of 59274 LinkedIn

Genomineerden Beste Lokale Bestuurder 2015

10 genomineerden Beste Bestuurder 2015

AfbeeldingPaul de Rook, wethouder gemeente Groningen
Wethouder de Rook schuift het nemen van besluiten niet zomaar voor zich uit. Hij verschuilt zich niet achter anderen, maar durft positie in te nemen. De manier waarop hij daarmee met raadsleden, ambtenaren en bewoners in gesprek gaat, zorgt voor draagvlak. Hij is openhartig en transparant en dat maakt het mogelijk de lijn die hij uitzet en uitvoert te volgen. De ‘out of the box’-oplossingen die hij daarvoor bedenkt maken niet zelden enthousiasme en energie los.

AfbeeldingHenri Lenferink, burgemeester gemeente Leiden
‘Lenferink is Leidenaar in hart en nieren en betrokken bij alles wat de stad beter maakt’, zo stelt één van zijn collega’s. Een goed voorbeeld van de betrokkenheid van burgemeester Lenferink is zijn optreden bij het rumoer rondom het verblijf van Benno L. in Leiden. Tijdens een demonstratie stapt hij op de fiets en gaat het gesprek aan met de demonstranten. De rust waarmee hij deze situatie aanpakt, laat hij ook zien bij de opvang van vluchtelingen.

AfbeeldingMartijn Leisink, wethouder gemeente Arnhem
Wethouder Leisink is ook dit jaar weer door de Gelderlander gekozen tot beste wethouder van Arnhem. Hij is scherp, overziet alles wat er in de stad gebeurt en komt met gewaagde oplossingen. Zijn sterke analytisch vermogen maakt dat hij strategische dilemma’s snel doorziet. Daarbij duikt hij tegelijkertijd vaak dieper in de materie dan de meest deskundige ambtenaren. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop hij met een zelfgemaakt programma de herverdelingen heeft getoetst.

AfbeeldingToon van der Klugt, dagelijks bestuurder Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Hoogheemraad Van der Klugt is in staat zowel brandjes te blussen als het overzicht te behouden. Dit heeft niet in de laatste plaats te maken met zijn enorme inzet, waardoor hij altijd goed op de hoogte is van de zaken die spelen. Hij neemt geen genoegen met halve oplossingen, maar gaat altijd voor het beste resultaat. Daarbij maakt hij gebruik van zijn talent om verschillende partijen op één lijn te krijgen en schuwt hij geen lastige vraagstukken.

AfbeeldingKoos Janssen, burgemeester gemeente Zeist
De manier waarop burgemeester Janssen duiding geeft aan ingrijpende gebeurtenissen, maakt hem tot een echte burgervader. Hij staat altijd open voor de inwoners van zijn plaats, kan goed luisteren en is daardoor in staat dicht bij hen te staan. Hij weet hierdoor grote maatschappelijke vraagstukken met de juiste toon te communiceren. En door zijn creatieve manier van denken komt hij bovendien met originele en passende voorstellen.

AfbeeldingLot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht
Wethouder van Hooijdonk weet moeiteloos tot de kern van de zaak te komen. Om welk onderwerp het ook gaat, ze is in staat ‘groene idealen’ om te zetten in concrete acties. Deze vertaalslag van ideologie naar actie maakt dat Utrecht steeds meer fietsgericht en minder vervuilend wordt. Daarvoor moet ze soms tegen de stroom in (de milieuzone is daar een voorbeeld van). Maar doordat ze inhoudelijk goed op de hoogte is, laat ze anderen zien dat ze weet wat ze doet.

AfbeeldingWim van de Donk, commissaris van de koning Provincie Noord-Brabant
Op de vraag naar zijn talenten antwoordt commissaris van de Koning Van de Donk: ‘Patronen zien en nieuwe combinaties maken door associatief en creatief redeneren’. Anderen benoemen ook zijn benaderbaarheid en zijn moed om duidelijke standpunten in te nemen. Als gepromoveerd bestuurskundige kent hij de theorie, maar zijn optreden laat keer op keer zien dat hij ook de praktijk meester is. Zijn handelen rondom kerncentrale Doel is daar een mooi recent voorbeeld van.

