het unieke gebruiksrecht van de naam OPA. ,,Wij hebben dat laten uitzoeken en claimen dat recht.''

  • Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat er op dit moment weinig mensen van planzijn te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

   Weinig mensen van plan te stemmen voor gemeenteraad

   10 reacties

   Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

  • Er komt snel nieuw onderzoek naar de eisen voor invoering van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Minister Plasterk heeft dat aan de Kamer laten weten.

   Nieuw stembiljet moet wijken

   Er komt snel nieuw onderzoek naar de eisen die gesteld moeten worden aan de invoering van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Minister Plasterk heeft dat aan de Kamer laten weten.


  • De partij 50plus gaat niet meedoen aan de lokale verkiezingen in gemeenten. De seniorenpartij 50plus vreest baantjesjagers, onderlinge ruzies en scheuringen.

   50Plus doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

   7 reacties

   De seniorenpartij 50Plus zal in 2014 niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij vreest baantjesjagers, onderlinge ruzies en scheuringen. Bovendien wil de partij niet de concurrentie aangaan met lokale bondgenoten. Dat heeft Eerste Kamerlid en oprichter Jan Nagel donderdag gezegd.

  Achtergrond  Achtergrond

  • De afgelopen twee jaar bezochten debattrainer John Bijl en journalist Kemal Rijken als Mystery Burgers iedere week een raadsdebat. Hun tour de force bracht ze naar 85 gemeenten, verspreid over het hele land. Voor Binnenlands Bestuur schreven ze daar wekelijks een column over. Die columns zijn nu gebundeld in een boek, De Mystery Burger.

   ‘De raad doet het zo gek nog niet’

   Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen

   Vaste plek onder de zon

   Lokale partijen waren in 2010 de grote winnaars van de raadsverkiezingen. Toen de stofwolken van de collegevorming waren opgetrokken, leverden ze ook de meeste wethouders. Lokale partijen verzilverden hun verkiezingswinst. Hielden zij die winst vast? Een onderzoek.

  • Het belang van experimenten vinden de griffiers dat, aldus Van Soest, ‘we kunnen laten zien dat we de democratie binnen het huidige stelsel kunnen veranderen.’

   De raad als linking pin

   Als er niets gebeurt, doen gemeenteraad en raadsleden er straks niet meer toe in de snel veranderende samenleving. Aldus somberden raadsgriffiers anderhalf jaar geleden. Na enkele experimenten met nieuwe vormen van lokale democratie, zijn ze weer wat optimistischer gestemd. 

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Goud lonkt voor creatieve lokalen

   De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen ijvert voor subsidiëring van lokale partijen. Maar in de praktijk kunnen die prima leven zonder Haagse of lokale steun. ‘Met een budget van 4.000 euro hebben we het CDA verpletterd.’

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Raadslid zoekt luisterrol

   In de participatiesamenleving zijn burgers aan zet. Van hen wordt niet alleen meer zelfredzaamheid verwacht, maar ook meer initiatief en actie. Da’s wel even slikken voor raadsleden. Want als burgers meer zeggenschap krijgen, wat blijft er dan voor de raadsleden over?

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Strijd tussen stemhulpen

   Reageer

   Ton Melgers

   Drie stemhulpen vechten inmiddels om de gunst van de gemeenten. Die zijn echter terughoudend bij het afnemen van het instrument. Een stemhulp kost al gauw 10.000 euro. Maar er zijn gemeenten die er twee laten maken.

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Campagnevoeren met spaargeld

   Wat euro’s van het partijbureau, spaargeld en af en toe een gift. De potten voor de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn niet vet. En die giften staan ook nog ter discussie. ‘Ieder fractielid betaalt net als de wethouder vijfhonderd euro per jaar.’ 

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   Burgemeester werft raadsleden

   Het is makkelijk klagen over de kwaliteit van nieuwe raadsleden. Maar ga er maar aan staan: elke vier jaar een zwik gemotiveerde en gekwalificeerde burgers vinden om de politieke kar te trekken. Een minicursus ‘Raadslid worden’ kan helpen. Met de burgemeester voor de klas.

