Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Lijst gevallen en vertrokken wethouders 2008

Wethoudersonderzoek 2008 - In 2008 zijn 196 wethouders vrijwillig of gedwongen vertrokken. Daarvan heeft het grootste deel, 122 wethouders, tijdelijk of definitief het veld moeten ruimen na een politieke vertrouwensbreuk. Een overzicht.

08 januari 2009

Aantal afgetreden wethouders in 2008
Totaal vertrokken/verdwenen: 196
Na politieke breuk: 122
Gezondheid: 21
Burgemeestersbenoeming: 10
Anders/persoonlijk: 16
Andere zakelijke werkkring: 9
Andere politieke werkkring: 3
Overlijden: 5
Herindeling: 10  

 

Aa en Hunze – Reden: andere zakelijke werkkring
Hans Polman (PvdA) is senior adviseur milieu en ruimte bij Arcadis. Opvolger: Henk Santes (PvdA).

 

Abcoude – Reden: politieke breuk met eigen fractie 
Kees Veldhuijzen (VVD) afgetreden vanwege vertrouwensbreuk met eigen fractie. Opvolger: Ton de Roode (PvdA).

 

Achtkarspelen – Reden: burnout
Willem van der Wal (CDA) krijgt in de zomer te maken met verschijnselen van burn-out. Zijn werkzaamheden worden overgenomen door burgemeester Tjeerd van der Zwan. Op 1 januari 2009 hervat Van der Wal zijn werkzaamheden.

 

Albrandswaard – Reden: vertrouwensbreuk in de coalitie
Een unaniem aanvaarde motie van wantrouwen van oppositiepartij EVA brengt de coalitie van NAP, PvdA en VVD ten val nadat wethouders over en weer een gebrek aan communicatie wordt verweten. Het kost Jan Backbier (Nieuwe Albrandswaardse Partij), Gerard Brussaard (PvdA) en Dick Roelse (VVD) hun wethouderspost. 

 

Alkemade – Reden: herindelingsverkiezingen
Door fusie met Jacobswoude en herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Kaag en Braassem treden de wethouders, Jan Uit den Boogaard (CDA), Frans Schoonderwoerd (PvdA) en Ton van Velzen (VVD), af. Na langdurige onderhandelingen worden CDA, VVD en PvdA het eens over een nieuw college met daarin twee van de drie voormalige Alkemadese wethouders, Uit den Boogaard en Van Velzen, en daarnaast twee nieuwelingen, Antoon Kea (CDA) en Floris Schoonderwoerd (PvdA).  

 

Alkmaar – Reden: politiek vertrouwensbreuk in de coalitie
Henk Hanssen (VVD) stapt op. Zijn partij wil niet verder omdat de partij onvoldoende profilering herkende in de uitvoering van het collegeprogramma. Opvolging: Nico Alsemgeest (D66) 

 

Almere – Reden: persoonlijk
Henk Smeeman (VVD) stopt na tien jaar wethouderschap om persoonlijke redenen. Opvolger: oud-Kamerlid Arno Visser (VVD).

 

Amersfoort – Reden: burgemeestersbenoeming
Mirjam van ’t Veld (CDA) wordt burgemeester in Maarssen. Opvolger: Gert Boeve (CDA).

 

Amstelveen –  Reden: politiek – gebrek aan vertrouwen
Yeter Tan (PvdA) stapt op omdat zij het vertrouwen van de raad mist; het gaat volgens haar te veel over de vorm en de stijl dan om de inhoud van de voorstellen die zij indient. Opvolger: Dolf Veenboer (PvdA). 

 

Amsterdam – Reden: politieke vertrouwensbreuk
Hennah Buyne (PvdA) struikelt over omstreden lesbrief met anti-Wilderspassage. Opvolger: Freek Ossel (PvdA).

 

Arnhem – Reden: politiek vertrouwensbreuk
Sander van Bodegraven (PvdA) stapt op na conflict over te duur uitgevallen verbouwing van het Museum voor Moderne Kunsten. Opvolger: Roeland Kreeft (PvdA).

 

Baarn – Reden: vertrouwensbreuk
Anneke Maareveld (CDA) stapt op wegens aanhoudende kritiek op haar zwakke functioneren. Opvolger: Henk van de Kerk (CDA).

 

Bellingwedde – Reden: burgemeestersbenoeming
Rinus Michels (CDA) wordt burgemeester in Winsum. Opvolger: Ricky van den Aker (CDA).

 

Bennebroek – Reden: herindelingsverkiezingen
Bennebroek fuseert met Bloemendaal. Door herindelingsverkiezingen treden af de wethouders Pieter Brolsma (CDA) en Dick Winnubst (PvdA).  

 

Berkelland – Reden: politieke vertrouwensbreuk
Henk Goudbeek (PvdA) stapt op omdat zijn integriteit in de ‘fitnesskwestie’ in twijfel wordt getrokken. Opvolger: Jan Zappeij (PvdA). 

 

Bernisse – Reden: vertrouwensbreuk in de coalitie
Jan van Doorn (CDA) verliest het vertrouwen van coalitiegenoot VVD en de raad omdat hij als verantwoordelijk wethouder van financiën een begrotingstekort zonder dekkingsvoorstellen presenteert. Opvolger: Marga Duijnker (PvdA).

 

Beverwijk – Reden: vertrouwensbreuk  
Wim Spruit (PvdA) stopt ermee omwille van zijn gezondheid, maar erkent aan het einde van het jaar dat er sprake is van een politiek onwerkbare situatie door de lokale machtspolitiek van enkele partijen. Opvolgster: Jacqueline Dorenbos (PvdA).

 

Binnenmaas – Reden: vertrouwensbreuk in coalitie
Arinda Callewaert (CDA) wordt verantwoordelijk gehouden voor de chaos bij de regionale afvalverwerking na een rapport daarover van de regionale rekenkamercommissie en het bureau BING. Zij verliest het vertrouwen van de coalitiepartners. Opvolger: Jan Westerop (CDA).