AfbeeldingArno Brok, burgemeester gemeente Dordrecht
De burgemeester van Dordrecht maakt zich al jaren hard voor de cultuursector. ‘Ik ben ervan overtuigd dat goed cultuurbeleid een humuslaag voor de samenleving vormt, waardoor allerlei activiteit en creativiteit los kan komen’. Maar ook zijn inspanningen voor vluchtelingen bleven dit jaar niet onopgemerkt. Collega-bestuurders noemen hem zorgvuldig en prijzen de manier waarop hij zijn visie overbrengt en anderen informeert.

AfbeeldingJanny Bakker-Klein, wethouder gemeente Huizen
Deze zeer actieve bestuurder rondde twee studies af en promoveert nu naast haar wethouderschap en het vrijwilligerswerk dat ze doet. Dat ze van aanpakken weet, zie je ook terug in haar bestuursstijl. Als ze een probleem signaleert, pakt ze dat grondig en snel aan. Ze verdiept zich en komt binnen no-time met een gedegen plan. Mede dankzij haar diepe kennis laat ze zich niet snel van de wijs brengen en komt ze met creatieve oplossingen.

AfbeeldingAhmed Aboutaleb, burgemeester gemeente Rotterdam
Aboutaleb is een oude bekende in deze verkiezing van Beste Bestuurder. Vorig jaar werd deze burgemeester van Rotterdam eerste en ook dit jaar werd hij door heel wat mensen genomineerd. Verbindend, daadkrachtig en deskundig zijn kenmerken die hierbij genoemd worden. De zin ‘een bestuurder die er op crisismomenten in slaagt de boel bij elkaar te houden’ pakt misschien wel de kern van zijn optreden het afgelopen jaar.


3 genomineerden Beste Bestuurder kleine gemeente (<35.000) 2015

Rob Welten, burgemeester BorneAfbeelding
Op een negen-tot-vijf-mentaliteit zal je de heer Welten niet snel betrappen. Ondanks zijn hoeveelheid functies en grote ambities blijft de burgemeester voor iedereen bereikbaar. Ook als dat hem extra tijd kost. Hij komt zijn afspraken na en is duidelijk over zijn rol en taakopvatting. Dat maakt hem een betrouwbaar bestuurder waar je ook in moeilijke situaties op terug kunt vallen. Zijn optreden bij de ontsporing van de trein bij Borne is daar een goed voorbeeld van.

Miranda de Vries, burgemeester GeldermalsenAfbeelding
Wederzijds respect staat hoog bij haar in het vaandel. Dat zie je terug in de wijze waarop burgemeester De Vries ijverde voor de opvang van vluchtelingen. Maar ook in andere situaties heeft ze aandacht voor verschillende belangen en de personen of organisaties daarachter. Dat maakt dat ze ogen van anderen opent en partijen bij elkaar brengt. Door de gelijkwaardigheid waarmee ze de ander benadert, wekt ze vertrouwen en weet ze anderen te betrekken.

Ton Baas, burgemeester Midden-DrentheAfbeelding
Baas houdt zijn hoofd koel in crisissituaties. Gericht op de toekomst brengt deze waarnemend burgemeester partijen bij elkaar en weet hij tegengestelde meningen één kant op te krijgen. Dat doet hij met concrete oplossingen, kennis van zaken en heldere communicatie. Zijn benaderbaarheid maken dat hij weet wat er speelt en draagvlak creëert. Eén van zijn collega’s stelt: ‘Hij houdt het soms woelige Midden Drenthe op koers en krijgt de uitdaging van Oranje erbij. Zijn betrokken en integere aanpak is een pluim waard!’


3 genomineerden Jonge Bestuurder (<40) 2015

Floris Schoonderwoerd, wethouder gemeente Kaag en BraassemAfbeelding
‘Ik ben een voortijdige schoolverlater, maar uiteindelijk, als je iets wilt en je hebt een drive, dan kun je dingen bereiken. Dat leer je niet op school, dat leer je buiten’, zegt wethouder Schoonderwoerd over zichzelf. Ook zijn collega’s zien zijn gedrevenheid. Ze prijzen hem om zijn ‘sociale drive’, directe manier van handelen en zijn overtuiging dat er niemand tussen wal en schip hoeft te vallen. Zijn aanpak van drie decentralisaties en de crisisopvang van vluchtelingen zijn daar voorbeelden van.

