Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Nederland gaat op 19 maart naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar de verkiezingen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.
-
‘Regenten’ lastig van pluche te krijgen
Ondanks de afbrokkelende machtsbasis van de traditionele partijen in de gemeenteraden, is nog steeds sprake van een oververtegenwoordiging wat betreft het aantal wethoudersposities. De drie grote traditionele partijen leveren historisch gezien meer wethouders dan op basis van hun raadszetels zou mogen worden verwacht.
-
Minder kiezers dan ooit
De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gaan de boeken in als die met de laagste opkomst ooit. Het verschil met vier jaar geleden is klein, maar de daling zet zich nog voort. Slechts 53,8 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Vier jaar geleden stemde 53,9 procent. Schiedam lijkt met een opkomst van 42,6 procent de laagste opkomst van het land te hebben behaald.
-
Aardverschuiving in rood Groningen: D66 grootste
In de stad Groningen is gisteravond geschiedenis geschreven. Na 85 jaar dominantie van de PvdA heeft D66 daar in één avond korte metten mee gemaakt. En niet zo’n beetje ook. De Groninger D66 ging van 4 zetels naar maar liefst 9, meer dan een verdubbeling. De PvdA ging van 9 naar 6 zetels. En dat is net zoveel als de SP nu heeft, die ging van 4 naar 6.
-
Hilhorst wil niet wijken na mokerslag van D66
De Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst trekt nog geen conclusies uit de forse nederlaag die zijn partij heeft geleden. De historische overwinning van D66 was er echter niet minder om.
-
PVV nog steeds grootste in Almere
De verkiezingen in Almere zijn opnieuw gewonnen door de PVV, al leed de partij een licht verlies. Andere partijen putten daar hoop uit. ‘Het maximum is bereikt.’
-
Verkiezingen Haren extra gespannen door burgerraadpleging
In de gemeente Haren (Gn) waren de verkiezingen net wat spannender dan in de rest van Nederland. Tegelijk met het stemmen op een lokale politicus, kozen Harenaars ook voor of tegen een herindelingsplan. En dat ligt nogal gevoelig in het welgestelde dorp onder de rook van de stad Groningen. De gemeenteraad en de bevolking is verdeeld, tot op gezinsniveau, over de vraag: aansluiten bij de stad Groningen en de gemeente Ten Boer of niet.
-
Leefbaar Rotterdam grootste partij
Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad. De partij heeft 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010.
-
D66 ook de grootste in Den Haag
D66 is de PvdA voorbijgestreefd als grootste partij van Den Haag. De PVV eindigde als tweede, de PvdA als derde. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die donderdag bekend werden gemaakt in het stadhuis van Den Haag.
-
Prognose: D66, SP grote winnaars
D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een 'voorlopige prognose' van de NOS.
-
'CDA raakt 561 raadszetels kwijt'
Het CDA verliest landelijk 561 raadszetels en houdt er ongeveer 1000 over. Ruim een op de drie CDA-gemeenteraadszetels verdwijnt. Dat blijkt uit de definitieve prognose van de NOS.
-
Eindhovenaren weer niet te porren voor verkiezingen
Eindhoven stevent af op de laagste verkiezingsopkomst ooit. In 2010 nam al slechts 43,6 procent van de kiezers de moeite om naar de stembus te gaan. Dat was toen de laagste opkomst in het land. Het ziet er naar uit dat Eindhoven dit keer niet boven de 40 procent uitkomt.
-
CDA blijft sterk in kleine en middelgrote gemeenten
Het CDA mag de laatste jaren dan zijn gekrompen in de landelijke politiek, lokaal blijven de christendemocraten erg sterk. Dat heeft de partij te danken aan mensen die in kleine en middelgrote gemeenten wonen. Zij zijn ,,loyaal en tevreden'' en blijven daarom op de partij stemmen, blijkt uit onderzoek van Kieskompas.
-
Verkiezingen 2014: Selfie, sluier en stemmenswitch
De stemfie verovert het stemlokaal, een man probeert gesluierd te stemmen, een VVD-wethouder besluit zijn stem aan het CDA te schenken. Enkele bijzondere gebeurtenissen in het stemlokaal tijdens deze verkiezingen.
-
Twijfelaars verdelen 1600 zetels gemeenteraad
Vlak voor de verkiezingen wist een op de vijf Nederlanders nog altijd niet waar ze op zouden stemmen. Zij zijn bij elkaar goed voor ongeveer 1600 van de ruim 8000 zetels in de gemeenteraden. De einduitslag kan daarom nog flink afwijken van de peilingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.
-
Met angst en beven wachten op de stemmers
De vrees is dat vandaag minder dan 50 procent van de kiezers gaat stemmen. Binnenlands Bestuur houdt de opkomst nauwlettend in de gaten in met name de gemeenten die vier jaar geleden de laagste en de hoogste opkomst noteerden. De sleutel tot een hoge opkomst lijkt te liggen in een continue zichtbaarheid van lokale politici en maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners.