 

Blaricum – Reden: persoonlijk
Jan Heybroek (VVD) stopt ermee, hij heeft er geen lol meer in. Opvolger: Rob Posthumus (VVD).

 

Bloemendaal – Reden: herindelingsverkiezingen
Door herindeling met Bennebroek vinden er herindelingsverkiezingen plaats. De wethouders Victor Bruins Slot (CDA), Thera Wolf (PvdA) en Robert Heerze (VVD) treden af. Opvolgers voor de nieuwe gemeente Bloemendaal: Tames Kokke (VVD), Ton Bruggeman (CDA) en Annemieke Schep (D66).

 

Bodegraven – Reden: vertrouwensbreuk coalitie
Jan Bouwens (PvdA) moet weg nadat coalitiepartij Beter Bodegraven het vertrouwen in hem en zijn fractie opzegt. Aanleiding: de wethouder wordt verweten onvoldoende werk te maken van het collegespeerpunt voor meer bestuurlijke transparantie en participatie van de burger. De overige twee wethouders Gerrit-Wim van Veelen (Christenunie) en Nel de Wilde-van der Gaag (Beter Bodegraven) dienen uit solidariteit hun ontslag in. 

 

Boxmeer – Reden: politiek conflict
Hermien van den Brand (Vijf Dorpen Belang) stapt in de zomer op vanwege politieke problemen. Geen opvolger.

 

Breda – Reden: gezondheid
Cees Schoenmakers (Breda ‘97) stopt vanwege gezondheidsredenen, een dag voor zijn 78ste verjaardag. Opvolger: Pieter van Yperen (Breda ‘97).
André Adank (CDA) treedt om gezondheidsredenen terug. Tijdelijke vervangster: de in Tilburg weggestuurde Els Aarts-Engbers (CDA). 

 

Bronckhorst – Reden: vertrouwensbreuk in college.
Dirk Nas (PvdA) legt het wethouderschap neer vanwege verschil van inzicht binnen het college. Opvolgster: Anne van Kuil.

 

Capelle aan den IJssel – Reden: gezondheid en coalitiebreuk
Rene Binnendijk (PvdA) trekt zich terug vanwege gezondheidsredenen. Opvolger: Martin Ponte (PvdA).
Aart-Jan Moerkerke (Leefbaar Capelle) wordt in mei met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. In september hervat hij zijn werkzaamheden.
Hans Jacobs (VVD) stapt op omdat hij het vertrouwen verliest van de coalitiepartners Leefbaar Capelle en PvdA. Aanleiding: het stoppen van subsidie aan de Capelse Muziekschool en het gebrekkig organiseren van een goed alternatief. Zijn partij stapt uit de coalitie. 

 

Cranendonck – Reden: motie van wantrouwen
Rudy Snel (PvdA) krijgt een motie van wantrouwen aan de broek; hij wordt beschouwd als een stoorzender en haalt de bestuurskracht van de gemeente omlaag. Als blijkt dat een raadsmeerderheid de motie zal steunen, trekt de PvdA haar wethouders Snel en Ton Kuiper (PvdA) terug en stapt uit de coalitie. 

 

Den Haag – Reden: andere politieke werkkring
Jetta Klijnsma (PvdA) wordt staatssecretaris van sociale zaken. Opvolgster: Marieke Bolle (PvdA).

 

Deurne – Reden: persoonlijk.
Joke Hubert (PvdA) vertrekt om persoonlijke redenen. Opvolger: Jasper Ragetlie (PvdA). 

 

Dinkelland – Reden: vertrouwensbreuk.
Evert-Jan Krouwel (PvdA) houdt de eer aan zichzelf na een rapport over de integriteit van de wethouders in de bestuurscrisis rond het functioneren van burgemeester Willeme. Opvolger: Jan ter Schegget (PvdA).

 

Dongeradeel – Reden: vertrouwensbreuk
Jacob Appelhof  (CDA) legt het wethouderschap neer vanwege het mislukken van het Bonifatiusproject, bedoeld om risicojongeren van zestien tot en met 25 jaar te begeleiden. De deelname aan het project blijft beperkt waardoor de gemeente een schade lijdt van negentigduizend euro. Appelhof neemt de verantwoordelijkheid voor dat falen voor zijn rekening. Opvolger: Klaas de Graaf (CDA).

 

Drimmelen – Reden: breuk in de coalitie
Harry Bakker (Lijst Harry Bakker) wordt weggestuurd met een motie van wantrouwen wegens een gebrek aan communicatief vermogen. De VVD zegt het vertrouwen in de coalitie op waarna Lijst Harry Bakker uiteenvalt en Ben Hennekam (Lijst Harry Bakker) ook moet vertrekken. Opvolgers: Jan van Meggelen (Combinatie Algemeen Belang) en Jan de Jong (PvdA). 

 

Dronten – Reden: gezondheid
Hans Engelvaart (CDA) legt wethouderschap vanwege ziekte neer. Opvolger: Bauke Braaksma (CDA).

 

Druten – Reden: vertrouwensbreuk in de coalitie
André van den Hurk (CDA) stapt op nadat zijn partij zich terugtrekt uit de coalitie met Welzijn Druten. Akkoord'94 en Dorpslijst Druten. Aanleiding is een overschrijding van één miljoen euro bij de tijdelijke huisvesting van een basisschool. De verantwoordelijke wethouder Koppers (Welzijn Druten) erkende de raad daarover niet te hebben geïnformeerd maar blijft aan. Een daarop door het CDA ingediende motie van wantrouwen tegen Koppers haalde geen meerderheid, waarop het CDA zijn wethouder terugtrekt. Geen opvolger; de overgebleven wethouders krijgen een fulltime aanstelling.

