of 64740 LinkedIn

Genomineerden Beste lokale bestuurder 2019 bekend

Wie is de Beste lokale bestuurder van 2019? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Het is dit jaar de elfde keer dat de verkiezing wordt gehouden.

Wie is de Beste lokale bestuurder van 2019? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Het is dit jaar de elfde keer dat de verkiezing wordt gehouden.

Genomineerden

De tien genomineerden zijn dit jaar vijf wethouders, twee burgemeesters, twee gedeputeerden en een commissaris van de koning. Het gaat in totaal om zes mannen en vier vrouwen. De wethouders zijn Bart Jaspers Faijer (Ommen), Robbert Jan van Duijn (Aalsmeer), Lot van Hooijdonk (Utrecht), Marianne Smitsman–Burhenne (Roermond) en Marinka Mulder (Renkum). De burgemeesters zijn Martijn Dadema uit Raalte en Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam. De laatste won tweemaal eerder de titel Beste bestuurder. Bij de gedeputeerden gaat het om Hanke Bruins Slot van de provincie Utrecht en Rik Grashoff van de provincie Noord-Brabant. Commissaris van de koning van Noord-Brabant Wim van de Donk hoort ook wederom tot de tien genomineerden. Hij won de titel Beste bestuurder van 2016.

 

Andere categorieën

Voor de titel Beste jonge bestuurder zijn de wethouders Fahid Minhas uit Schiedam, Yasin Torunoglu uit Eindhoven en gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland genomineerd. Voor de titel Beste bestuurder van een kleine gemeente komen de wethouders Gerrit Spelt uit Lopik, Hans te Lindert uit Aalten en Hans Marchal uit Wijk bij Duurstede in aanmerking. Provincies, gemeenten of waterschappen kunnen daarnaast in aanmerking komen om uitgeroepen te worden tot Best bestuurde decentrale overheidsorganisatie. Voor deze titel zijn drie gemeenten – Raalte, Utrecht en Tilburg – de provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel genomineerd.

Uitgebreid onderzoek
Om tot de genomineerden te komen heeft onderzoeksbureau Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur een uitgebreid onderzoek gehouden. Afgelopen maand zijn alle burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers, gemeentesecretarissen, commissarissen van de koning en leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten benaderd om deel te nemen aan een online onderzoek.

 

Bekendmaking

Vanaf vandaag kan er worden gestemd op de genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op zondag 12 januari. De bekendmaking is op donderdag 16 januari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2020 in Oss.

 

Bekijk hier de profielen van de genomineerden en breng uw stem uit


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.