-
Vijf gemeenten tellen vanavond centraal
De gemeenten Sittard-Geleen, Kampen, Raalte, Hardenberg en Ouder-Amstel gaan meedoen aan een experiment met het centraal tellen van stembiljetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil kijken of het stemmen tellen hierdoor uniformer en efficiënter verloopt.
-
Met sociale media bereiken lokale politici niet veel kiezers
Sociale media zijn voor (kandidaat)raadsleden belangrijke middelen om hun ideeën voor het voetlicht te brengen. Maar voor kiezers spelen Facebook en Twitter maar een kleine rol in het keuzeproces, constateert TNS NIPO. Traditionele media blijven de belangrijkste.
-
PvdA krijgt klappen van ambtenaren
Ambtenaren keren zich massaal af van de PvdA. Vier jaar geleden stemde bijna een kwart van de ambtenaren op de sociaal-democraten, vandaag gaat slechts 16 procent dat doen.
-
Opkomst Rotterdam tot nu toe flink lager dan 2010
In Rotterdam zijn in de eerste verkiezingsuren aanzienlijk minder mensen naar de stembus gegaan dan in de vroege ochtend van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden had rond 10.00 uur al zo'n 10 procent van de stemgerechtigde bevolking gestemd, tegenover 6,11 procent nu.
-
8400 raadszetels te verdelen
In 380 van de 403 gemeenten kan vandaag worden gestemd; in een aantal gemeenten zelfs dubbel.
Er zijn 8.400 gemeenteraadszetels te verdelen. In 16 gemeenten wordt pas op 19 november gestemd en in 7 gemeenten pas in 2018.
-
‘Kleurverschillen partijen komen niet uit de verf’
Onduidelijkheid bij de kiezer over de verschillen tussen partijen is een van de oorzaken voor verwachte lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, zegt emeritus hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.
-
Partijen slaan door in eindstrijd verkiezingscampagne
Verkeersborden schoonmaken, joints uitdelen, maar ook over de posters van de concurrent plakken. Partijen laten geen middel onbenut om nog even snel stemmen te trekken voor morgen.
-
Honderden 'fusie-Friezen' missen stempas
Vele honderden Friese burgers hebben zich de afgelopen dagen bezorgd gemeld bij hun gemeente omdat ze geen stempas hebben ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Leeuwarden, De Friese Meren en Heerenveen kregen meer dan duizend verontruste mensen aan de lijn, zo meldden de gemeenten dinsdag.
-
Kiezers hebben geen idee wie raadsleden zijn
Bijna de helft van de kiesgerechtigden (46 procent) kan geen raadslid in zijn gemeente noemen. Van de kiezers jonger dan 35 jaar kent zelfs 60 procent niemand die in de raad zitting heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het AD is gehouden. De uitkomsten staan dinsdag in de krant.
-
De Kandidaat: 'Ik zie foute zaken en wil er wat aan doen'
Ze is een opvallende verschijning onder de verkiezingskandidaten. Inderdaad, om haar uiterlijk. Daar kun je niet omheen, ze was niet voor niets tien jaar lang model. Maar opvallender is haar debuterende partij en de standpunten waarmee ze in de Amsterdamse gemeenteraad wil komen. 'Privacy en een steeds digitaler wordende wereld is een nieuw onderwerp in de politiek, de Piratenpartij is daarom hard nodig,' vindt kandidaat-raadslid Ancilla Tilia (28).
-
Geschorste ambtenaar op PvdA-lijst Midden-Drenthe
Eén van de vier ambtenaren die eind februari door de provincie Drenthe zijn geschorst wegens 'het vermoeden van ernstig plichtsverzuim', is vicefractievoorzitter Erik Koerts van de PvdA in de gemeente Midden-Drenthe.
-
Vermeende ronselpraktijken Het Bildt en Bergen
Mogelijk worden er in de Friese kustgemeente Het Bildt stemmen geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA biedt in een folder via een volmacht aan te stemmen voor degenen die hier niet toe in staat zijn.
-
Gemeenten en Kiesraad alert op ronselpraktijken
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijken verschillende partijen in folders en advertenties kiezers op te roepen hun stempas met volmacht af te geven aan partijleden.
-
Meerdere meldingen van ronselen in Roermond
Voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag komt er geen helderheid over wie er stemvolmachten heeft geronseld in Roermond en over de mate waarin dit is gebeurd. Dat zei burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond vrijdag.
-
Burgemeester van Roermond dreigt met aangifte om ronselen
Burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond dreigt met het doen van aangifte als politieke partijen persoonlijk mensen benaderen om hun stempas over te dragen. Dat heeft Cammaert in een brief aan de partijen in de gemeenteraad laten weten.