Eelco Eerenberg, wethouder Afbeeldinggemeente Enschede
Voordat hij wethouder werd, studeerde Eerenberg informatica en werkte 3,5 jaar voor een adviesbureau. De meeste cv’s zijn langer op het moment dat iemand in een dergelijke bestuursfunctie treedt. Maar het gemak waarmee wethouder Eerenberg complexe bestuurlijke uitdagingen fileert, laat zien dat hij hier ongewoon veel talent voor bezit. Zijn collega’s prijzen hem onder andere om zijn heldere en transparante manier van communiceren en de snelheid waarmee hij geschilpunten uit een dossier haalt en partijen bij elkaar brengt.

Jelle Beemsterboer, wethouder gemeente SchagenAfbeelding
Wethouder Beemsterboer weet met zijn gedrevenheid ook anderen te enthousiasmeren. Collega’s noemen hem een echte aanjager. Het politieke spel is hem met de paplepel ingegoten. Niet alleen zijn vader, maar ook zijn opa was politiek actief voor het CDA. Als zijn vader Jos in 2014 vertrekt als wethouder, volgt Jelle Beemsterboer hem op 29-jarige leeftijd op. De frisse ideeën maken indruk bij collega’s en zorgen voor vernieuwing en nieuwe energie.


Genomineerden Best Bestuurde decentrale overheid 2015

Amersfoort
Veerkracht, dat is wat Amersfoort laat zien. Ondanks lastige omstandigheden blijft de stad goed presteren. De krachtige bestuurders weten wat turbulentie is, maar laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Tegen de wind in realiseren ze hun ambities.

Etten-Leur
Deze gemeente laat zien dat oriëntatie naar buiten toe loont. Met (slechts) drie wethouders laat Etten-Leur een eenvoudige, solide bestuursstijl zien. En door burgers te betrekken lukt het de gemeente om te blijven vernieuwen.

Wetterskip Fryslân
Dit waterschap staat bekend om zijn goede communicatie. Door bewoners te betrekken komt het waterschap tot vernieuwing en laat het zien dat daadkracht en samenwerking hand in hand gaan.


Gemeente Groningen
Het lukt de gemeente Groningen om de belangen van haar inwoners centraal te stellen, maar ook regionale stakeholders niet uit het oog te verliezen. Dit is te danken aan de daadkrachtige en toegankelijke bestuurders.

Leeuwarden
Robuuste bestuurskracht, dat laat het bestuur van Leeuwarden zien. Maar niet op een afgesloten wijze. De stad staat altijd klaar voor omringende (kleinere) gemeenten. Opzoek naar verbinding en samenwerking.

Leiden
De stad Leiden, 'stad van ontdekkingen', maar ook de stad van consistentie. Al drie collegeperiodes wordt actief samengewerkt met burgers, partners in de stad en in de regio. De constante ontwikkeling heeft de stad tot bloei gebracht en een mooie nominatie voor best bestuurde decentrale overheid opgeleverd.

Oss
De gemeente Oss is een echte netwerkgemeente. Het betrekken van alle kernen bij het vormen van beleid en de open houding richting de regio maken Oss sterk. Hierdoor kon de gemeente het wegvallen van enkele grote bedrijven opvangen en voelt de burger zich gehoord.

Provincie Utrecht
Door focus aan te brengen lukt het de provincie Utrecht innovatief te zijn. Daarbij past een open manier van communiceren, aandacht voor ketensamenwerking en een degelijk financieel beleid.

Rotterdam
Rotterdam laat zien welke mogelijkheden een multiculturele samenleving biedt. Uitdagingen worden met twee handen aangepakt. De regierol wordt goed opgepakt. En tegelijkertijd staat men open voor verschillen.

Zuidhorn
Een sterk en deskundig college, dat is de basis van het succes van Zuidhorn. Dankzij dit team van bestuurders won de gemeente afgelopen jaar verschillende prijzen. Komt daar ook nog de titel 'Beste bestuurder decentrale overheid' bij?

Gemeente Utrecht

Begin juli 2015 stond de stad Utrecht volop in de belangstelling vanwege de succesvol verlopen Grand Départ. In algemene zin komt de gemeente vaak positief in het nieuws. De coalitie wordt geprezen omdat de uiteenlopende partijen samen dingen bereiken en open staan voor gesprek en vernieuwing.

Afbeelding

 
U kunt helaas niet meer stemmen