 

Ede – Reden: burgemeesterbenoeming
Frank van Zuilen (VVD) wordt burgemeester in Tynaarlo. Opvolger: Evert van Milligen (VVD).

 

Elburg – Reden: andere werkkring
Gerrit Wijnne (SGP), die een parttime baan heeft, krijgt een fulltime werkkring en kan dat niet combineren met het wethouderschap. Opvolger: Jan Polinder (SGP).

 

Enkhuizen – Reden: persoonlijk
Dirk van Pijkeren (Christenunie) stapt vrijwillig op omdat zijn wethouderschap niet meer is te combineren met zijn gewone werk. Opvolger: Klaas Kok (CDA).

 

Epe – Reden: breuk in de coalitie
Frouke van Dam (VVD) treedt terug nadat haar partij zich terugtrekt uit de coalitie vanwege een bezuiniging op de brandweerkazerne in Oene. Geen opvolger.

 

Ermelo – Reden: politiek – afspraak bij formatie
Peter Meijer (VVD) stapt op volgens politieke afspraak bij de formatie. Opvolgster: Esther Verhagen (VVD).

 

Etten-Leur – Reden: anders, persoonlijk
Felix de Bekker (CDA) stapt op vanwege hoge werkdruk. Opvolger: Jan van Hal (CDA).

 

Gennep – Reden: persoonlijk
Ad Houtepen (CDA) stapt vanwege persoonlijke redenen op. Opvolgster: CDA-Statenlid Ingrid Voncken.

 

Graafstroom – Reden: overlijden
Jan den Besten (CDA) overlijdt na een kort ziekbed. Opvolger: Dirk Heijkoop (CDA).

 

Grave – Reden: vertrouwensbreuk
Jacques van Geest (PvdA) wordt weggestuurd omdat hij de raad te laat heeft geïnformeerd over financiële tegenvallers bij het ambitieuze woningbouwproject Wisseveld. De verliezen bij dat project zouden kunnen oplopen tot dertig miljoen euro. Geen opvolger. 

 

Haaksbergen – Reden: burgemeestersbenoeming
Marijke van Beek (PvdA) wordt burgemeester in Eemsmond. Opvolger: Han Noordink (PvdA).

 

Haaren – Reden: gezondheid
Wil van Nistelrooij (VVD) treedt terug vanwege gezondheidsredenen. Opvolger: Eric van den Dungen (VVD).

 

Halderberge – Reden: vertrouwensbreuk
Gerard Huijpen (VVD) dient onder druk van twijfels in de raad over zijn optreden ‘in het belang van het bestuur’ zijn ontslag in. Huijpen heeft de plaatselijke politie beledigt en geïntimideerd na de aanhouding van zijn dochter en schoonzoon. Volgens eigen zeggen was Huijpen als vader en niet als wethouder en loco-burgemeester op het politiebureau. Opvolger wordt door VVD gezocht. 

 

Harenkarspel – Reden: collegecrisis
Het college met de drie wethouders Rob Heijmans (PvdA), Myrthe Scheltema Heere (VVD) en Marius Kant (AB ’89) wordt door een aangenomen motie van wantrouwen van collegepartij AB ’89 naar huis gestuurd. Aanleiding: een gebrek aan transparantie en college over het nieuwe structuurplan. Opvolgers: Jos de Groot (CDA), Simon Steltenpool (CDA) en Gerda Rootjes-de Boer (AB ’89).

 

Heerhugowaard – Reden: overlijden
Han van den Heiligenberg (GroenLinks) overlijdt. Opvolger: Christiaan Kwint (GroenLinks).

 

Hellevoetsluis – Reden: vertrouwensbreuk
Leen van Prooijen (Inwonersbelang Hellevoetsluis) dient zijn ontslag in, hij slaagt er niet in met de watersportverenigingen tot overeenstemming te komen over een door de raad bepaalde verhoging van de haventarieven. Van Prooijen vindt dat hij op pad is gestuurd met een onuitvoerbaar besluit.

 

Hillegom – Reden: breuk in coalitiepartij 
Don van Zuijlen (Bevolkingsbelangen Hillegom) moet aftreden na een scheuring in zijn eigen partij. Opvolger: Jan van Griensven (VVD).

 

Hilversum – Reden: andere werkkring
Ben Hammer (PvdA) wordt directeur van MEE Veluwe. Opvolger: Helma Ketelaar (PvdA). 

 

Hoorn – Reden: vertrouwensbreuk coalitie
Cees van der Maat (VOC Hoorn) dient zijn ontslag in. Zijn fractie heeft genoeg van ‘achterkamertjespolitiek en handjeklap’ nadat het college de raad slechts onder druk van de dreiging met opstappen van alle wethouders achter het plan Jeugd & Alcohol krijgt. Twistpunt in dat plan is het uiterste toelatingsuur voor café`s. Geen opvolger, want de drie overblijvende coalitiepartijen, PvdA, CDA en GroenLinks, gaan door met vier wethouders.

 

Houten – Reden: andere politieke werkkring
Wouter de Jong (Christenunie) wordt gedeputeerde in het nieuwe provinciale college van GS in Utrecht. Opvolger: voormalig wethouder van Zeewolde, Thijs van Daalen (Christenunie).

 

Hulst – Reden: gezondheid 
Toon Maas (Algemeen Belang Groot Hulst) besluit in de zomer te stoppen. De combinatie van parttimewethouderschap in combinatie met een reguliere baan is te zwaar. Hij meldt zich ziek. Opvolger: Fons Dobbelaer (Algemeen Belang Groot Hulst).

 

Jacobswoude – Reden: herindelingsverkiezingen
Door fusie met Alkemade en herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Kaag en Braassem treden de wethouders, Doky Verhagen (Gemeentebelang) en Chris Vink (CDA), af. 