-
‘Lekenbestuur is alive and kicking’
En iedereen maar denken dat er veel te weinig kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen waren. Burgers zouden niet meer betrokken zijn bij het lokale bestuur, zo was het deprimerende beeld na een onderzoek onder raadsgriffiers in aanloop naar de verkiezingen. Gelukkig blijkt niets minder waar te zijn, sterker nog: er zijn zelfs veel meer kandidaten dan de vorige verkiezingen. Dat concludeert onderzoeksbureau Necker van Naem.
-
Wethouders overschatten eigen marktwaarde bij vertrek
Met nog een week tot de verkiezingen hebben voor zo’n 600 wethouders de laatste politieke uren geslagen. Er komt vervolgens wel een mooi bestuursbaantje of een hoge functie bij een bekend bedrijf voorbij. Denken ze. Want als ex-wethouder liggen de banen voor het oprapen, toch? ‘Dat is een hardnekkig misverstand,’ zegt Rendert Algra van ’LoopbaanNaPolitiek’. ‘Zodra je geen wethouder meer bent, ben je voor een hoop contacten ook niet interessant meer.’
-
Stemmen ronselen gebeurt zelden
Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen komt in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.
-
Aangifte om ronselen stemmen Heusden
Burgemeester Jan Hamming van de Brabantse gemeente Heusden gaat aangifte doen bij de politie omdat er diverse signalen zijn dat er stemmen worden geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt.
-
'Ronselende' lijsttrekker trekt zich terug
Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij heeft dinsdagmiddag besloten dat hij ,,niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker namens de PvdA Soest''. Suna nam dat besluit omdat hij de indruk heeft gewekt dat hij stemmen heeft geronseld onder moslims in zijn gemeente. -
'Coalitiestemmers' kiezen nu voor een andere partij
Veel mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op VVD en PvdA hebben gestemd, hebben daar nu spijt van. Daardoor weet een flink aantal kiezers even niet op welke partij ze zullen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Anderen hebben al de knoop doorgehakt; zij stappen over naar een andere partij. Het berouw bij de landelijke coalitie is aanzienlijk groter dan bij de oppositie.
-
Kiezers zien herindeling niet zitten
Samenwerking tussen gemeenten geniet bij kiezers veruit de voorkeur boven herindeling. Bijna 80% van de kiezers geeft aan dat samenwerken de beste maatregel is om het hoofd boven water te houden nu gemeenten meer taken moeten gaan uitvoeren, maar daarvoor minder geld krijgen. Slechts een op de drie kiezers geeft zijn gemeentebestuur een voldoende.
-
Kandidatenlijsten Utrecht en Friesland door elkaar gehusseld
Op een aantal adressen in de gemeente het Bildt in Noordwest-Friesland zijn de afgelopen dagen de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van De Bilt in Utrecht bezorgd
-
Verkiezingsposters: kandidaten wanen zich popster
‘Het behoeft geen studie, kies Rudi’, ‘Koen moet je doen!’, ‘Da’s Auke’. Een kleine greep uit de honderden slogans die dit verkiezingsjaar weer uit de lokale kokers komen. De een duidelijk wat beter gelukt dan de ander. Ook in het uiterlijk van de verkiezingsposters zijn er vele variaties in creativiteit en vooral in kwaliteit. Een veelgemaakte fout: totaal onbekende kandidaten die doen alsof ze popster zijn.
-
Lijsttrekkers gaan 'begrijpelijk' met elkaar in debat
Verkiezingsdebatten zijn niet voor iedereen even gemakkelijk te volgen. Door de moeilijke woorden en lange zinnen die de politici vaak gebruiken, is het voor de 1,3 miljoen laaggeletterden in ons land lastig te begrijpen waar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen over gaan. Daarom voeren op 14 maart in Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zes Amsterdamse lijsttrekkers het debat met elkaar in begrijpelijke taal.
-
De Kandidaat: ‘Ik stem nooit. Behalve mijn saxofoon’
Of de partij daadwerkelijk blij zou zijn als hij met voorkeursstemmen in de raad zou komen betwijfelt hij, maar lijstduwer Hans Dulfer van de partij 'Red Amsterdam' loopt er ook niet voor weg. ‘Ik zou graag een verlicht despoot willen worden,’ aldus de wereldberoemde muzikant en tevens aspirant-politicus voor de gemeente Amsterdam.
-
Steeds meer twijfelende kiezers
Meer dan een op de drie kiezers (35%) weet nog niet op welke partij ze op 19 maart gaat stemmen. Dat is veel meer dan vier jaar geleden, toen 16% van de kiezers in dubio zat.