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   ‘We kunnen steeds minder’

   Door samenwerkingsverbanden met buurgemeenten wordt de taak en de invloed van raadsleden uitgehold. Ook de Naardense raad merkt de gevolgen. ‘We gaan alleen nog over stoeptegels en lantaarnpalen.’

  • Nederland gaat in 2014 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 19 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

   And the winner is…het college

   Na de gemeenteraads-verkiezingen van maart volgend jaar zal een leger nieuwe volksvertegenwoordigers aantreden. Hun gebrek aan kennis en ervaring leidt tot een marginalisering van de raad. Veel verder dan ‘domme vragen stellen’ komt de nieuwe raad niet.

  Commentaar  Commentaar

  • Continu campagne voeren

   ‘Landelijk weet ik wel wat ik moet stemmen, maar lokaal heb ik geen idee. Ik ken de partijen niet, ik weet niet wat ze willen.’ Deze opvatting heb ik de afgelopen dagen herhaaldelijk gehoord. Van buren, van stadsgenoten, zelfs van mijn zoon. Meestal als onderbouwing voor het besluit niet te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Opinie  Opinie

  Websites  Websites

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Automatisering ondergeschoven kindje in gemeenteraadsverkiezingen

   Reageer

   Ondanks het feit dat het om tientallen miljoenen investeringseuro's en honderden miljoenen aan risico's gaat, hebben politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's nauwelijks aandacht voor gemeentelijke automatisering. Dit blijkt uit een inventarisatie van PinkRoccade Local Government.

  • Goed voorbereid als raadslid? Doe de kennistest voor (nieuwe) raadsleden!

   Reageer

   Bent u gekozen als raadslid? Dan wilt u het vertrouwen dat er in u is gesteld niet beschamen. En u wilt goed voorbereid starten in deze (nieuwe) functie. Weet u genoeg om het raadslidmaatschap op een adequate wijze in te vullen? Om daar een indruk van te krijgen hebben we een korte test met 15 vragen samengesteld. De vragen gaan over verschillende zaken die te maken hebben met uw werk in de gemeenteraad.

  • Slim en slagvaardig sturen door de raad

   Reageer

   Winst voor raadsleden én gemeenten

    

  • Avondworkshops voor (nieuwe) raadsleden

   Reageer

   De Bestuursacademie Nederland is er voor iedereen die zich bezig houdt met het openbaar bestuur, niet alleen voor ambtenaren, maar ook voor bestuurders, bijvoorbeeld voor raadsleden. Want voor het goed functioneren van de lokale democratie is een raad die ‘weet hoe het werkt’, een raad waarvan de leden weten wat van hen wordt verwacht en waarvan de leden adequaat zijn toegerust voor hun moeilijke taak essentieel.

  • Het ambt van raadslid

   Reageer

   AfbeeldingNetwerkbijeenkomsten 'het ambt van raadslid'

   Op 19 maart aanstaande is het weer zover, de gemeenteraadsverkiezingen. De messen worden momenteel geslepen, debatten worden gevoerd; men maakt zich op voor de strijd. In die verkiezingsstrijd worden belangen behartigd. De kandidaten staan voor hun achterban, doen beloften en zullen naar beste vermogen, indien zij gekozen worden, de belangen van degenen die hen gekozen hebben, behartigen.
  • De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan

   Reageer

   AfbeeldingMr. M.J.J. (Maartje) Rutten

    

   Binnen de meeste gemeenten vinden op 19 maart 2014 raadsverkiezingen plaats. Op het eerste gezicht lijkt dit op dit moment een aangelegenheid voor de politieke partijen. Zij maken zich op voor de verkiezingsstrijd. De gemeente is bezig met de organisatorische aspecten van deze verkiezingen. Specifieke onderwerpen worden mogelijk controversieel verklaard door een college, maar daar blijft het dan wel bij. Pas nadat de verkiezingsuitslag bekend is, begint het echt. Het is niet ondenkbaar dat een nieuw college aantreedt, met een nieuw collegeprogramma. Vaak geldt dan toch het aloude spreekwoord: ‘nieuwe heren, nieuwe wetten’. Dat heeft nog al eens zijn weerslag op een organisatie.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!