 

Kampen – Reden: coalitiecrisis
Mark Markusse (SGP) treedt terug vanwege onvrede over het beleid van het college over de zondagsrust. De coalitie van PvdA, SGP en Christenunie valt uiteen nadat blijkt dat de PvdA niet verder wil met de SGP. Daarmee worden de andere wethouders Bert Boerman (Christenunie), Jan Kattenberg (Christenunie), Jan Wieten (PvdA) en Harry de Goede (PvdA) demissionair. Er komt uiteindelijk een nieuwe coalitie waarin de SGP wordt vervangen door het CDA dat twee nieuwe wethouders meebrengt: Cor Adema en Pieter Treep. De demissionaire wethouders volgen zichzelf op met uitzondering van Harry de Goede die uit onvrede met de nieuwe portefeuilleverdeling opstapt.

 

Kollumerland – Reden: persoonlijk
Tjitse Hogendorp (CDA) stapt op omdat hij na tien jaar wethouderschap toe is aan een nieuwe uitdaging. Opvolger: Hildebrand Visser (CDA). 

 

Landsmeer – Reden: persoonlijk
Cornelis Wals (VVD) kost de combinatie van wethouderschap en eigen adviespraktijk te veel tijd en neemt ontslag. Opvolger: Richard Quakernaat (VVD).

 

Leeuwarden – Redenen: burgemeestersbenoeming en andere werkkring buiten politiek.
Marga Waanders (PvdA) wordt burgemeester van Dongeradeel. Opvolger: voormalig corporatiebestuurder Henk Deinum (PvdA).
Yvonne Bleize (GroenLinks) vertrekt vanwege haar benoeming tot directeur van het Cartesius Instituut in Leeuwarden. Opvolgster: Isabelle Diks (GroenLinks) die in de herfst drie maanden Kamerlid was als vervangster van Mariko Peters die met zwangerschapsverlof is.

 

Leiderdorp – Reden: coalitiebreuk
Kees Wassenaar (VVD) stapt op nadat zijn fractie het vertrouwen opzegt in de coalitie vanwege een conflict over de verhoging van de ozb. Opvolger: Leo Maat (GroenLinks).

 

Lelystad – Reden: gezondheid
Patrick Tetteroo (CDA) stopt om gezondheidsredenen. Opvolger: Jenneken Nuijt-Verschoor (CDA).

 

Lingewaard – Reden: persoonlijk
De 58-jarige Piet Lentjes (CDA) kiest na tien jaar wethouderschap voor vervroegde pensionering. Opvolger: de 66-jarige Frans Crijns (CDA). 

 

Littenseradiel – Reden: gezondheid
Franke Doting (VVD) is overspannen en legt het wethouderschap tijdelijk neer. Opvolger: Felix van Beek (VVD).

 

Loenen – Reden: vertrouwensbreuk
Joseph Toonen (PvdA) stapt op vanwege afkalvende vertrouwen in de raad vanwege de late oplevering van de brede school. Opvolger: Kees de Kruijf (PvdA). 

 

Losser – Reden: gezondheid en vertrouwensbreuk
André Winkelman (CDA) stopt vanwege ziekte. Opvolgster: Gerda Ter Denge-Alards (CDA).
Cees van den Bos (PvdA) houdt ermee op nadat er twee keer een motie van wantrouwen tegen hem is ingediend waarin getwijfeld wordt aan zijn integriteit.

 

Marum – Reden: vertrouwensbreuk met eigen fractie
Feike Mollema (PvdA) stapt op na een vertrouwensbreuk met de eigen fractie. Mollema verliest het vertrouwen omdat hij vertrouwelijke stukken zou hebben gelekt naar een belangengroep. Opvolger: Jan Vos (PvdA). 

 

Medemblik – Reden: gezondheid
Jan Entius (VVD) moet stoppen vanwege zijn gezondheid. Opvolger: Louw Jan Zwagerman (VVD).

 

Meerssen – Reden: coalitiebreuk
John Ummels (VVD) treedt af nadat de VVD het vertrouwen in de coalitie opzegt. Jo de Jong (CDA) weigert, maar moet toch aftreden nadat hij daartoe door een motie van de raad wordt gedwongen. Er komt een nieuwe coalitie waarin Ummels terugkeert samen met Luc Volders (Partij Groot Meerssen) en Marc Schats (PvdA-GroenLinks).

 

Meijel – Reden: vertrouwensbreuk
Geert Verstappen (CDA) wordt door de raad met een motie van wantrouwen weggestuurd omdat hij weigert een dwangsom van de gemeente te betalen. Opvolger: Thei Neijnens (CDA)

 

Middelharnis – Reden: politieke afspraak bij formatie
Peter Visser (CDA) treedt terug conform afspraak coalitieonderhandelingen ten gunste van Anton Wesdorp (VVD).

 

Montfoort – Reden: andere werkkring
Bert Hummel (Progressief Akkoord) wordt accountmanager bij de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG). Opvolgster: Paulien Goedvolk (Progressief Akkoord).

 

Muiden – Reden: overlijden
Roy Hesterman (Voor Ieders Belang) komt te overlijden. Opvolgster: Anna Waanders-van der Werf (Voor Ieders Belang).

 

Naarden – Reden: gezondheid
De 71-jarige Frans van den Maagdenberg (VVD) stopt ermee vanwege zijn gezondheid. Opvolger: mevrouw Willy Metz (VVD).

 

Neder-Betuwe – Reden: vertrouwensbreuk fractie en coalitie
Henk Vreeswijk (SGP) verliest het vertrouwen wegens een gebrekkige communicatie over traag verlopende projecten en neemt ontslag. Opvolger: Hans Keuken (SGP).

 

Nederlek – Reden: persoonlijk
Jelle de Jong (VVD) wil meer tijd besteden aan zijn kinderen en kleinkinderen. Opvolger: de in Leiderdorp gesneuvelde VVD’er Kees Wassenaar.