-
Scoren met sport tijdens verkiezingen
Met de verkiezingen voor de deur worden ook ‘politiek kleurloze’ onderwerpen als sport en bewegen onderdeel van verkiezingsretoriek. Uit recente cijfers blijkt dat een op de zes kiezers standpunten over sportzaken meeneemt in het stemhokje. Voor politieke partijen is het echter lastig om daarin onderscheidend te zijn, omdat niemand eigenlijk tegen bewegen is.
-
PvdA krijgt minder stemmen van allochtonen
De PvdA krijgt steeds minder stemmen van allochtone kiezers. Een grote groep twijfelt nog op wie ze moeten stemmen, en wie het wel weet stemt liever op D66. Dat is momenteel de grootste partij voor allochtonen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse kiezers.
-
Lokale partijen worden grote winnaar raadsverkiezingen
De opmars van lokale partijen lijkt niet te stuiten. Bij de raadsverkiezingen in 2010 deden de ‘lokalo’s’ het al goed. Als de signalen niet bedriegen gaan ze dit jaar het succes van vier jaar geleden overtreffen.
-
‘Raadsleden moeten geen pseudo-ambtenaren worden’
Raadsleden moeten zich niet opstellen als pseudo-ambtenaren, maar rolvast zijn en vasthouden aan hun positie als volksvertegenwoordiger. Wel moeten ze vaker de straat op, ook buiten verkiezingstijd.
-
Utrecht trekt enquête verkiezingen in
Utrecht heeft dinsdag een enquête rond de komende gemeenteraadsverkiezingen ingetrokken. De onlinevragenlijst was maandag namens het college van burgemeester en wethouders aan inwoners van Utrecht verzonden. De oppositie, maar ook de collegepartijen D66 en GroenLinks waren zeer ontstemd over een aantal vragen en stellingen, die onder meer betrekking hadden op politieke voorkeur of politiek gevoelige onderwerpen.
-
Bewustwording centraal bij verkiezingscampagnes
De vier grote steden gooien met hun campagnes voor de raadsverkiezingen alles in de strijd om zoveel mogelijk kiezers erop te wijzen dat er op 19 maart kan worden gestemd. Bewustwording is bij drie van de vier steden het belangrijkste doel. Behalve in Amsterdam; daar moeten echt meer mensen naar de stembus worden gelokt.
-
Partijen weten nog weinig concreet hoe ze zorg willen aanpakken
Met de verkiezingen én de decentralisaties in zicht zijn politieke partijen nog weinig concreet over hoe de zorg moeten worden georganiseerd. Voor zover ze wel weten welke kant ze op willen, zijn de verschillen ‘gigantisch’. Dat zegt onderzoeker André Krouwel van Kieskompas dat voor kenniscentrum Calibris onderzoek deed naar de vraag hoe partijen in hun programma aandacht besteden aan het sociaal domein.
-
Hogere opkomst door stemmen via smartphone
Stemmen via smartphone, internet of brief zou helpen om de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen te verhogen. Ook als politieke partijen zich duidelijker van elkaar onderscheiden, gaan meer mensen stemmen.
-
Recordaantal partijen doen mee aan COC-kieswijzer
Aan de 'roze kieswijzer' van homobelangenorganisatie COC voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart doen 231 partijen mee. Een recordaantal, laat het COC weten.
-
PvdA wil 'amateuristisch' filmpje Tynaarlo offline
In een filmpje roept de waarnemend burgemeester Piet Adema de Tynaarlose kiezer op om vooral te gaan stemmen. Tot onvrede van de lokale PvdA, die valt over het niveau van het filmpje
-
Historisch lage opkomst verkiezingen verwacht
De kans bestaat dat op 19 maart minder dan 50 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemlokaal gaat maken. Dat blijkt uit een steekproef van TNS Nipo. Van de ondervraagden heeft 42 procent aangegeven zeker te gaan stemmen. 4 jaar geleden bedroeg die zogeheten opkomstintentie 49 procent en ging uiteindelijk 54 procent naar de stembus.
-
De Kandidaat: Waxinelichthoudergooier gaat voor zetel
Erwin Lensink, lijsttrekker voor de Piratenpartij Nijmegen is een omstreden kandidaat voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen ‘kaapte’ hij volgens het landelijke bestuur van de Piratenpartij de Nijmeegse afdeling, hij is vooral bekend om iets anders. Erwin Lensink gooide op Koninginnedag 2010 een waxinelichthouder tegen de gouden koets en zat vervolgens twee jaar vast.
-
Schiet een 'polfie' als je trots bent op je partij
Het is nog geen hype, maar het bevat wel degelijk alle ingrediënten om het de komende dagen te worden: de zogenoemde ‘Polfie’. Dit alledaagse zelfportretje is een selfie, maar dan met een politiek randje. ‘Ik ben er trots op om politicus te zijn, en dit is er een uiting van,’ zegt Erik Stegink, raadslid te Deventer en tevens grondlegger van de ‘Polfie.'
