of 59082 LinkedIn

Presentaties De Gezonde AmbtenaarDownload hier de presentaties van het debat De gezonde ambtenaar, gehouden in het gemeentehuis van Hoogeveen op donderdag 23 maart 2017 en in het gemeentehuis van Weert op maandag 10 april


 

De gezonde ambtenaar 2017

Duurzame inzetbaarheid in de publieke sector.

Afbeelding

Weg met ziektes en overspannenheid. De tijd van gezondheid, duurzame inzetbaarheid, veerkracht en zelfregie is aangebroken. Ziekte en beperking staan niet langer centraal, maar de mogelijkheden van ambtenaren. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Veel mensen mankeren wel wat. Maar ook met een ziekte of beperking kun je nog prima functioneren en gelukkig, krachtig en capabel zijn. Deze visie staat bekend als ‘positieve gezondheid’. 


Wat kun je als werkgever en personeelsfunctionaris in de publieke sector met positieve gezondheid? Hoe kan een nieuwe visie op de gezondheidstoestand van de ambtenaar het historisch hoge ziekteverzuim bij de overheid terugdringen? Hoe komt een gezond werkklimaat tot stand? Welke gespreksinstrumenten staan de werkgever tot beschikking?

Daar praat een keur van deskundigen over tijdens het debat ‘Duurzame inzetbaarheid in de publieke sector’. Het debat wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur in samenwerking met IZA: de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies en waterschappen. De dagvoorzitter is Elisabeth van den Hoogen.

 

Afbeelding            Afbeelding

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Programma

Dagvoorzitter: Elisabeth van de Hoogen


12:30  uur           Ontvangst incl. lunch

13:00 uur            Openingswoord door Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur

13.05 uur            Welkomstwoord door Jos Heijmans, burgemeester van Weert

13:10 uur            Hoe gezond is de Nederlandse ambtenaar – Peter Kanne, I&O Research
13:30 uur            Naar een gezonde organisatiecultuur - Anne Marleen Dijkhuis, gemeente Hollands Kroon

intermezzo door Change Your Rhythm 
13.50 uur            Flexibel medewerker is gemotiveerde medewerker– dr. Hylco Nijp, Radboud Universiteit

14.10 uur            Zaaldebat: De gezonde ambtenaar
14:30 uur            Pauze   

15:00  uur           'Positieve gezondheid', een nieuw concept - Machteld Huber, Institute for Positive Health

intermezzo door Change Your Rhythm 
15.30 uur            De gelukkige ambtenaar - Ap Dijksterhuis, professor Radboud Universiteit

15:50  uur           Slotwoord

16:00  uur           Netwerkborrel

Sprekers

AfbeeldingOnlangs werd zij uitgeroepen tot ‘de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015’. Arts en onderzoeker Machteld Huber vertelt ons vandaag over haar concept ‘positieve gezondheid’: gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. 
 

 AfbeeldingPeter Kanne, senior onderzoekadviseur bij I&O Research, presenteert de uitkomsten van het recent door I&O Research en Binnenlands Bestuur uitgevoerde online onderzoek naar de gezondheid van de ambtenaar. Welke factoren vindt de ambtenaar van belang om gezond te blijven en duurzaam inzetbaar te zijn?

 

 

 

AfbeeldingAls je autonomie en eigen verantwoordelijkheid krijgt, kun je als medewerker je eigen keuzes maken. Is die keuzevrijheid bevorderlijk voor je gezondheid? Of leidt het tot keuzestress en is het een aanslag op je welbevinden? Bij gemeente Hollands Kroon weten ze er alles van. Ze startten daar drie jaar geleden een proces van zelfsturing dat zelfstandige, gemotiveerde ambtenaren opleverde met een laag ziekteverzuim. Maar zo’n proces vergt jaren en niet iedereen kan het aan. Na een kort interview met Anne Marleen Dijkhuis, organisatie adviseur bij de gemeente Hollands Kroon verkennen we in een interactief gesprek met de zaal hoe andere medewerkers hierover denken. Hoe kun je je voordeel doen met keuzevrijheid en wat heb je nodig om keuzestress hanteerbaar te maken?

 

Afbeelding

Werknemers die hun werktijden flexibel kunnen indelen, die invloed hebben op de tijd die ze werken, voelen zich beter en zijn gemotiveerder voor hun werk. Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp van de Radboud Universiteit op 12 december 2016 gepromoveerd is.

 

 

 AfbeeldingGeluk = 40 % genen + 10 % omstandigheden + 50 % keuze / gedrag. Geluksprofessor Ap Dijksterhuis, sociaal psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef er een boek over. Vanmiddag vertelt hij ons over onderzoek naar gelukkige mensen en ambtenaren.

Data en locatie

# Donderdag 23 maart 2017 - Gemeente Hoogeveen

# Maandag 10 april 2017 - Gemeente Weert

 

Dit debat is uitsluitend voor ambtenaren en bestuurders!

GRATIS TOEGANG EN INCL. LUNCH


Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

AfbeeldingAfbeelding

Gemeente Hoogeveen

 

Afbeelding

Gemeente Weert

Debatleider: Elisabeth van den Hoogen

Afbeelding

Elisabeth van den Hoogen (@debatdame) is inmiddels een bekend gezicht bij de evenementen van Binnenlands Bestuur. In de afgelopen zes jaar leidde ze al meer dan 30 van onze debatten en congressen.
Naast het leiden van debatten werkt 
Elisabeth onder meer als debatvoorbereider bij BNR Nieuwsradio.