 

Nederweert – Reden: vertrouwensbreuk in coalitie
Thieu Beelen (Jongeren Akkoord Nederweert) verliest het vertrouwen van de coalitiepartners PvdA en VVD. Reden: een dringende opknapbeurt van de kerktoren blijkt honderdduizenden euro’s duurder dan geraamd en de wethouder heeft de raad daarover te laat geïnformeerd. De lokale partij trekt daarop de stekker uit de coalitie. Mart van de Mortel (PvdA) en Renée Wernink (VVD) worden demissionair.

 

Niedorp – Reden: overlijden
Annemarie Busker-Houthuijsen (PvdA) overlijdt. Opvolger: Peter Hoogerbrugge (PvdA).

 

Noordwijk – Reden: andere werkkring
Rob de Jong (CDA) wordt directeur van een basisschool in Wassenaar. Opvolger: Martijn Vroom (CDA). 

 

Noordwijkerhout – Reden: vertrouwensbreuk met de raad
Annemarie Smit-Ligeon (GroenLinks) neemt ontslag nadat er in de raad openlijk getwijfeld wordt aan haar kwaliteiten als wethouder. Opvolger: Marcel Vissers (GroenLinks).

 

Nuth – Reden: coalitiecrisis en vertrouwensbreuk
Een conflict over de toetreding tot Parkstad Limburg leidt tot een collegecrisis. Leon Pansters (VVD) neemt ontslag waarna Math Suppers (Leefbaar Nuth) wordt weggestuurd en de coalitie met drie wethouders ten val komt. Huub Kockelkoren (PvdA) volgt zichzelf op. Tot het nieuwe college treden toe Jacques van den Berg (CDA) en Bèr van den Heuvel (Leefbaar Nuth).
In de herfst neemt Kockelkoren (PvdA) ontslag omdat hij zegt niet te willen werken voor een gemeente zonder zelfrespect. De reden voor zijn ontslag is zijn handelen en het ter discussie stellen van de integriteit van oud-burgemeester Binderhagel. Opvolger: Funs Pluijmaeckers (PvdA). 
 
Oosterhout – Reden: overlijden
Frank Gerbrands (Groen Brabant) overlijdt. Geen opvolger. 

 

Pijnacker-Nootdorp – Reden: persoonlijk en coalitiebreuk
Piet van Adrichem (VVD) stopt ermee omdat hij naar een groot aantal projecten heeft afgesloten. Opvolger: Ben de Vries (VVD).
De VVD steunt een motie van wantrouwen tegen CDA-wethouder Van de Kraan waarin de wethouder verantwoordelijk wordt gehouden voor de IJslandse bankdepositoaffaire die de gemeente voorlopig 12 miljoen euro kost. De motie haalt ondanks de steun van coalitiepartij VVD nét geen meerderheid, maar leidt tot een vertrouwensbreuk tussen de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD. Het CDA eist en krijgt het vertrek van VVD-wethouder Ben de Vries.

 

Reiderland – Reden: vertrouwensbreuk
Ruud Hietbrink (PvdA) wordt gedwongen tot aftreden vanwege de omstreden sloopplannen van het dorp Ganzedijk. Opvolger: Auke ten Hoeve (PvdA).

 

Reusel-de Mierden – Reden: vertrouwensbreuk
Harry Jacobs (PvdA) vertrekt op eigen verzoek na een vertrouwensbreuk in het college dat tijdens zijn zomervakantie een deel van zijn portefeuille inpikt. Geen opvolger.

 

Rhenen – Reden: politieke afspraak tot inwerken
Betty van den Bosch (VVD) stapt op conform afspraak dat VVD-lijsttrekker Anne van der Boon (VVD) de tijd moet hebben zich politiek in te werken. Volgens opgave van gemeente omdat de werkelijkheid (qua portefeuille en tijdsbesteding) niet overeenkwam met haar ambitie. Opvolgster: Anne van der Boon (VVD). 

 

Ridderkerk – Reden: persoonlijk 
Henk Zwiers (PvdA) gaat met pensioen. Hij had na de raadsverkiezingen al aangekondigd de periode niet af te maken. Opvolger: Ted Blesgraaf (PvdA). 

 

Roerdalen – Reden: coalitiebreuk
Nadat in het najaar van 2007 wethouder Thei Neijnens (CDA) opstapt na een motie van wantrouwen wordt er een analyse gemaakt van de bestuurlijke situatie in Roerdalen. Het oordeel: wethouders kunnen niet met elkaar door een deur en zijn niet professioneel genoeg om dat te verbergen. De drie overige wethouders komen ten val: Jo Reijnders (Jongerenlijst), Jan Geraedts (Roerstreek Lokaal) en Ger Nissen (Lijst Nissen). Twee van de opgestapte wethouders keren terug in de nieuwe coalitie: Reijnders en Geraedts. De derde wethouder wordt Herman Nijskens (VVD).

 

Roosendaal – Redenen: vertrouwensbreuk, andere baan en persoonlijk.
Peter Buijs (Roosendaalse Lijst) moet opstappen na een motie van wantrouwen die wordt gesteund door coalitiepartij VVD. Buijs wordt verantwoordelijk gehouden voor een fout in het ambtelijk apparaat waardoor een deel van de rioolbelasting niet kan worden geheven en dat kost Roosendaal 1,6 miljoen euro. Dit leidt tot een vertrouwensbreuk tussen de coalitiepartijen. De raad houdt echter het vertrouwen in de zittende wethouders. Pas na de zomer als een nieuwe coalitie is geformeerd, wordt VVD-wethouder Cees Lok weggestuurd. Intussen heeft Jan Pelle (PvdA) zijn ontslag ingediend omdat hij aan de slag kan als directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij in Tilburg. Opvolgers: Jan Voogd (Roosendaalse Lijst), Peter Uytdehage (GroenLinks) en Driek van Griendsven (PvdA). 
Jan Voogd (Roosendaalse Lijst) treedt terug in het najaar omdat hij de politieke pendelfunctie (hij woont in Alphen aan den Rijn) niet kan combineren nadat zijn vrouw getroffen is door een ernstig auto-ongeluk. Opvolger: Wim van Overveld (Roosendaalse Lijst).