-
De Kandidaat: SGP-vrouwen schrijven geschiedenis
Samen met hun lijsttrekker Lilian Janse behoren ze tot de eerste vrouwelijke kandidaat-raadsleden van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ooit, en de enige in Nederland. Niet vreemd dat ze als voorvechters van de vrouwenzaak worden gezien, heldinnen worden genoemd en feministen. Zelf willen ze daar niets echter over horen. ‘Er was nood, en we hebben geholpen,’ zeggen Nellie van Dijk en Mariet van Klinken, kandidaten op de lijst voor de SGP in Vlissingen.
-
Verkiezingscampagne stopt niet bij Nederlandse grens
Sommige campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen overschrijden grenzen. In Sittard-Geleen doet GroenLinks dit letterlijk door hun partij in Duitsland te promoten. Een groot verkiezingsbord dat in het Duitse Tüddern was neergezet is op last van de burgermeister echter weer ontmanteld. ‘Hij zag er de grap wel van in, maar we moesten toch echt eerst officieel een vergunning aanvragen,’ vertelt Frans Benders, fractievoorzitter van GroenLinks. De partij besloot de grens over te gaan omdat veel potentiële kiezers er hun dagelijkse boodschappen doen. Maar het is ook een politiek statement.
-
VVD Heemskerk trekt zich terug na bedreigingen
De VVD in Heemskerk (Noord-Holland) doet op 19 maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het hoofdbestuur heeft hiertoe besloten na een reeks heftige bedreigingen aan onder meer een kandidaat-raadslid, dat zijn naam als gevolg daarvan van de kieslijst heeft laten schrappen.
-
Drie vrouwen op SGP-lijst in Vlissingen
Drie vrouwen zijn kandidaat voor de SGP in Vlissingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Behalve lijsttrekker Lilian Janse gaat het om Mariet van Klinken op plek 7 en Nellie van Dijk op plek 9. De lijst telt 12 kandidaten.
-
De Kandidaat: raadslid gaat viral met gephotoshopte selfies
Hij is wat overdonderd en zijn telefoon gaat continu. Veel journalisten willen graag een interview met hem. Hij kan er gelukkig wel om lachen. D66-raadslid Willem Bos uit Zoetermeer is momenteel de meest besproken politicus op internet en staat bovenaan de trending topics, nog boven Marco van Basten. #willembos is een hit met zijn gephotoshopte ‘selfies’ op verschillende locaties in zijn gemeente Zoetermeer. De grap op twitter is om Willems ‘selfie’ op de meest onwaarschijnlijke plekken te plaatsen. Zoals internetondernemer Alexander Klöpping die hem in een maanlandschap plaatste.
-
De Kandidaat: Van landelijke lijsttrekker naar plaats 8 in Hilversum
In deze aflevering van De Kandidaat een oude bekende. Of liever gezegd, een jonge. Haitske van de Linde (33) heeft namelijk nog steeds het record van jongste lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen ooit op haar naam. Op 22-jarige leeftijd deed zij mee voor Leefbaar Nederland. 11 jaar later zet ze opnieuw voorzichtige schreden richting politiek. Dit keer voor de lokale VVD in Hilversum. Op nummer 8 van de lijst.
-
De Partij van de Eenheid trekt zich terug na bedreigingen
De Partij van de Eenheid (PvdE) in Zwijndrecht doet niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen na aanhoudende bedreigingen aan het adres van de lijsttrekker Mohamed el Bachiri. Dat heeft de lokale partij in een persbericht laten weten.
-
De Kandidaat: Bettie en Rita veroveren Amersfoort
Honderden betrokken Nederlanders staan deze gemeenteraadsverkiezingen weer op de kieslijst als kandidaat-raadslid. In 'De Kandidaat' zoekt Binnenlands Bestuur naar interessante debutanten en opvallende oude bekenden. We trappen de verkiezingsserie af met nieuwelingen Bettie en Rita.
Je hebt Wim en Hans Anker, Michel en Ronald Mulder en Amersfoort heeft sinds kort Bettie en Rita van Plateringen. Een opvallend eeneiig politiek duo dat met hun partij Amersfoort Anders in de gemeenteraad wil komen. 'We willen het "wij-gevoel" uitdragen, want we hebben al vroeg geleerd om te delen.'
-
Verschillen in rolopvatting griffiers bij verkiezingen
Griffiers zien zich vaak als spin in het web bij activiteiten rond de raadsverkiezingen, maar hun rol varieert sterk per gemeente. Dat blijkt uit een enquête onder 119 griffiers. Wel worden ze meer 'procesregisseurs'.
-
Weinig lastenverzwaringen in verkiezingsjaar
Twee, maximaal drie procent. Veel meer gaan de lokale lasten in 2014 niet omhoog. Nee, even geen moeilijke boodschappen, zo met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur.
