Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten weten zich geen raad met buurtapps

Het aantal buurtappgroepen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoewel veel gemeenten de groei van buurtpreventie stimuleren, ontwikkelen ze nauwelijks beleid op dat gebied. In een op de vijf gemeenten leidt de burgercontrolecultuur via buurtapps tot problemen.

18 april 2019
telefoon---apps.jpg

Het aantal buurtappgroepen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoewel veel gemeenten de groei van buurtpreventie stimuleren, ontwikkelen ze nauwelijks beleid op dat gebied. In een op de vijf gemeenten leidt de burgercontrolecultuur via buurtapps tot problemen.

Overdaad meldingen 

Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Vasco Lub van de Erasmus Universiteit, waarover NRC Handelsblad schrijft. Gemeenten stimuleren buurtpreventie door burgers, maar weten vaak niet waarom. Bovendien worden door een overdaad aan meldingen ambtenaren en politiemensen geregeld overvraagd. Ook ontstaat in sommige buurten een doorgeslagen controlecultuur waarin burgers elkaar wantrouwen en voor eigen rechter spelen.

Niets vastgelegd  
Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie gemeenten actief buurtpreventie stimuleren. Maar waarom, konden de ambtenaren in de betreffende gemeenten meestal niet duidelijk maken. Van de 187 gemeenten waar al actief buurtpreventie plaatsvindt, hebben 109 er niets over vastgelegd. ‘

Hoe meer, hoe beter
‘Het is vaak een doel op zich: hoe meer buurtpreventie, hoe beter’, zegt Lub. ‘Zonder dat echt is nagedacht wat ze met welke variant willen bereiken. En zelfs als er iets is vastgelegd, dan is dat minimaal. Meestal wordt er alleen gemeld: we hebben het. Er staat vrijwel nooit in wat de reden is en welke strategie wordt gevolgd. Bijvoorbeeld: we kampen met overlast van een jeugdsoos of periodieke inbraak, en vragen daarom hulp van burgers. Of: we kunnen beperkter politie inzetten.’ Hij noemt dat een risico. ‘Als je geen prioriteiten of grenzen stelt, blijft vaag waarop het kan worden afgerekend.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rik / journalist
In onze gemeente zijn een flink aantal groepen actief. Dat werkt prima. Geen problemen. De laatste tijd was er een inbraakgolf. Iedereen was blij op de hoogte te blijven. De beheerders van aanpalende groepen houden elkaar op de hoogte. De gemeente stimuleerde indertijd de vorming van de Wabp groepen. Uit dit artikel zou je op kunnen maken dat de auteur vindt dat de gemeente beleid moet ontwikkelen en reguleren. Dat lijkt mij onzinnig, want iedereen die niet meer wil kan zich uitschrijven en wel of niet lid worden van ern groep kán de gemeente niet reguleren. Het enige wat een gemeente eventueel kan doen is de signalen uit de lokale groepen oppikken en er wat mee doen (indien nodig) in het kader van orde en veiligheid.
Bas / buurtappp beheerder
Sluit helemaal aan bij de reactie van 'Burger' : werkt uitstekend bij ons ( we hebben de app gelukkig maar beperkt nodig, en bij rare melding wordt er onderling gecorrigeerd.. In dit artikeltje is mij ook niet duidelijk welke onderzoek Vasco Lub gedaan heeft en hoe daar uit blijkt dat een 'overdaad aan meldingen' of een 'doorgeslagen controlecultuur' c. q. 'wantrouwen' ontstaat en is dat op een zorgelijk niveau dan???

Roep om beleid zonder dat mij erg duidelijk wordt wat de aangetoonde redenen zijn voor meeeer beleid.
Advertentie