 

Rotterdam – Reden: vertrouwensbreuk
Orhan Kaya (GroenLinks) verliest het vertrouwen van coalitiepartner PvdA vanwege zijn slechte performance op het politiek gevoelige dossier participatie. Opvolger: Rik Grashoff (GroenLinks).

 

Rozenburg – Reden: vertrouwensbreuk coalitie
Siemen Schutte (Christenunie) stapt uit college omdat hij het eens is met zijn raadsfractie en oneens met coalitiegenoten CDA en Gemeentebelangen die de zelfstandigheid van de gemeente vooralsnog niet willen opgeven. Opvolger: geen.

 

Rucphen – Reden: vertrouwensbreuk eigen fractie
Ad van Loon (PvdA) neemt ontslag na een breuk met de eigen fractie vanwege sloop van huizen aan de Emmastraat waarmee de PvdA een verkiezingsbelofte breekt. Van Loon meldt zich aanvankelijk ziek, maar dat druist tegen zijn gevoel voor rechtvaardigheid in. Opvolger: Piet van den Kieboom (PvdA).

 

Scherpenzeel – Reden: vertrouwensbreuk met eigen fractie / val coalitie
Onder leiding van de SGP zegt de raad het vertrouwen op in het college vanwege de verdeeldheid over de gewenste herindeling van Scherpenzeel. Het betekent het vertrek van het CDA uit de coalitie en van Jan van Kampen (CDA) die al langer onder vuur lag vanwege onduidelijke communicatie. Han de Ridder (VVD) en Albert Heitink (Christenunie) worden demissionair maar keren uiteindelijk terug in de nieuwe coalitie waarin de SGP geen wethouder krijgt en zich vervolgens terugtrekt in de oppositie. Nieuwe wethouder: Teun van de Weert (Democratisch Scherpenzeel/PvdA).  

 

Schinnen – Reden: vertrouwensbreuk coalitie
Het opstappen van Jeu Smeets (CDA) in het najaar van 2007 luidt de val van de coalitie in met de wethouders Wilma Adriaans (PvdA) en Henriette Thuis (Vernieuwingsgroep). Het conflict gaat over de manier van communiceren. In het nieuwe college keert Adriaans terug en wordt Thuis vervangen door Harry Driessen (Vernieuwingsgroep).

 

Schoonhoven – Reden: vertrouwensbreuk
Mario Deerenberg (Gemeentebelangen) krijgt onvoldoende vertrouwen van de raad bij de uitvoering van een multifunctionele accommodatie in Schoonhoven-Oost. Opvolger: Peter Matheij (VVD).

 

Sint-Anthonis – Reden: burgemeestersbenoeming
Pierre Bos (CDA) wordt burgemeester in Boekel. Opvolger: Jeroen Willems (CDA).

 

Sliedrecht – Reden: burgemeestersbenoeming
Henny van Kooten (SGP/CU) wordt burgemeester in Noord-Beveland. Opvolger: Hans Tanis (SGP/CU).

 

Slochteren – Reden: andere werkkring
Sigrid Sengers (VVD) wordt lobbyist voor Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in Europa en dat is onverenigbaar met haar wethouderschap. Opvolger: Adrie Scheidema (VVD).

 

Someren – Reden: burgemeestersbenoeming
Anja Thijs (CDA) wordt burgemeester in Eersel. Opvolger: Willy Hanssen (CDA).

 

Steenbergen – Reden: breuk in de coalitie
De coalitie van PvdA, CDA en Steenbergen Anders komt ten val over de kassenkwestie bij Dinteloord. Bert van Kesteren (Steenbergen Anders) houdt de eer aan zichzelf, Koos Boluijt (CDA) vertrekt na een motie van wantrouwen. Wilma Baartmans (PvdA) mag door in de nieuwe coalitie met VVD en Gemeente Belangen/dé Lokale Partij (GB/DLP). Deze partijen leveren als nieuwe wethouders: Ger de Neve (VVD) en Cors Zijlmans (GB/DLP)

 

Steenwijkerland – Reden: breuk met eigen fractie
Wouter de Vries (PvdA) stapt op vanwege een vertrouwensbreuk met zijn eigen fractie. Opvolger: Luc Greven (PvdA). 

 

Stein – Reden: vertrouwensbreuk
Harry Govers (CDA) stapt op als de raad weigert hem nog langer ontheffing van het woonplaatsvereiste te geven. Het CDA trekt daarop de stekker uit de coalitie met DOS en PvdA. 

 

Ten Boer – Reden: persoonlijk, pensionering
Reint Jurjens (PvdA) gaat met vervroegd pensioen. Opvolger: Lambert Stoel (PvdA).

 

Tilburg – Reden: coalitiebreuk
Alle wethouders treden af nadat de CDA-fractie weigerde akkoord te gaan met de plannen voor een nieuw theater in de stad. Dat zou worden geëxploiteerd door komiek Arijan van Bavel, beter bekend als Adje uit de show van Paul de Leeuw. Het CDA vindt dat de financiële onderbouwing tekortschiet, waarop de eigen wethouder Hans Janssen besluit af te treden. Zijn collega's volgen uit collegialiteit. Er wordt een nieuw college geformeerd zonder het CDA maar met VVD en SP. Jan Hamming (PvdA), Hugo Backx (PvdA), Marieke Moorman (PvdA) volgen zichzelf op. Joost Möller (VVD), Gon Mevis (GroenLinks), Johan van den Hout (SP) en Paul Huijgen (SP) volgen de CDA’ers Els Aarts en Hans Janssen op.