-
Gemeenteraden in verkiezingsjaar voorzichtig met lastenverzwaring
Twee, maximaal drie procent. Veel meer gaan de lokale lasten in 2014 niet omhoog. Nee, even geen moeilijke boodschappen, zo met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur.
-
Federatie Opvang geeft 'cursus' lobbyen in verkiezingstijd
Hoe lobby je bij potentiële raadsleden en bestuurders? De Federatie Opvang heeft er met het oog op de verkiezingen een factsheet over geschreven. Andere organisaties kijken nieuwsgierig mee.
-
'Inwoner kleine gemeente wil niet in raad'
Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers zondag. Minister Plasterk (BZK) noemt de uitkomsten 'zorgelijk'.
-
Felle strijd tussen stemhulpen
Drie stemhulpen vechten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 om de gunst van de gemeenten. StemWijzer en Kieskompas hebben concurrentie gekregen van De StemVan. Zo’n honderd gemeenten hebben één van de instrumenten inmiddels aangeschaft.
-
Strijd tussen stemhulpen
Ton Melgers
Drie stemhulpen vechten inmiddels om de gunst van de gemeenten. Die zijn echter terughoudend bij het afnemen van het instrument. Een stemhulp kost al gauw 10.000 euro. Maar er zijn gemeenten die er twee laten maken. -
Rotterdamse moslimpartij doet mee aan raadsverkiezingen
Onder de naam Nida neemt de eerste Rotterdamse moslimpartij op 19 maart volgend jaar deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.
-
Raadsleden voeren campagne met spaargeld
De potten voor de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn niet vet: wat euro’s van het partijbureau, spaargeld en af en toe een gift.
-
En weer vraagt NAC Breda om hulp
Een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is het weer raak: voetbalclub NAC Breda klopt bij de gemeente aan voor financiële hulp, want anders gaat de club failliet. Politieke partijen hebben schoon genoeg van dit ritueel.
-
'Wethoudersvak niet voor gelukszoekers of opportunisten'
We moeten voorkomen dat inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog maar kunnen kiezen uit gelukszoekers en opportunisten als kandidaat-wethouder. Dit zei voorzitter Edo Haan, voorzitter van de Wethoudersvereniging, woensdag tijdens de jaarlijkse landelijke Wethoudersconferentie.
-
Politiek partij mag 'OPA' blijven heten
De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief mag zichzelf OPA blijven noemen. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Onafhankelijke Partij Alkmaar, een lokale Alkmaarse partij die al 12 jaar onder de naam OPA opereert.
-
Lijstduwer Lutz Jacobi niet in raad Leeuwarden
Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de PvdA neemt niet plaats in de gemeenteraad van Leeuwarden. Dat maakte de Friezin vrijdag bekend. Jacobi heeft genoeg voorkeurstemmen gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden om een plekje in de raad te bemachtigen.
-
VVD levert in bij lokale verkiezingen
De VVD heeft woensdag een tik gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Friesland en Zuid-Holland. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren woensdagavond laat naar buiten hebben gebracht.
-
Minder stemmers bij gemeenteraadsverkiezingen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag zijn minders kiezers komen opdagen dan in 2010. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren naar buiten hebben gebracht.
-
Haagse kopstukken maken verkiezingen geen graadmeter
Ze zijn niet voor de camera's weg te slaan: de Haagse politici die om het hardst roepen dat de vervroegde raadsverkiezingen in vier gemeenten vandaag toch bovenal lokale verkiezingen zijn. Maar wat er lokaal speelt, daar gaat het niet meer over.
-
Verkiezingen deadline voor Jeugdwet
Het wetsvoorstel waarin de transitie van jeugdzorg is opgenomen, gaat 1 januari niet meer halen. Daar gaat Tineke Slagter-Roukema, voorzitter van de Eerste Kamer-commissie VWS van uit. Maar de behandeling van de Jeugdwet is zeker niet uitgesteld, benadrukt Slagter-Roukema, ‘we zijn namelijk al aan het traject begonnen.’
-
‘Veel domme vragen van onervaren raad’
Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar keert een derde tot de helft van de huidige volksvertegenwoordigers niet terug. Het verlies aan kennis en ervaring leidt volgens deskundigen tot een marginalisering van de raad.
-
Eerdmans lijsttrekker Leefbaar Rotterdam
Joost Eerdmans is in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. De 42-jarige geboren Harderwijker werd zondag voor die positie benoemd tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering.
-
NVU doet mee in Arnhem, Purmerend en Westland
De Nederlandse Volks Unie (NVU) doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar mee in de gemeenten Arnhem, Purmerend en Westland.
-
Wethouder Gehrels Amsterdam vertrekt
De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) verlaat de lokale politiek. Dat zei Gehrels zaterdag in een interview in Het Parool.
-
Integriteitstoets voor alle nieuwe wethouders Limburg
Nieuwe wethouders in Limburg worden voortaan onderworpen aan een integriteitsonderzoek. De burgemeesters van de 33 gemeenten in Limburg hebben vorige week ingestemd met een voorstel van de Stuurgroep Integriteit, die onder leiding staat van de Limburgse Commissaris van de Koning Theo Bovens.
-
Ouderen Politiek Actief in 20 gemeenten
Een nieuwe politieke partij voor ouderen hoopt volgend jaar maart in zeker 20 gemeenten deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ouderen Politiek Actief (OPA) staat sinds 9 september ingeschreven bij de Kiesraad. De reeds langer bestaande Onafhankelijke Partij Alkmaaer (OPA) is er niet blij mee.
-
Janse gekozen tot eerste vrouwelijke lijsttrekker SGP
Voor het eerst in haar 95-jarige bestaan heeft de SGP in verkiezingen een vrouwelijke kandidaat.De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering.
-
SGP Vlissingen draagt vrouw voor als lijsttrekker
Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen. Het SGP-bestuur in Vlissingen heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar, zo bevestigt de partij woensdag. -
Politieke partijen ruziën om naam OPA
De Onafhankelijke Partij Alkmaar gaat op de barricaden om te voorkomen dat de Ouderen Partij Amsterdam ook onder de naam OPA meedoet aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. ,,We gaan snel met die mensen om tafel'', zegt fractieleider Ben Bijl van de Alkmaarse coalitiepartij dinsdag.Volgens Bijl heeft de Onafhankelijke Partij Alkmaar het unieke gebruiksrecht van de naam OPA. ,,Wij hebben dat laten uitzoeken en claimen dat recht.''
-
Weinig mensen van plan te stemmen voor gemeenteraad
Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.
-
Gemeenten moeten meer hun best doen voor raadsleden
Gemeenten moeten meer doen om nieuwe raadsleden aan te trekken. Sommige gemeenten vinden dit de taak van politieke partijen, maar als de gemeente zich zelf inspant, dan loont dat. Dat stelt Prodemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.
-
Nieuw stembiljet moet wijken
Er komt snel nieuw onderzoek naar de eisen die gesteld moeten worden aan de invoering van elektronisch stemmen in het stemlokaal. Minister Plasterk heeft dat aan de Kamer laten weten.
-
50Plus doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen
De seniorenpartij 50Plus zal in 2014 niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij vreest baantjesjagers, onderlinge ruzies en scheuringen. Bovendien wil de partij niet de concurrentie aangaan met lokale bondgenoten. Dat heeft Eerste Kamerlid en oprichter Jan Nagel donderdag gezegd.
-
‘De raad doet het zo gek nog niet’
Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.
-
Vaste plek onder de zon
Lokale partijen waren in 2010 de grote winnaars van de raadsverkiezingen. Toen de stofwolken van de collegevorming waren opgetrokken, leverden ze ook de meeste wethouders. Lokale partijen verzilverden hun verkiezingswinst. Hielden zij die winst vast? Een onderzoek.
-
De raad als linking pin
Als er niets gebeurt, doen gemeenteraad en raadsleden er straks niet meer toe in de snel veranderende samenleving. Aldus somberden raadsgriffiers anderhalf jaar geleden. Na enkele experimenten met nieuwe vormen van lokale democratie, zijn ze weer wat optimistischer gestemd.
-
Goud lonkt voor creatieve lokalen
De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen ijvert voor subsidiëring van lokale partijen. Maar in de praktijk kunnen die prima leven zonder Haagse of lokale steun. ‘Met een budget van 4.000 euro hebben we het CDA verpletterd.’
-
Raadslid zoekt luisterrol
In de participatiesamenleving zijn burgers aan zet. Van hen wordt niet alleen meer zelfredzaamheid verwacht, maar ook meer initiatief en actie. Da’s wel even slikken voor raadsleden. Want als burgers meer zeggenschap krijgen, wat blijft er dan voor de raadsleden over?
-
Strijd tussen stemhulpen
Ton Melgers
Drie stemhulpen vechten inmiddels om de gunst van de gemeenten. Die zijn echter terughoudend bij het afnemen van het instrument. Een stemhulp kost al gauw 10.000 euro. Maar er zijn gemeenten die er twee laten maken. -
Campagnevoeren met spaargeld
Wat euro’s van het partijbureau, spaargeld en af en toe een gift. De potten voor de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn niet vet. En die giften staan ook nog ter discussie. ‘Ieder fractielid betaalt net als de wethouder vijfhonderd euro per jaar.’
-
Burgemeester werft raadsleden
Het is makkelijk klagen over de kwaliteit van nieuwe raadsleden. Maar ga er maar aan staan: elke vier jaar een zwik gemotiveerde en gekwalificeerde burgers vinden om de politieke kar te trekken. Een minicursus ‘Raadslid worden’ kan helpen. Met de burgemeester voor de klas.
-
‘We kunnen steeds minder’
Door samenwerkingsverbanden met buurgemeenten wordt de taak en de invloed van raadsleden uitgehold. Ook de Naardense raad merkt de gevolgen. ‘We gaan alleen nog over stoeptegels en lantaarnpalen.’
-
And the winner is…het college
Na de gemeenteraads-verkiezingen van maart volgend jaar zal een leger nieuwe volksvertegenwoordigers aantreden. Hun gebrek aan kennis en ervaring leidt tot een marginalisering van de raad. Veel verder dan ‘domme vragen stellen’ komt de nieuwe raad niet.
-
Continu campagne voeren
‘Landelijk weet ik wel wat ik moet stemmen, maar lokaal heb ik geen idee. Ik ken de partijen niet, ik weet niet wat ze willen.’ Deze opvatting heb ik de afgelopen dagen herhaaldelijk gehoord. Van buren, van stadsgenoten, zelfs van mijn zoon. Meestal als onderbouwing voor het besluit niet te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
-
Ongepast Haags feestje
Nog een paar dagen en we kunnen gaan stemmen. Voor een nieuwe GEMEENTERAAD.
-
Verkiezingen winnen met je gezicht
Als lijsttrekker bij de lokale verkiezingen krijg je slechts een eenmalige kans om een impact te maken op het kiezend publiek. Vrijwel onbekend is hoe cruciaal de rol van het gezicht van de lijsttrekker is.
-
Wethouders voor zes jaar
Om de positie van wethouder aantrekkelijker te maken is een langere zittingstermijn wenselijk. Vier jaar is te kort.
-
Automatisering ondergeschoven kindje in gemeenteraadsverkiezingen
Ondanks het feit dat het om tientallen miljoenen investeringseuro's en honderden miljoenen aan risico's gaat, hebben politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's nauwelijks aandacht voor gemeentelijke automatisering. Dit blijkt uit een inventarisatie van PinkRoccade Local Government.
-
Goed voorbereid als raadslid? Doe de kennistest voor (nieuwe) raadsleden!
Bent u gekozen als raadslid? Dan wilt u het vertrouwen dat er in u is gesteld niet beschamen. En u wilt goed voorbereid starten in deze (nieuwe) functie. Weet u genoeg om het raadslidmaatschap op een adequate wijze in te vullen? Om daar een indruk van te krijgen hebben we een korte test met 15 vragen samengesteld. De vragen gaan over verschillende zaken die te maken hebben met uw werk in de gemeenteraad.
-
Slim en slagvaardig sturen door de raad
Winst voor raadsleden én gemeenten
-
Avondworkshops voor (nieuwe) raadsleden
De Bestuursacademie Nederland is er voor iedereen die zich bezig houdt met het openbaar bestuur, niet alleen voor ambtenaren, maar ook voor bestuurders, bijvoorbeeld voor raadsleden. Want voor het goed functioneren van de lokale democratie is een raad die ‘weet hoe het werkt’, een raad waarvan de leden weten wat van hen wordt verwacht en waarvan de leden adequaat zijn toegerust voor hun moeilijke taak essentieel.
-
Het ambt van raadslid
Netwerkbijeenkomsten 'het ambt van raadslid'
Op 19 maart aanstaande is het weer zover, de gemeenteraadsverkiezingen. De messen worden momenteel geslepen, debatten worden gevoerd; men maakt zich op voor de strijd. In die verkiezingsstrijd worden belangen behartigd. De kandidaten staan voor hun achterban, doen beloften en zullen naar beste vermogen, indien zij gekozen worden, de belangen van degenen die hen gekozen hebben, behartigen. -
Na de gemeenteraadsverkiezingen aan de slag met actuele informatie
Onderzoek in 2014? De ideale enquêteperiode komt er aan
De verkiezingen komen eraan. Ongeacht de verkiezingsuitslag zullen een aantal thema’s actueel zijn. -
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Binnen de meeste gemeenten vinden op 19 maart 2014 raadsverkiezingen plaats. Op het eerste gezicht lijkt dit op dit moment een aangelegenheid voor de politieke partijen. Zij maken zich op voor de verkiezingsstrijd. De gemeente is bezig met de organisatorische aspecten van deze verkiezingen. Specifieke onderwerpen worden mogelijk controversieel verklaard door een college, maar daar blijft het dan wel bij. Pas nadat de verkiezingsuitslag bekend is, begint het echt. Het is niet ondenkbaar dat een nieuw college aantreedt, met een nieuw collegeprogramma. Vaak geldt dan toch het aloude spreekwoord: ‘nieuwe heren, nieuwe wetten’. Dat heeft nog al eens zijn weerslag op een organisatie.