of 59082 LinkedIn

De onzichtbare gorilla en de omgevingswet

2 reacties

Demissionair minister Schultz van Haegen kondigde onlangs in een interview met Binnenlands Bestuur aan dat de invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld. Is dit een zegen of juist een extra zorg voor professionals die betrokken zijn bij Ruimtelijke projecten? 

‘Je ziet veel minder dan je zelf denkt.’, was de conclusie door Harvard wetenschappers Chabris en Simons van dat opvallende experiment in 2010, inmiddels bekend als de Onzichtbare Gorilla. Je kijkt naar een balspel met mensen, focust op de rondgaande bal en zonder het in de gaten te hebben loopt er een gorilla door je beeld, constateer je achteraf bij het terugzien van de videobeelden.

Het gevoel dringt zich op dat dit ook zo gaat met de hele automatiseringsslag DSO achter de Omgevingswet. Bij de digitalisering van de Omgevingswet (DSO) schiet men  in een reflex ‘We hebben een probleem, dan bouwen we een ICT-systeem’. De focus op harde ICT-systemen is logisch, maar er schort geregeld wat aan. Heb je systemen nodig bij een ruimtelijk initiatief? Zeker. Maar software en data nemen geen ruimtelijke besluiten, kunnen (nog) geen belangenafwegingen maken. Het aanvinken  van een Ja of een Nee in een computerscherm, doen (vooralsnog) mensen. Laat de RO professional, de bestuurder, de bewoner, een stakeholder bepalen. Zij zijn het die elkaars belangen tegen elkaar afwegen. Bied hen in één oogopslag die informatie die zij nodig hebben bij een beslissing. Niet morgen, niet allesomvattend, ook niet gefragmenteerd,  niet in verschillende ‘windows’, niet in de brei van cijfers, letters, coördinaten. Maar voortdurend, helder, betrouwbaar, actueel en vooral selectief relevant.

Daar moet je wel wat voor doen. Helaas bestaat digitale ruimtelijke ordening nog uit behoorlijk wat menselijke handelingen om alles in één beeld te vangen. Decennia lang verzamelde RO-informatie en -kennis van heel Nederland is niet 1-2-3 in software en data te vangen. Wachten tot de DSO gereed is? Dat hoeft niet. Gebruik bestaande betrouwbare ruimtelijke informatie van PDOK, ruimtelijke plannen, van uzelf en de ketenpartner. Betrouwbare informatie waarmee mensen nu al mee aan de slag kunnen.

Laat data omzetten naar begrijpelijke juridische planologische informatie. Levert dit dan wel genoeg op? Zeker. Gebruik van beschikbare informatie leidt nu al tot minder onderzoeken, integraal werken, transparantie en heldere bestuurlijk afwegingsruimte. Precies de doelen van de Omgevingwet. Die zijn nu al te halen.. Door te werken met mensen en middelen die er al zijn,en het projectteam een heel klein beetje anders te organiseren. Kortom detechnoliseer en humaniseer de DSO en ondersteun de RO-projecten.

Ziet u de onzichtbare gorilla inmiddels ook?

Bert van Dijk is onafhankelijk Project Informatie Manager


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank Zuylen (stedebouwkundige van het oude stempel) op
Als gewone mensen de wet niet meer kunnen lezen vanwege het ingewikkelde juridische taalgebruik en de veelvuldige verwijzingen in de artikelen onderling, hoe kun je dan van ze eisen dat ze zich aan die wet moeten houden? Ik ben in de eerste jaren van mijn beroepscarrière nog opgevoed met de Wet op de Ruimtelijke Ordening, en dat was al een klus om er in thuis te raken. De huidige omgevingswetgeving, gecombineerd met regelgeving uit ministeriële besluiten, is voor de gemiddelde burger niet meer te volgen. Daarmee verwordt de wetgeving tot het domein van de specialisten. Het meest trieste is dat de politiek hoogst verantwoordelijk zelf kennelijk ook geen benul heeft van deze materie. ICT voegt helemaal niets toe maar maakt mensen nog afhankelijker van systemen. Stoppen met het hele project!
Door Roelof (adviseur) op
Beste Bert,

eigenlijk is je betoog een pleidooi voor goede systemen met goede data (en mensen die deze systemen kunnen bedienen, tja: daar ontkom je niet aan). Juist in het omzetten van die data naar begrijpelijke informatie, waarmee systemen aan de slag kunnen is en van de uitdagingen van het DSO.