 

Twenterand – Reden: gezondheid en werkdruk
Auke Koops van ’t Jagt (CDA) vertrekt vanwege gezondheidsklachten in combinatie met de zware werkdruk. Opvolger: Johan Oordt (CDA).

 

Uden – Reden: gezondheid
Hidde Nota (CDA) stopt om gezondheidsredenen. Opvolger: Yvonne Schram (CDA).  

 

Uitgeest – Reden: coalitiebreuk
Na een aanvaarde motie van wantrouwen tegen Arnold Sely (Progressief Uitgeest) klapt de coalitie met CDA en PvdA uit elkaar. Aanleiding: het onduidelijke woningbouwbeleid op de talloze inbrei-locaties. Progressief Uitgeest vormt een nieuwe coalitie met D66 en VVD. Sely volgt zichzelf op. Ineke Edzes-Altena (CDA) en Henk Eilert (PvdA) verdwijnen van het pluche. Opvolgers: Jack van der Hoek (D66) en Piet Linnartz (VVD).

 

Valkenburg – reden: persoonlijk
Roger Huntjes (CDA) stopt omdat het wethouderschap niet is te combineren met een nieuwe functie bij zijn werkgever, gemeente Maastricht. Opvolger: Willem Thijssen (CDA). 

 

Valkenswaard – Reden: coalitiebreuk
Drie wethouders vallen: Alex van Hedel (VVD), Egbert Buiter (PvdA), Mart Wijnen (CDA). Reden: raadsvoorstel voor ozbverlaging wordt college afgewezen. De wethouders worden met ontslag gestuurd.
Er komen vier nieuwe wethouders terug: Jan Verhoeven (VVD, uit Bergeijk), Gerard Adams (VVD), Danny Schuwer (Valkenswaardse Belangen, Dommels Belang én Puur) en Hetty Tindemans (GroenLinks, uit Mierlo).

 

Veghel – Reden: coalitiecrisis
Vijf wethouders en burgemeester Arno Frankfort treden af na crisis over integriteitskwestie waarbij ambtenaren gedwongen worden geen kritische noten af te geven. De VVD vond dat verantwoordelijk wethouder Pieter van Dieperbeek (CDA) zijn portefeuille moest neerleggen. Eerste wethouder die aftreedt na publicatie rapport is Marianne van Campen-Berlie (VVD). Daarna trekt de VVD zich terug en constateren DDB en CDA dat er geen meerderheid meer is voor de coalitie. Hun wethouders, Christ van Bree (Democratisch Dorpsbelang), Annemieke van den Broek-van de Ven (CDA), Pieter van Dieperbeek (CDA) en Jan Kerkhof (Democratisch Dorpsbelang), trekken zich ook terug.
Na maandenlang formeren treedt een nieuw college aan met vier nieuwe wethouders: Jan van Burgsteden (Democratisch Dorpsbelang), Caroline van den Elsen (Democratisch Dorpsbelang), Piet Hooiveld (Gemeentebelang Veghel) en Riny van Rinsum (Hart voor Veghel).

 

Veldhoven – Reden: persoonlijk en gezondheid
Frans Hofmeester (PvdA) vertrekt op 71-jarige leeftijd met ‘politiek pensioen’ om persoonlijke reden, vanwege dramatische gebeurtenis in de familiekring. Opvolger: Pieter Venema (PvdA).
Interim-wethouder Jan Dierckx (VVD) treedt terug nadat Selma Koegler hersteld is van ziekte. Opvolgster: Selma Koegler (VVD).

 

Venray – Reden: vertrouwensbreuk en andere baan
Mathieu Emonts (PvdA) neemt ontslag nadat hem een gebrek aan daadkracht wordt verweten. Opvolger: Twan Jansen (PvdA).
Hassan Naija (PvdA) wordt directeur van corporatie Wonen Horst. Opvolgster: Elly van Dijck-Kersten (PvdA).

 

Voerendaal – Reden: gezondheid
Harrie Bressers (PvdA) treedt terug vanwege ziekte. Opvolger: Pierre Verbraak (PvdA).

 

Waalwijk – reden: coalitiecrisis
Vier wethouders treden af na de affaire rondom het in Waspik weggepeste Liberiaanse gezin. Elly Baggerman (GroenLinksaf), verantwoordelijk voor integratie en asielzoekersbeleid besluit op te stappen vanwege gebrek aan vertrouwen bij coalitiegenoot CDA. GroenLinksaf stapt uit de coalitie. PvdA-wethouder Peter van Dongen wordt in de raad met een motie van wantrouwen weggestemd. De zittende wethouders Jan van Groos (Christenunie) en Riné van Dongen (CDA) verklaren zich demissionair. Er komt een nieuw college waarin Van Groos en Van Dongen terugkeren aangevuld met de nieuwelingen  Henk Heuverling (Lokaal Belang) en Usman Santi (PvdA).

 

Wassenaar – Reden: vertrouwensbreuk in de coalitie
De raad verwerpt het plan voor de ontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg. Alle wethouders, Nico Alkemade (CDA), Pim van de Locht (PvdA/D66/GroenLinks), Arie van der Lee (Wat Wassenaar Wil), worden demissionair. Een poging tot herstel van de coalitie mislukt. Er wordt een nieuwe coalitie gevormd zonder Wat Wassenaar Wil maar met VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks. Arie van der Lee (Wat Wassenaar Wil) keert niet terug en krijgt twee opvolgers: Marc van Dijk en Henk de Greef (beiden VVD). Alkemade en Van de Locht volgen zichzelf op.

 

Waterland – Reden: motie van wantrouwen
Brigitte Buis (PvdA) treedt af na een motie van wantrouwen. Aanleiding: Buis wordt verweten een eigen koers te varen in het debat over een tweede bedrijfsterrein terwijl het niet eens haar portefeuille is. CDA en Algemeen Belang Waterland vinden in GroenLinks een nieuwe coalitiepartner. Opvolger: Jaap Wortel (GroenLinks).

 

Weesp – Reden: ziekte, motie van wantrouwen, coalitiebreuk
John Fleming (PvdA) treedt af vanwege ziekte en wordt opgevolgd door Laura Bouwmeester (PvdA).
Laura Bouwmeester (PvdA) treedt na een motie van wantrouwen drie maanden na haar aantreden als wethouder-van-buiten af na onenigheid met de raad en een collega-wethouder over de verantwoordelijkheid voor het A1-A6-dossier. Een motie van wantrouwen van de PvdA tegen het college haalt een forse meerderheid waardoor het college ten val komt en de andere wethouders Jean van der Hoeven (CDA) en Dick Spel (GroenLinks) demissionair worden. 

 

West Maas en Waal – Reden: politieke afspraak
Gerard Zondag (Federatie Dorpsbelangen) vertrekt vanwege politieke afspraak gemaakt bij de coalitieonderhandelingen. Opvolger: Piet van Toor (CDA).

 

Weststellingwerf – Reden: politiek
Albert van den Berg (CDA) stopt ermee omdat hij zich ongeschikt vindt voor het politieke spel.  Opvolger: Wiepke Schukken (CDA). 

 

Wieringermeer – Reden: politiek conflict
Martien Dekkers (CDA) treedt terug vanwege Watergate, de problematiek rond het afvalwater in Agriport A7. Opvolger: Peter Ruijter (CDA).  

 

Wijchen – Reden: gezondheid
Paul Keser (Leefbaar Wijchen) wordt met een hersenvliesontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door zijn collega’s Hendriks en Thijsen.

 

Wijdemeren – Redenen: vertrouwensconflicten
Wim Neef (CDA) stapt op vanwege gebrek aan vertrouwen in de raad. Aanleiding: een betaling vanuit het buitenland op zijn rekening. Opvolgster: Betske van Henten-Meijer (CDA).
Wim Lorjé (VVD) neemt ontslag na vertrouwensbreuk met eigen fractie die ontevreden is over negatieve publiciteit inzake een aantal zware dossiers.

 

Winschoten – Reden: vertrouwensbreuk eigen fractie
Ferdinand Verheggen (PvdA) neemt ontslag na een vertrouwensbreuk met zijn eigen fractie over de realisatie van een cultuurhuis in Winschoten. Opvolger: Hans Klopstra (PvdA).

 

Winsum – Reden: coalitiecrisis
De coalitie van PvdA, Christenunie en GroenLinks komt ten val vanwege interne problemen in de  Christenunie. Hein Zeevalking (PvdA), Jitze Warris (Christenunie) en Tineke van der Schoor (GroenLinks) ruimen het veld. Opvolgers: Johan Steen (PvdA) en Nico Werkman (CDA) die samen een minderheidscoalitie vormen met gedoogsteun van Gemeentebelangen.

 

Woerden – Reden: vertrouwensbreuk en benoeming tot gedeputeerde
Annet van der Woude (CDA) verliest vertrouwen van de raad en stapt op. Aanleiding: de kwestie Andersensschool. Opvolger: Bert Westerink (CDA), die oud-wethouder is in Groningen en Delfzijl.
Marion Haak-Griffioen (Christenunie) wordt gedeputeerde in het nieuwe Utrechtse provinciale college van GS. Opvolgster: Titia Cnossen (Christenunie).

 

Woudrichem – Reden: gezondheid
Cees Ambachtsheer (CDA) treedt af omdat de combinatie wethouderschap en een druk eigen bedrijf gezondheidsproblemen geven. Opvolger: Renze Bergsma (CDA).

 

Zederik – Reden: vertrouwensbreuk met coalitiepartners
Cees Veth (VVD) stapt op omdat hij het vertrouwen verliest van coalitiepartijen CDA en PvdA. Aanleiding: problemen bij uitvoering werkzaamheden verharding Meerkerk Noord. Opvolger: Kees Bor (SGP).

 

Zeewolde – Reden: vertrouwensbreuk na coalitiecrisis
Nadat vlak voor Kerst 2007 Thijs van Daalen (Christenunie) moet vertrekken, ontstaat er een coalitiecrisis die leidt tot het opstappen van alle resterende wethouders: Helma Lodders (VVD) en Michiel  Schouten (Leefbaar Zwolle). Pas in juni treedt na een zogeheten ontgiftingsperiode een nieuwe coalitie aan van CDA, Christenunie en PvdA/Groen Links met wethouders van buiten: Jos Huizinga (CDA), Jos Debreczeny (Christenunie) en Hendrik de Vries (PvdA/GL).

 

Zevenhuizen-Moerkapelle – Reden: persoonlijk
Siem de Jong (CDA) vertrekt om persoonlijke redenen. Opvolger: voormalig wethouder in Noordwijkerhout, Frank Helsloot (CDA). 

 

Zutphen – Reden: burgemeestersbenoeming
Kees Luesink (GroenLinks) wordt burgemeester in Doesburg. Geen opvolger.

 

Zwartewaterland – Reden: ziekte en burgemeestersbenoeming
Lucas Boshove (PvdA) legt vanwege ziekte van Hodgkin zijn werkzaamheden neer. 
Jan-Willem Wiggers (CDA) wordt burgemeester in Hattem. Opvolger: Marinus van de Velde (CDA). 

 

Lees ook:
Vallende wethouders
De meest spraakmakende vertrekken

 

Verantwoording
Het wethoudersonderzoek 2008 is in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door het onderzoeksbureau UZ3 van Peter Faber. Aan het onderzoek hebben alle 443 gemeenten meegewerkt. Verder is informatie verkregen via de websites van gemeenten, dagbladen, radio en tv, politieke partijen en de lokale en regionale bladen. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek berust bij Binnenlands Bestuur. 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie